
Indepartarea cu ajutorul buclei se practica foarte rar. Cand incercarile descrise mai sus raman fara rezultat, iar calculul este inclavat in treimea inferioara a ureterului, se incearca indepartarea sa cu ajutorul unui lat. Exista mai multe modele de lat care difera in ceea ce priveste modul de utilizare si modul de actiune. Piesa are forma unui cateter ureteral. Se introduc prin intermediul cistoscopului in vezica si apoi, sub controlul vederii, prin meatul ureteral in ureter. Dupa ce bucla stransa a trecut de calcul se deschide si apoi se , strange din nou, pana prinde calculul. Cand calculul s-a fixat in bucla, se indeparteaza cistoscopul si se fixeaza o greutate care exercita o tractiune usoara dar continua. Astfel calculul este extras intr-o maniera care protejeaza ureterul. Manevra va fi favorizata prin socuri cu apa si medicamente adecvate. De cele mai multe ori calculul se elimina impreuua bucla dupa 1-3 zile .
Aceasta operatiune este indicata numai pentru calculi mai mici decat bobul de mazare, situati in treimea inferioara a ureterului. Triturarea calculilor vezicali. Formarea calculilor vezicali este favorizata de staza urinara. De aceea indepartarea lor instrumental sau chirurgicala nu este eficienta (in timp), daca nu se inlatura obstacolul. In cazul cand interventia chirurgicala este contraindicata sau obstacolul poate fi indepartat cu ajutorul cistoscopului (electrorezectie) se poate incerca zdrobirea mecanica sau electrica a calculului.
Zdrobirea mecanica se face cu ajutorul unui instrument asemanator cu cistoscopul , prevazut cu 2 brate cu pozitie reglabila o sursa de lumina si un obiectiv manevrat sub controlul vederii. Calculul este prins intre cele 2 brate deschise si apoi zdrobit. Fragmentele rezultate se sfarama mai departe si in acelasi mod pana ajung la dimensiuni atat de mici, incat sa poata fi aspirate prin tija instrumentului.
Calculii foarte mari nu pot fi zdrobiti prin aceasta metoda. De cativa ani exista un instrument, construit in Uniunea Sovietica ce produce unde de presiune hidraulica, actionand direct asupra calculului. Cu ajutorul cistoscopului se introduce o sonda speciala izolata in vezica, iar varful sondei se aplica direct pe calcu. In momentul stabilirii circuitului electric, la varful sondei se produce o descarcare electrica. Astfel iau nastere unde de presiune care duc la dezagregarea calculului. Descompunerea calcului se face corespunzator structurii sale (fie radiar, fie dub forma de straturi concentrice), iar fragmentele pot fi aspirate.
Zdrobirea calculilor uretrali . Calculii uretrali trebuie indepartati de urgenta daca s-au inclavat si produc staza urinara. Formula cea mai buna este aceea de a incerca impingerea calculului de jos in sus, in vezica, unde poate fi tratat ca orice calcul vezical.