Ponderea corespunzatoare de vitamine, acizi grasi si minerale poate contribui la functionarea optima a sistemului nervos, iar in acoperirea acestor nutrienti microalgele pot juca un rol important. Acizii grasi se pot resimti si in starea psihica, lipsa lor putand genera tulburari psihice (Davis, 2003), algele si acizii grasi extrasi din ele contribuind in mod indirect si in mica masura la stabilirea si mentinerea echilibrului nostru psihic.
Protectia sistemului nervos
Odata cu inaintarea in varsta starea de sanatate se subrezeste treptat si simultan cu aceasta de obicei se diminueaza si capacitatile intelectuale. Totusi, fenomenul se poate instala mai devreme sau mai tarziu, momentul depinzand preponderent de noi insine. Daca avem o viata activa, efectuam exercitii fizice regulate, suntem precauti la alimentatie, daca ne prezentam in mod regulat la controale medicale, este cu atat mai verosimil sa traim mai sanatosi si sa incetinim procesul de imbatranire.
Alterarea protectiei antioxidative si cantitatea de ROS (ROS = forma oxigenului reactiv; compusi cu proprietati puternic oxidative ce se formeaza si in conditii naturale in organismul uman) duce la amplificarea proceselor inflamatorii, care treptat accentueaza fenomenele degenerative ale sistemului nervos datorate inaintarii in varsta. In cazul Chlorellei si al Spirulinei efectul protector asupra creierului si sistemului nervos se datoreaza CGF, GLA si ficocianinei, in vreme ce
efectul alcalinizant al algelor este corelata cu inhibarea atrofiei musculare senile, desi in acest sens nu exista suficiente studii concludente.
Protectia antioxidanta
Spirulina contine ficobiliproteine (ficocianina si aloficocianina), vitamina E, beta-carotenul si alte substante antioxidante. Potrivit unei cercetari,
Spirulina si marul a redus dialdehida malonica (un marker, ce indica valoarea distructiei oxidative) la soarecii varstnici (Gemma, 2002), observandu-se efectul lor regenerator si de protectie a sistemului nervos. Cu mare probabilitate Spirulina protejeaza si organismul uman de o parte a bolilor sistemului nervos tot mai frecvente cu inaintarea in varsta (Gemma, 2002).
Si nu ne oprim aici cu enumerarea efectelor, intrucat in mod logic protectia antioxidanta consolideaza rezistenta impotriva anumitor afectiuni canceroase si functionarea imunitatii, stimuleaza hematopoieza, incetinind in multe cazuri imbatranirea sau poate ameliora vizibil semnele deja instalate ale imbatranirii.
Protectie impotriva AGE
In organism se produc in permanenta asa numiti produsi de glicatie (AGE; adica Advanced Glycation End Products) si dieta noastra poate contribui la cresterea cantitativa a acestora. Alimentatia poate fi abundenta in astfel de compusi daca se consuma multe preparate pregatite termic, ultrapasteurizate sau fierte, carne prajita in ulei, in vreme ce dieta sanatoasa se bazeaza in principal pe legume si fructe proaspete si crude, respectiv alimente care sunt lipsite de microbii nocivi doar prin pasteurizare (Fejõs, 2004).
Excretarea AGE revine in primul rand in sarcina rinichilor, iar efectul lor se resimte in alterarea tranzitorie a functiei vaselor sanguine (Uribarri, 2007). Produsii AGE se acumuleaza in cantitati tot mai mari odata cu inaintarea in varsta, afectand functionarea tesuturilor. Rolul algelor in protejarea corpului de AGE s-a formulat odata cu descoperirea capacitatii Chlorellei de a inhiba producerea AGE. Daca acest efect poate fi dovedit si in cazul vietatilor complexe, inclusiv la subiectii umani, atunci exista posibilitatea de a impiedica regresul psihic datorat imbatranirii, boala Alzheimer, ateroscleroza si alte procese care afecteaza vasele sanguine (Yamagishi, 2005). Ipoteza este pertinenta si speram ca in curand, alaturi de stilul de viata si alimentatia sanatoasa, Chlorella sa poata fi utilizata cu succes in incetinirea fenomenelor care insotesc imbatranirea.
Putem afirma insa cu certitudine ca Spirulina si Chlorella sunt promitatoare in mentinerea sanatatii fizice si psihice deopotriva!
Lumea ochilor
Incetinirea imbatranirii presupune si protectia ochilor. Carotenoizii indeplinesc un binecunoscut rol in protectia sanatatii generale; prin proprietatile antioxidante pot preveni efectele nocive ale radicalilor liberi. Degenerarea maculara la varstnici (AMD) si cataracta fac si vor face amara viata milioanelor de persoane. Pe baza studiilor cu zeaxantina si luteina s-a stabilit ca acestea pot influenta riscul dezvoltarii AMD si a cataractei, respectiv evolutia acestor afectiuni (Chucair, 2007), iar introducerea celor doi compusi carotenoizi este redusa de obicei datorita alimentatiei incorecte. Daca dieta noastra nu contine cantitati semnificative de legume, fructe, atunci se justifica modificarea ei, cu suplimentarea aportului de luteina si zeaxantina oferita de Spirulina.
Astfel ne putem proteja ochii, desi este prematura prezentarea unor afirmatii decisive in acest sens.