Cucerirea universului reprezinta o veche dorinta a omenirii si se aloca multa atentie studiilor ce vizeaza transformarea planetelor mai apropiate sau indepartate pentru a le face locuibile. Omul a facut un mare pas prin ajungerea pe luna, desi inca nu a sosit adevarata era spatiala, astfel ca spre deosebire de asteptarile formulate la mijlocul secolului al XX-lea, omul nu a parasit mediul apropiat al Pamantului, nu a construit baze pe Luna sau pe Marte, iar sondele spatiale se incadreaza doar in limitele sistemului solar.
Este nevoie de economie si de surse energetice regenerabile chiar si in contextul incalzirii globale, pentru a putea supravietui pe planeta natala si situatia este cu atat mai necesara in privinta calatoriilor spatiale. Incepem a recunoaste deja ca singura cale de supravietuire in viitor consta in cooperarea exosistemelor artificiale cu cele naturale si in crearea unor sisteme de autointretinere atat in spatiu, cat si pe Terra. In privinta calatoriei in spatiu, asta inseamna ca orice succes serios poate fi obtinut daca pentru astronauti se asigura pe loc hrana, oxigenul si eliminarea-reciclarea deseurilor, in timpul calatoriei si dupa atingerea obiectivului. Energia disponibila pentru calatorie si supravietuire este aproape nelimitata, daca solicitam ajutorul Soarelui, insa este nevoie de metode de productie care sa ocupe loc putin si a caror pornire si functionare nu necesita timp indelungat. Posibilitatea solutionarii era la indemana in sfera hranei: utilizarea microalgelor ca si sursa de oxigen si hrana este o posibilitate reala, chiar si in deserturile ce se aseamana cu planetele straine sau dinafara Terrei, la infiintarea coloniilor spatiale. Nu este intamplator, deci, ca de decenii intregi se desfasoara cercetarile la NASA si la organizatii similare ale altor state, in scopul obtinerii din alge a unor sisteme de productie a alimentelor si a oxigenului, care ar putea ajuta la refolosirea tuturor produsilor metabolici formati in timpul calatoriei spatiale – inclusiv dioxidul de carbon expirat in aer (Tadros, 1988). Expertii mentioneaza in cursul cercetarilor ca nu ar fi suficienta utilizarea exclusiva a algei sau a unei singure specii de alge, ca si sursa de hrana, dar totodata aceasta ar acoperi o parte substantiala din alimentatie, argument sustinut si de cresterea lenta a plantelor mai complexe sau de utilizarea slaba a energiei solare (LUNA GAIA, 2006). Posibilitatea folosirii algelor Spirulina si Chlorella este considerata reala actualmente si, desi niciodata nu suntem informati in acest sens, pe fundal se testeaza practic sisteme complete bazate pe alge. La conditiile asemanatoare celor care erau in momentul genezei pamantului cel mai bine se adapteaza vietatile cele mai primitive si simple, deci si transformarea universului intr-un mediu locuibil pare inimaginabil fara algele Spirulina si Chlorella.
Taguri: imune, chlorella, spirulina, microalge, utilizare exclusiva a algei, algele spirulina, chlorella, green gold imune