In cazul adultilor, un aport adecvat de vitamina D este indispensabil pentru obtinerea si mentinerea unei mase osoase sanatoase. Mai mult, s-a observat ca vitamina D joaca un rol important in reducerea riscului aparitiei anumitor boli tumorale. Cercetatorii Cedric si Franck Garland au realizat adancite studii in care au analizat - de ce incidenta cancerului de colon este mult mai mica in regiunile insorite din sud-vestul Statelor Unite - demonstrand astfel ca vitamina D reduce riscul de aparitie a 17 tipuri de cancer.
Iar lista descoperirilor continua: vitamina D are un rol cheie in - functionarea sistemului imunitar- prin stimularea reactiei la infectii; - in producerea insulinei - in cazul deficientei de insulina, creste riscul de diabet de tipul 2. In plus, un aport inadecvat de vitamina D sporeste riscul de hipertensiune, ateroscleroza, precum si de infarct miocardiac, poate fi acompaniat de slabiciune musculara care, pe langa o densitate osoasa scazută, reprezinta principala cauza a faptului ca, in statele membre ale UE, la fiecare 30 de minute se produce o fractura osoasa, drept consecinta a osteoporozei. Trebuie sa retinem si faptul ca suplimentarea calciului este suficienta doar in cazul unei cantitati adecvate de vitamina D!
De ce este atat de important? Au existat o serie de initiative de a monitoriza aportul de vitamina D in randul populatiei, iar rezultatele au fost uluitoare: incidenta deficientei de vitamina D in zonele cu temperate este de circa 60-70% (!). Acest fapt poate fi explicat datorita aportului alimentar scazut si a numarului mic de ore in care soarele este prezent, precum si de faptul ca, cu toate ca ne petrecem timpul in aer liber, ne acoperim cea mai mare parte a pielii. Absorbtia vitaminei D poate fi afectata de diverse boli ale sistemului digestiv, precum si de administrarea unor medicamente, de exemplu, corticosteroizi si anticoagulante.
In concluzie spre deosebire de convingerile pe care le aveam pana de curand, nu trebuie să ne temem de supradozare, deoarece aceasta apare doar in cazuri extreme, de exemplu in cazul consumului a mai mult de 10.000 UI pe zi, timp de mai multe luni. Este important de stiut ca, in ciuda faptului ca pielea are o capacitate ridicata de producere a vitaminei D, daca se depaseste un anumit prag de expunere la soare, cantitatea de vitamina D sintetizata nu va creste, iar solarul nu este, in niciun caz, adecvat pentru suplimentarea cu vitamina D. Prin urmare, suplimentarea alimentara cu vitamina D este indicata, în special în perioada cuprinsa intre toamna si primavara.