
Vasculite
Unele vasculite denumite alergice sunt cauzate de depunerea in peretele vasului de polizaharide, de obicei microbiene, care jucand rol de haptena induc formarea de anticorpi ce se fixeaza specific in peretele vasului si produc lezarea acestuia.
Se considera ca si cardita din febra reumatica este cauzata de afectarea fibrei de miocard de catre anticorpi antifibra cardiaca.
In tiroidita autoimuna, ca si in orhita, intervin mecanisme de tip II (asociate cu mecanisme de tip IV).
--In reactiile denumite izoimune, cum sunt reactiile transfuzionale in sistemul ABO, sau in incompatibilitatea Rh sau in transplantele de organ care au rezistat reactiilor de tip celular (tip IV).
--In reactiile imune antitumoare.
--In unele boli apar anticorpi antiorgan, a caror semnificatie insa nu este pe deplin lamurita; probabil ca ei sunt un semn de distrugere de parenchim in cadrul bolii de baza, producerea de anticorpi fiind reactiva si fara semnificatie deosebita in afectarea organului respectiv. Astfel in miastenia grava apar anticorpi antiplaca terminala, antimuschi striat, factori antinucleari; in anemia pernicioasa anticorpi anticelule parietale si antifactor intrinsec; in gastritele atrofice anticelule parietale; in sprue anticorpi antigluten; in colita ulceroasa anticorpi anticolon, anticorpi antidiverse alergene alimentare; in sindromul Sjogren factori antinucleari, factor reumatoid.
Anticorpii care apar in anemiile hemolitice autoimune si unele anemii izoimune au un caracter aparte. Ei nu aglutineaza in vitro hematiile si de aceea au fost numiti incompleti. Ei nu-si manifesta proprietatea aglutinanta decat dupa ce s-a adaugat in reactie serumalbumina sau un ser antiglobulinic (reactia a fost imaginata de Coombs, al carui nume il poarta). Lipsa aglutinarii este determinata de locusurile, putine ca numar, pe suprafata hematiei de care se fixeaza anticorpii; in acest fel se fac putine punti care sa uneasca intre ele hematiile, iar aceste punti sunt desfacute de fortele mult mai puternice electronegative care fac sa se respinga hematiile intre ele si nu le lasa sa aglutineze. Adausul de ser antiglobulinic mareste numarul de punti de legatura stabilit de anticorpii de pe diverse hematii si in acelasi timp, actionand ca o veriga intermediara, lungeste aceste punti; in acest fel fortele de repulsie nu mai pot avea o actiune eficienta, hematiile ramanand legate intre ele si aglutinand. Tratarea in prealabil a hematiilor cu papaina le modifica membrana, scazind incarcarea lor electrica, asa ca si fortele de respingere sunt mai mici si nu mai depasesc pe cele de legatura stabilite de anticorpi, aglutinarea sub actiunea anticorpilor devenind vizibila.