Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


elemente clinice si biologice ale insuficientei renale acute

 

Sistemul urinarDesi in producerea necrozei tubulare acute intervine o variata gama de factori etiologici, simptomatotogia si evolutia raman unitare.
Ceea ce domina tabloul clinic sunt fenomenele legate de oligurie-anuria, deci de insuficienta renala, cu durata de la cateva zile la 3 saptamini - in medie 10-14 zile. Dupa perioada oligo-anurica urmeaza o perioada de reluare a diurezei, ameliorarea functiilor renale, cu excretia apei si metabolitilor acumulati in perioada oligurica.
Perioada oligo-anurica are o latenta variabila de la 12-36 ore, soc traumatic la cateva zile-1-5 zile - substante nefrotoxice, deshidratari, arsuri etc..
La inceputul perioadei oligurice tabloul clinic este dominat de agresiunea cauzatoare dupa care vor apare semnele de intoxicatie profunda ale organismului.
Urina devine tulbure, de obicei sanguinolenta - soc transfuzional, zdrobiri musculare, hemoglobinurie, mioglobinurie. Densitatea poate fi crescuta  - hematii si proteine, dar punctul crioscopic este apropiat de cel al plasmei si cu o natremie mai mare de 50 mEq/1. Este posibila aparitia de urme de glucoza.
Anuria totala este putin frecventa cu o durata care nu depaseste de obicei 24 de ore. Obisnuit diureza este in jur de 30-40 ml/24 ore, mai multe zile. Aparitia edemului este posibila, in prezenta sau absenta hiponatremiei. Tulburarile digestive pot fi datorate actiunii toxicului sau in raport cu dezvoltarea unei acidoze metabolice.
In prima saptamana, daca starea de soc este bine tratata, singurele simptome sunt greturile si somnolenta. Febra este inconstanta, leucocitoza prezenta, cu sau fara infectie. Semnele grave, existente la unii bolnavi in primele zile, nu sunt date de insuficienta renala ci de cauze asociate.
Ureea sanguina creste in raport cu gradul necrozei tisulare si cu catabolismul proteic endogen. In aprecierea necrozei tisulare s-a acordat credit cresterii fosfstazelor serice si a creatininei plasmatice. Amilaza si lipaza serica pot fi crescute, fara sa fi vorba de o pancreatita acuta.
In a doua saptamana de evolutie, pe masura ce azotemia si starea de acidoza cresc, bolnavul prezinta greturi, astenie musculara si somnolenta mai accentuate. Potasiul plasmatic creste, natremia scade, volumul extracelular se mareste. Cu toate aceste modificari si in absenta semnelor evidente de soc sau de insuficienta cardiaca, bolnavul are o sete marcata.
In faza oligo-anurica participarea cardio-vasculara este frecventa. Ea poate fi cauzata de hiperhidratare si de aportul de apa din sectorul extracelular provenit din distructia tisulara. Acest din urma mecanism poate explica aparitia hipertensiunii pulmonare, a edemului pulmonar acut, a semnelor de insuficienta cardiaca, la bolnavii care n-au castigat in greutate. Edemul pulmonar acut se poate manifesta in absenta hipertensiunii arteriale si a prezentei edemelor periferice. Exista o hipertensiune diastolica la 25 % dintre bolnavi, cu fund de ochi insa normal, Hipertensiunea marcata este exceptionala. Se citeaza apoi prezenta unei aritmii, chiar in lipsa modificarilor potasiului sanguin, sau a unei pericardite, uneori foarte dureroasa, totusi fara gravitatea celei din insuficienta renala cronica. In cazurile de gravitate deosebita, moartea se produce prin insuficienta cardio-respiratorie acuta, bolnavul prezentand anxietate, polipnee, respiratie suieratoare, cianoza progresiva, hipotensiune arteriala.
Hiperpotasemia, raspunzatoare de fenomenele de intoxicatie potasica, rezulta din eliberarea unor cantitati de K de la nivelul muschilor lezati sau infectati, in caz de hemoliza intravasculara sau de la nivelul hematoamelor. Mai rar este prezenta in caz de hemoragie postoperatorie, transfuzie cu sange incompatibil, intrucat in aceste eventualitati, catabolismul protidic nu este marit. Deci sursa principala a hiperpotasemiei o constituie raspunsul catabolic a bolnavului la afectiunea cauzala. De asemenea acidoza si deshidratarea contribuie la pierderea de K celular. Manifestarile clinice ale acestei hiperpotasemii sunt aparitia aritmiilor si oprirea cordului. Electrocardiograma, deosebit de utila, prezinta modificari evidente cand kaliemia este mai mare de 9 mEq/1, modificari constand in aparitia de unde T ascutite si simetrice. Se mai constata disparitia undei P, complexe QRS largi si anormale, bradicardie, aritmie. Moartea subita insa poate apare prin oprire vagala, fara a decela modificarile electrocardiografice caracteristice pentru intoxicatia potasica.
Infectia este o complicatie de temut a insuficientei renale acute intrucat este o cauza frecventa de deces. O septicemie poate trece neobservata datorita confuziei cu semnele uremiei. Datorita pierderii reflexului de tuse, pozitiei nemiscate in pat, uscaciunii mucoasei faringiene prin respiratie bucala, sau inhalatiei de resturi alimentare - din varsatura sau mucozitatii, sunt posibile infectii pulmonare sau septicemii cu germeni saprofiti, mai ales cu stafilococ.
Manifestarile neurologice obisnuite sunt: apatia, starea confuzionala, convulsii, respiratie stertoioasa si coma. Hiponatremia determina stari de somnolenta sau crize convulsive precoce in evolutia insuficientei renale acute - se corijeaza cu ser clorurat hipertonic. Hipocalcemia favorizeaza de asemenea crizele convulsive, precum si tratamentele ,alcalinizante - pentru combaterea acidozei, fara adaugare de calciu. Convulsiile pot fi localizate sau generalizate.
Anemia este determinata de o accentuare a distrugerii de eritrocite si o deficienta a eritropoiezei. Este prezenta in saptamana a doua, chiar in lipsa sangerarilor. Se mai constata: trombopenie, scaderea protrombinei si alte anomalii de coagulare.
Exista cazuri cu necroza tubulara la care lipseste oliguria sau perioada oligurica este prea scurta pentru a fi remarcata. La acestia volumul urinar este fix - 800-1200 ml/24 ore, neputand satisface necesitatile organismului. Se va observa o crestere treptata a ureei sanguine -  cu 15-20 mg % pe zi, si concomitent aparitia de edeme datorita retentiei de lichide reabsorbite mai mult decat capacitatea excretoare a rinichilor. Na urinar este mai mare decat 20-30 mEq/1, iar concentratia osmolara totala a urinilor este apropiata celei a plasmei.
Perioada poliurica. Reluarea diurezei se face printr-o marire a cantitatii de urina zilnice pina la valori de 400 ml. Ulterior cresterea se poate face critic, cu valori de 50-100% zilnic, atingindu-se diureze care depasesc 3 1/24 ore; la altii oras cresterea este progresiva, cate l00 ml pe zi, ajungind dupa 1-2 saptamini la un litru/24 ore. Dupa perioada de oligurie urinile se clarifica, nemaifiind sanguinolente. In cazurile unde reluarea diurezei nu se produce in modul mentionat, la care scaderea ureei sanguine este minima sau deloc iar urina contine 3-4 g %o de proteine, trebuie suspectata o necroza corticala. Dupa ce diureza a fost reluata si a ajuns la circa 1 1/24 ore, ureea sanguina poate continua sa creasca pina cand ei excretia depaseste producerea sa. In aceasta faza tabloul clinic denomat de fenomenele de hiperkaliemie, insuficienta cardiaca, crize convulsive. Tot acum pot apare fenomene pielonefritice sau complicatii septice ce pot provoca moartea.
Odata cu cresterea diurezei se produce o scadere in greutatea, prin pierderea lichidului din edeme. Na urinar variaza intre 50-70 mEq/l. O parte din sodiul excretat provine din lichidul de edem, iar pierderile generale pot provoca o hipernatremie de deshidratareExista insa si situatii cu hipernatremie si hipercloremie cand eliminuarea de apa produce o decompensare a echilibrului hidric, deshidratarea fiind determinata de volume mari de urina dar cu excretie de sodiu la o concentratie scazuta. Datorita faptului ca tubii nu potretine electrolitii, se pot observa cazuri cu pierderi importante de potasiu ceea ce va determina o hipokaliemie, raspunzatoare de adinamie osteo-tendinoasa si modificari electrocardiografice - turtirea undei T, largire a intervalului Q-T. Daca nu exista o obstructie a cailor excretorii sau nu intervine o noua stare de soc, azotemia va regresa in 1-3 saptamini. Altfel, o noua perioada de oligurie si o noua crestere a ureei sanguine semnifica prezenta unei obstructii a cailor excretorii.
Anemia poate persista saptamini sau luni de zile, refacerea bolnavului facandu-se lent. Funtiile renale isi revin la normal, cu exceptia fluxului sanguin renal si a filtratiei glomerulare care de obiciei nu se normalizeaza total.

 


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Sindromul spleno adenic
Sindromul spleno adenic Sindromul spleno adenic In acest grup, caracterizat prin marirea de volum a splinei, si hipertrofie  ganglionara, sunt incluse patru subgrupe cu/sau fara modificari sanguine. Subgrupul cu leucocitoza si limfocitoza cuprinde ca tip reprezentativ leucemia limfoida, boala in care exista o ade
 
• Sindromul splenic pur
Sindromul splenic pur Sindromul splenic pur In acest grup se includ situatiile patologice in care gasim de obiciei numai marirea de volum a splinei, fara interesarea ficatului si a ganglionilor. Este necesara insa o explorare hematologica intrucat in majoritatea cazurilor, acest criteriu sta la baza diferenttieril
 
• Punctia ganglionara
Punctia ganglionara Punctia ganglionara Se stie ca ganglionul limfatic este un organ limfopoietic activ, cu participare in procesele imunitare, iar ca organ al sistemului reticulo-histiocitar, pastreaza potenta multipla celuloformatoare (reticulara, histiocitara, hematopoietica). O adenopatie poate fi conseci
 
• Punctia splenica
Punctia splenica Punctia splenica Examenul morfologic al splinei se practica intr-un numar redus de cazuri, atunci cand datele clinice si biologice obisnuite nu sunt concludente. Punctia splenica nu este lipsita de riscuri, de acea se vor evita bolnavii cu suspiciuni de chist hidatic - soc anafilatic difuzarea
 
• Tulburari in irigarea rinichiului
Tulburari  in irigarea rinichiului Tulburari  in irigarea rinichiului In medicina  experimentala (pe animale) au putut fi produsi  prin simpla micsorare  a  debitului sanguin renal. In aceste conditii  sunt excretate cantitati  crescute de protein ce sunt  considerate ca prima etapa in&nb
 
Vezi toate stirile din categoria Afectiuni genitale si renale

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara