
ANEMII MEGALOBLASTICE NEBIERMERIENE
Prin carenta de vitamina B12:
Anemia dupa gastrectomie totala survine la 4-5 ani dupa interventia chirurgicala, cand a fost saracita rezerva hepatica in vitamina B12. De asemenea poate apare ca o consecinta a leziunilor intinse ale mucoasei gastrice (ingestia de agenti corosivi). Cazurile de anemie megaloblastica urmand unei gastrectomii partiale sunt mult mai rare decat dupa gastrectomia totala; mai frecvente sunt anemiile prin carenta martiala. Anemia din sindroamele de malabsorbtie. Anomaliile functionale sau anatomice (enterlte, colite, diarei cronice, scurtcircuite chirurgicale) produc mai rar carente pure de vitamina B12. De obicei se produc carente asociate in care predomina acidul folic.
In sindromul de ansa marginala, dezvoltarea unei flore anormale, avida de vitamina B12 care este captata inainte de a fi absorbita, poate explica o anemie de tip megaloblastic prin carenta de vitamina B12. Anemia din botriocefaloza. Carenta de vitamina B12 se explica prin captarea acesteia in zonele unde ea se absoarbe. Viermele ia vitamina B12 chiar cand este legata de factorul intrinsec.
Anemia megaloblastica (macrocitara) gravidica este rar intalnita; de obicei aceste anemii gravidice sunt de tip feripriv. Se considera ca in timpul sarcinii (mai ales in al treilea trimestru) exista un consum sporit de vitamina B12 si acid folic. Acest sindrom este insa intalnit mai ales in regiunile geografice unde deficientele nutritionale sunt mai frecvente.
Copilul poate prezenta urmatoarele forme de carenta de vitamina B12:
sugarul hranit cu lapte sterilizat si fara alte adausuri,faceoanemie care se intovaraseste cu semne de scorbut; Adaugarea de folati si de acid ascorbic face sa dispara aceasta forma de anemie;
la copilul foarte tanar exista o forma de anemie cu absenta totala a factorului intrinsec, insa cu secretia acida prezenta.Este o afectiune foarte rara de natura genetica. Nu exista anticorpi antifactor intrinsec;
la copilul mai mare, mai rar, se observa o maladie superpozabila celei a adultului, cu gastrita atrofica si prezenta de anticorpi antifactor intrinsec;
sindromul Imerslund, afectiune foarte rara, in care defectul de absorbtie al vitaminei B12 nu se datoreste carentei de factor intrinsec, ci unei tulburari de absorbtie ileala a complexului factor Intrinsec-vitamina B12. Este o boala ereditara cu caracter genetic autosomal recesiv. Testul Schilling confirma defectul de absorbtie al vitaminei B12, dar secretia gastrica este normala, cu prezenta factorului intrinsec. Este un exemplu de malabsorbtie selectiva de vitamina Ba2 (absenta acceptorilor specifici ileali care capteaza complexul vitaminei B12 + factor intrinsec), careia i se asociaza si o proteinurie.
Prin carenta de acid folic:
Anemiile determinate de carenta de acid folic se suprapun, pe plan hematologic, anemiei Biermer.
Particularitatile biologice ale acestor anemii o formeaza prezenta aciditatii gastrice si a factorului intrinsec. In practica, mare majoritate a anemiilor prin deficit de acid folic sunt determinate de malabsorbtia intestinala, sindrom prezent in: sprue, maladia celiaca, steatoree, scurtcircuite intestinale (rezectii), boala Whipple, pelagra etc. Printre alte cauze mentionam ciroza etilica, gravlditatea (prin supraconsum), cauze iatrogene (medicatie antiepileptioa, antifolice). Carenta de acid folic se pune in evidenta prin testul F.I.G.L.U. (acid forminoglutamic) si prin dozajul biologic al folatilor in ser. Termenul de anemie acrestica sau de anemie megaloblastica refractara utilizata alta data desemneaza carente complexe care perturba metabolismul acidului folic, carente de acid folie, acid ascorbic, colina si alte substanta esentiale necesare in etapele metabolice ale unei eritropoeze normale.