
Cand apar anticorpii cu caracter citotoxic in organism
In reactiile la medicamente; lista substantelor care — la anume indivizi si in prezent nu se poate sti la care — se comporta, odata introduse in organism, ca haptene, inducand producerea de anticorpi specifici, este lunga si in continua si rapida crestere. Uneori anticorpii produsi sunt imunoglobuline E si reactiile care le produc - dupa cum s-a aratat — sunt de tip I (anafilactice). Alteori anticorpii au caracter citotoxic si produc acest efect ori de cate ori individul, care are in serul lui astfel de anticorpi indusi de prezenta anterioara a medicamentului in organismul lui, vine in contact din nou cu medicamentul respectiv (de exemplu anemia hemolitica asociata cu consumul de clorpromazina sau fenacetina, agranulocitoza dupa piran sau chinina, purpura trombopenica la administrarea de sedormid etc.).
In reactiile denumite autoimune; anemiile hemolitice autoimune cu prezenta in serul bolnavilor si pe hematiile lui de anticorpi, care induc scaderea duratei de viata a hematiilor prin fagocitarea acestora, consecutiva procesului de opsonizare si uneori si de imunoaderenta. Rareori procesul de hemoliza este foarte brutal si se produce intravascular prin prezenta pe structura hematiei a unor anticorpi cu caracter de hemolizina; in aceste cazuri in procesul citotoxic participa si complementul. Un mecanism patogenic similar are loc in purpurele trombo- penice denumite idiopate si in unele agranulocitoze.
Sindromul Goodpasture este caracterizat prin prezenta de anticorpi fixatori de complement pe membrana bazala glomerulara, depunere care la imunofluorescenta are un aspect continuu, linear; clinic semnele sunt ale unei glomerulonefrite de gravitate variabila, insotita de hemoptizii, consecinta alterarilor vasculare pulmonare, produse de o depunere similara de anticorpi antimembrana bazala si de complement in peretele vaselor pulmonare. O boala oarecum similara se produce experimental injectand animalelor ser nefrotoxic.