
Infectia cailor urinare si staza urinara
Calculii urinari pot fi consecinta, dar si cauza unei infectii sau a unei staze in caile urinare. Aproape la orice nivel al cailor urinare prezenta unui calcul urinar poate impiedica partial sau total fluxul urinar. Consecinta imediata este staza urinara si dilatarea cailor urinare de deasupra ei. Presiunea crescuta rezultata din acumularea urinii se transmite parenchimului renal. Dilatarea bazinetului si ureterelor este o masura de aparare a organismului contra presiunii urinare crescute. Cand dilatarea cailor urinare nu este excesiva, ea este reversibila dupa indepartarea obstacolului. In cazul persistentei indelungate a stazei si dilatatiei parenchimul renal se atrofiaza (rinichi de staza) treptat, reducand-se in cele din urma la o simpla foita subtire de parenchim nefuncional (hidronefroza). De aceea, in fata unei calculoze insotita de slaza medicul trebuie sa adopte o atitudine activa inainte de a se instala modificari ireversibile in parenchimul renal.
Situatia se complica in cazul cand infectia urinara aparuta datorita stazei afecteaza rinichiul. In urina de staza microbii gasesc conditii propice de multiplicare si patrund in grosimea mucoasei. Adesea, la cateva zile dupa o colica renala, se observa aparitia unui puseu febril. Infecfia urinara este o complicatie serioasa a calculozei urinare !
Staza urinara si infectia urinara sunt complicatii severe ale litiazei, care pot duce la pierderea rinichiului. In cazul unei infecti urinare grave se impune uneori extirparea unuia din rinidii pentru a preveni extinderea procesului patologic si la al doilea rinichi. Daca acesta este normal functional, el poate prelua in intregime functia ambilor rinichi fiind supus unei hipertrofii treptate. Calculii urinari nu sunt numai cauza stazei si infectiei urinare, ci si consecinta acestora atunci cand ele au alta origine (malformatii congenital etc.). Reactia urinii devine alcalina (pH 8—9), echilibrul dintre minerale se modifica iar celulele descuamate de pe suprafata mucoasei si produsele rezultate din procesul infecfios constituie nucleul pentru aparitia calculului. Acesti calculi secundari sunt de obicei porosi, sfarmiciosi si se compun din fosfat amoniaco-magnezian.
Un exemplu tipic il ofera calculii vezicali. Hipertrofia de prostate este adesea cauza unei goliri insuficiente a vezicii. Dupa mictiune, in vezica persista o cantitate de urina reziduala ce favorizeaza aparitia infectiei ; la randul ei infectia faciliteaza formarea de calculi locali sau marirea celor proveniti din caile urinare superioare. Calculii apar drept complicatii in staza urinara si infectia urinara.