
Limfocitul T
Nu se cunoaste modul in care limfocitul T se sensibilizeaza, adica devine activ la prezenta antigenului respectiv si reactioneaza printr-un sir de evenimente care caracterizeaza reactia de tip IV. Pentru producerea reactiei este necesara prezenta unei populatii de limfocite T sensibilizate. La un subiect normal care nu raspunde cu fenomene hiperergice intarziate la un anume antigen, daca i se transfera intravenos o populatie de limfocite de la individ sensibilizat, cel normal, sub incitatia antigenului face si el reactii de tip IV. Pentru aceasta se poate injecta, intravenos nu numai suspensie pura de limfocite, ci si sange ca atare, suspensia continand un amestec de leucocite si mononucleare, sau un extract limfocitar continand molecule mici (factor de transfer).
Aceasta faza de sensibilizare poarta numele si de faza de inducere; in cursul ei in organism apar o serie de modificari caracteristice: ganglionii limfatici, limfocitele din zona paracorticala (zona in care se gasesc limfocitele T), prolifereaza si sufera o transformare blastica, concomitent zonele foliculilor limfatici si populatia de plasmocite se reduc ca volum si numar de celule (este zona de formare a limfocitelor B). Daca antigenul a fost injectat intr-o anumita parte a corpului, ramanand cantonat acolo, modificarile descrise apar in ganglionii regionali.
Antigenul este prezentat limfocitului T fagocitat (poate prelucrat) de un macrofag. in acest fel limfocitul T este sensibilizat si induce un raspuns maximal, recunoscand concomitent cu antigenul agresor si antigene majore de histocompatibilitate in structura macrofagului propriu. Odata sensibilizata, celula respectiva si descendentii ei pastreaza memoria imunologica a acestei sensibilizari in sensul ca, la un nou contact cu antigenul, raspund prin inducere de fenomene de tip IV.