
Tratamentul si urmarirea bolnavilor cu diferite boli ca tuberculoza, diabetul, reumatismul, hipertensiunea arteriala, tumorile, prin dispensare de specialitate, s-a dovedit a fi deosebit de eficienta. Avantajele acestui sistem sunt: asistenta medicala specializata acordata de un medic familarizat cu problematica respectiva si aplicarea optima a celor moderne metode de tratament. Astfel este posibila in multe cazuri, restabilirea sanatatii bolnavului si reintegrarea sa in procesul de productie.
Bolnavul litiazic trebuie sa fie informat asupra indatoririlor ce revin cabinetului de specialitate. El se va incadra in acest sistem de ingrijire si indrumare permanenta, unde gaseste raspuns la toate intrebarile ce-l preocupa.
Cabinetul de urologie urmareste toti bolnavii cu diagnosticul de litiaza urinara. La inceput se efectueaza un examen general amanuntit. In cercetarea antecedentelor se insista asupra existentei unor cazuri de litiaza la rudele directe, a predispozitiei la litiaza prin meseria bolnavului precum si aupra unor obiceiuri de viata sau culinare.
Daca bolnavul a eliminat calculul in mod spontan sau a fost indepartat chirurgical se impune analiza chimica exacta.Se va cauta prezenta vreunui obstacol pe caile urinare si / sau existenta unei infectii. In absenta oricarei complicatii, medicul recomanda un plan de masuri profilactice pe care-l discuta amanuntit cu bolnavul si il inmaneaza in scris. Prin supravegherea atenta periodica a bolnavului de catre medicul de circumscriptie, vizitele la cabinetul de specialitate se fac la intervale mai mari.
Cand cu ocazia unui control periodic se descopera un calcul in caile urinare, se incearca, in functie de varietate si sediu, solubilizarea sa sau indepartarea instrumentala. Daca incercarile raman fara rezultat, se indica interventia chirurgicala.
Dupa orice interventie chirurgicala sau numai instrumentala, ca si in cazul unor complicatii (infectia, staza urinara) se impune urmarirea bolnavului la cabinetul de specialitate.Se va face apel la antibioticele si chimioterapicele cele mai eficiente. Se va urmari daca in urma interventiei chirurgicale nu s-a produs o cicatrice care ar putea genera o staza urinara. Tocmai aceasta perioada, postoperatorie, furnizeaza cele mai multe cauze pentru recidiva litiazei.
De multe ori litiaza recidiviaza la scurt timp dupa interventia chirugicala.
Controlul medical postoperator se efectueaza la inceput la intervale de timp scurte, apoi treptat mai rar. Unii bolnavi vor ramane permanent in supravegherea si tratamentul specialist urolog.
Uneori bolnavul urolitiazic nu vrea sa inteleaga riscul de periclitare a sanatatii prin natura ocupatiei sale. De multe ori se ivesc dificultati cu intreprinderile respective, necesitand interventia medicului de intreprindere sau organelor de resort pentru protectia muncii. Se va gasi totdeauna calea de urmat care sa puna pe primul plan interesul societatii. Medicul urolog va colabora strans atat cu bolnavul, cat si cu conducerea si sindicatele din intreprindere. El va avea un cuvant hotarator de spus in angajarea personalului.
Pe langa acestea, toti cetatenii care sunt trimisi pentru perioade mai lungi in tari cu clima calda, vor trece pe la cabinetul de specialitate, unde vor fi avertizati asupra riscului de a face o calculoza urinara si vor primi sfaturi pentru prevenirea acesteia.
O componenta esentiala in tratamentul si profilaxia urolitiazei este reprezentata de cura balneara. Desi, posibilitatile de tratament sunt foarte largi, nu orice litiazic poate face anual cura de crenoterapie. Acest lucru, dealtfel, nici nu este absolut necesar.
In selectionarea bolnavilor pentru trimiterea la cure balneare hotareste medicul de specialitate, singurul competent si informat asupra specificului bolii la fiecare pacient in parte.
Eforturile profilactice constituie volumul principal de lucru al cabinetului de specialitate si al cabinetului medical de intreprindere pentru dispensarizarea bolnavilor litiazici. Se organizeaza discutii individuale sau in grup, la care pot participa, pe langa bolnavi si persoane periclitate (sau predispuse la litiaza). Se expun, pe intelesul tuturor, date privind esenta litiazei urinare si pornind de la acestea, diferitele posibilitati de profilaxie si tratament. In timpul curelor balneare se vor organiza cursuri care sa cuprinda toate aspectele de autoingrijire ale bolnavilor litiazici.
Se pot face deminstratii practice privind unele tehnici simple ca ; determinarea pH-ului urinar, colectarea corecta a urinarii, exemple de regimuri alimentare speciale etc.