Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


Reactivitatea cailor aeriene: testele bronhomotorii

 

Despre testele bronhomotoriiCalibrul bronsic este reglat de sistemul vegetativ; la normali exista un echilibru stabil intre tonusul vagal (constrictor) si cel simpatic (dila- tator). La astmatici acest echilibru se rupe in favoarea componentei bron-hoconstrictoare, fie prin exces al stimulilor parasimpatici, fie prin deficit al tonusului simpatic.  Labilitatea echilibrului vegetativ in AB este oglindita de variatiile calibrului bronsic; o caracteristica a bolnavului astmatic este raspunsul exagerat la factori care determina re­ducerea (hiperreactivitatea bronsica- test bronhoconstrictor) sau creste­rea (test bronhodilatator) diametrului bronhiilor.

Drogurile bronhodilatatorii. Acestea au ca principal efect liza spas­mului musculaturii netede bronsiale, dar la reducerea obstructiei contri­buie si reducerea secretiei de mucus, scaderea turgescentei mucoasei si ameliorarea fortei musculare. Principalele clase de droguri bronhodila- tatoare sunt simpatomimeticele (in ultimii ani au fost sintetizate o serie de medicamente - 3-stimulante foarte eficace, de exemplu, orciprenalina (Alupent), metilxantinele (aminofilina), anticolinergicele (atropina), prostaglandinele (PGF2 a).

La normali, administrarea de bronhodilatatoare are efecte minime (discreta scadere a rezistentei cailor aeriene). La astmatici cu obstructie usoara sau medie, bronhodilatatoarele duc la atenuarea marcata sau la disparitia acesteia: obstructia ventilat orie in astm este reversibila (dese­ori total), spre deosebire de cea din bronsita cronica sau emfizem. Efectul bronhodilatator variaza mult, in functie de tipul substantei, calea de administrare, cantitatea, starea clinica a bolnavului etc. Au fost eviden­tiate reducerea rezistentei la flux, a travaliului ventilator, a hiperinfla- tiei, ameliorarea distributiei intrapulmonare, cresterea debitelor expira- torii. Singurul efect negativ este reducerea usoara a Pa02, explicata prin disparitia vasoconstrictiei compensatorii in teritoriile pulmonare slab ven­tilate si alterarea consecutiva a raportului V/Q (13).

Testele bronhoconstrictorii. Evidentiaza raspunsul arborelui bronsic la factori fizici sau chimici (hiperreactivitate bronsica nespecifica) sau la alergeni (hiperreactivitate specifica). Aceste teste sunt tot mai larg utili­zate in scop diagnostic (clarificarea etiopatogeniei, confruntarea cu tes­tele cutanate si dozarile de imunoglobuline) si pentru conducerea trata­mentului (desensibilizare specifica, corticoterapie, imunosupresie) (14, 20, 21, 24).

Dintre substantele chimice, acetilcolinei (cu derivatii ei) si histaminei — bronhoconstrictoare clasice — li s-a adaugat o serie de alti mediatori, (serotonina, hadikinina, SRS'-A, prostaglandine); s-au realizat progrese in studiul bronhoconstrictiei declansate de factori fizici (frig, iritanti, factori meteorologici) si psihici; s-au publicat recent numeroase studii asupra astmului la efort.

Testul bronhoconstrictor nespecific (TBN) poate fi numai calitativ (evidentierea raspunsului la stimul) sau poate fi practicat cantitativ, stu- diindu-se relatia doza-raspuns prin administrarea unor cantitati crescande de drog (evidentierea unei „doze minime active“ sau a  pragului  de ex­citabilitate bronsica). Bronhoconstrictia obtinuta realizeaza un acces de astm provocat, care nu difera intrunimic de cel spontan: din punct de vedere clinic apar opresiunea toracica, setea de aer, respiratia laborioasa si zgomotoasa (wheezing), ralurile bronsice, iar functional cresterea re­zistentei la flux si a travaliului ventilator, hiperinflatia, scaderea debitelor ventilatorii, alterarea distributiei aerului inspirat, scaderea Pa02; in ca­zurile de bronhospasm sever, se altereaza schimbul gazos si apare hipo- ventilatia alveolara (creste PaC02). Parametrii cei mai frecvent utilizati sunt debitul expirator de varf si VEMS — datorita simplitatii masurarii lor; in studiile noastre au fost puse in evidenta deteriorarea distributiei inspirului unic de oxigen, alterarea transferului alveolocapilar si scade­rea Pa02 in acces (in medie de la 82,5 mm Hg la 75,4 mm Hg) (30) — con­cordant cu scaderea VEMS (r=0,87; p<0,01). Dupa diferiti autori, nivelul la care modificarea parametrului ales este considerata valabila (= test po­zitiv) variaza in limite foarte largi, intre 10% si peste 30%; in consens cu majoritatea autorilor, consideram semnificativa o scadere a VEMS cu 15—20%.

Testul bronhoconstrictor specific (TBS) se efectueaza in mod similar, cu deosebirea ca agentul declansant este un alergen. De regula se utili­zeaza extracte (preparate special comercializate) in aerosoli; alergenul poate fi inhalat si direct (pulberi, vapori etc.), in mediul domestic sau la locul de munca (vezi astmul profesional). Se considera ca bronhospasmul este declansat prin reactie alergica, cand concentratia substantei inhalate este inferioara pragului de iritatie (stabilit in prealabil la bolnavi ast­matici).

Se recomanda inhalarea unei concentratii de alergen care a produs, la testa­rea intradermica, o reactie de cel mult 6—8 mm. Ca si la TB nespecific, masurarea parametrilor functionali va fi dublata de un examen clinic. In cazul TBS este necesara o urmarire indelungata a subiectului (pana la 24—48 de ore) pentru evidentierea reactiei tardive. Eventuala blocare a raspunsului arborelui bronsic cu simpatomimetice, anticolinergice, cor- ticoizi sau cromoglicat disodic contribuie la elucidarea patogeniei reac­tiei (22).

Consecintele functionale ale TBS nu difera de cele ale TB nespecific decat printr-o persistenta mai indelungata. in acord cu alti autori am constatat si noi cresterea rezistentei pulmonare (in medie cu 200%) si scaderea conductantei specifice a cailor aeriene (medie 76%) dupa inhalare la alergeni (fig. 9-VII);datorita cresterii rezistentei scade complianta dinamica (de exemplu, de la 0,127 la 0,058 l/cm H20 = minus 54% — (7) si creste travaliul ventilator (medie 147%) mai ales pe seama celui neelas­tic (crestere medie 280%) — (7).

Validarea ca pozitiv a TBS implica excluderea unei reactii constric­toare nespecifice prin hiperventilatie, reflex vagal, iritatie chimica, impu- rificarea extractului alergenic cu histamina sau eliberatoare de histamina etc. Inaintea practicarii TBS se suspenda administrarea de antihistaminice (cu 24—96 de ore), cromoglicat disodic (24—-48 de ore), metilxantin (12 ore), simpatomimetice (6—10 ore). Ca si testul nespecific, TBS se practica numai la subiecti asimptomatici1, in afara acceselor spontane, fara alte afectiuni majore (de exemplu, insuficienta renala, cardiaca, hipertensi­une) si avand un VEMS normal1. Nu se efectueaza TBS pentru alergeni foarte agresivi (penicilina, ricin). TBS se efectueaza sub supravegherea medicului, intr-un laborator dotat cu trusa de reanimare.


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Angioedemul ereditar
Angioedemul ereditar Angioedemul ereditar Angioedemul ereditar se contureaza ca o entitate aparte, de aseme­nea cu etiologie necunoscuta. Prognosticul este in general bun in urticaria acuta, relativ benign in urticaria cronica (cu evolutie capricioasa, dar este posibila si vinde­carea spontana), rezervat pr
 
• Alergia acuta digestiva
Alergia acuta digestiva Alergia acuta digestiva Alergia acuta digestiva pune probleme medico-chirurgicale, cele mai frecvente cazuri fiind prezentate de chirurgi si experimentatori: apendi­cite acute, colecistite acute, peritonita alergica (Schwartz-Young), infarcte colice (fenomen tip Schwartzman-Sanarelli sau si
 
• Angeitele pulmonare alergice
Angeitele pulmonare alergice Angeitele pulmonare alergice Sindromul Goodpasture - este manifestarea pulmonara a unei reactii alergice de tip II citotoxica, in care anticorpii circulanti sunt fixati pe membrana bazala alveolara. Ei reactioneaza si cu antigenii membranei bazale glomerulare, determinind o afectare concomitent
 
• Diagnosticarea si tratamentul pneumoniei prin hipersensibilizare
Diagnosticarea si tratamentul pneumoniei prin hipersensibilizare Diagnosticarea si tratamentul pneumoniei prin hipersensibilizare Diagnosticul intregului grup de afectiuni se stabileste pe baza anamnezei, datelor clinice, radiologice, functionale, serologice si bioptice. Diagnosticul formei acute este usor daca medicul se gindeste la ea fiind mult mai difici
 
• Formele pneumoniei prin hipersenibilizare
Formele pneumoniei prin hipersenibilizare Formele pneumoniei prin hipersenibilizare Clinic se cunosc: 1. forma acuta (vezi descrierea de la pneumonia fermierului si crescatorului de pasari) care se vindeca spontan dupa scoa­terea bolnavului din mediu; 2. forma subacuta (stare subfebrila, dispnee moderata, tuse fara expectoratie, in
 
Vezi toate stirile din categoria Bolile alergice

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara