
S-a observat o crestere a incidentei calculilor din acid uric. Aceasta varietate de calculi se intalneste mai des la persoanele grase. Pe un studiu facut la un cabinet de specialitate, bolnavii purtatorii de calculi urici aveau in medie un plus de greutate de 14,3kg. Acesta este un prim motiv pentru care trebuie luat in discutie rolul alimentatiei in geneza calculilor urinari. Purtatorii de calculi urici trebuie sa-si controleze permanent greutatea si s-a tinda sa nu depaseasca greutatea ideala (greutatea egala cu numarul de cm cu care inaltimea depaseste un metru minus 5-7 kg).
Bolnavii cu litiaza urica nu trebuie sa fie supraponderali!
Calculii din acid uric se formeaza in urina acida si se dizolva in mediu alcalin. De aceaa tratamentul medicamentos va fi completat cu o dieta bogata in baze capabila sa alcalinizeze urina. Se recomanda in special cartofii, paste fainoase, lapte si produse lactate, zarzavaturi, salate, fructe si sucuri de fructe. Grasimile sunt permise, dar vor fi restranse la bolnavii obezi.
In jurul anului 1950 s-a observat ca se pot dizolva calculii urici prin administrarea de lamai. Pentru aceasta se vor consuma 3-4 lamai pe zi timp mai indelungat. Astazi aportul de lamai se asociaza cu diferite medicamente.
Unii litiazici elimina in urina cantitati crescute de acid uric. In mediu urinar acid el poate determina formarea de calculi. Acesti bolnavi vor reduce consumul alimentelor bogate in acid uric si acid purinic (de exemplu ficatul, rinichiul, creierul, momitele, splina, mezelurile fine, pateurile, carnea de vanat, slanina, sardelele,sparanghelul, leguminoasele, ciocolata etc).
Lichidele recomandate la acesti bolnavi sunt: sifonul, sucurile de fructe diluate, limonada, laptele integral, laptele degresat, ceaiul de macese, de tei, de barba ursului. Apele minerale recomandate pentru calculii de acid uric si uratii: Caciulata, Borsec, Covasna, Biborteni, Malnas.