
In abordarea mecanismelor etiopatogenice ale unor afectiuni oculare, in ultima vreme o pondere din ce in ce mai insemnata o capata procesele imunologice. Practic, la nivelul ochiului se pot intalni manifestari ale tuturor formelor de reactii alergice. Sunt descrise patru tipuri de reactii alergice, numerotate de la I la IV si pe care se numesc: anafilaxie, citoliza, complexe imunosolubile si hipersensibilitate intarziata. In toate aceste tipuri de conflict imunologic, este necesar un contact anterior cu antigenul sensibilizant.
Aceste patru mecanisme fundamentale pot fi evidente in forma lor pura numai in conditii experimentale. in patologia clinica umana ele se intrica in diferite proportii, cu predominanta unuia dintre mecanisme, care le da genul.
Gama alergenilor este extrem de larga. Practic aproape orice substanta poate determina reactii alergice oculare, sau reactii alergice generale, cu manifestari concomitente oculare. Un rol important in alergie il are profesiunea individului, mediul in care acesta isi desfasoara activitatea, nivelul de instruire si educatie, coexistenta altor afectiuni cu caracter general sau local, tarele ereditare, etc.
In mediul rural alergia vegetala este predominanta, alergene putind fi: cerealele, zarzavaturile, oleaginoasele, plantele tehnice textile, ierburile, florile, plantele medicinale, fructele, ciupercile. Cele mai frecvente afectari oculare sunt blefarita, blefaroconjunctivita, edemul alergic al pleoapelor, izolate sau in cadrul unor manifestari alergice generale.
Alte cauze pot fi contactul cu animalele, intepaturile de insecte, parazitii vegetalelor. Chimizarea agriculturii a facut sa creasca numarul alergiilor oculare prin ierbicide, insecticide, fungicide, ingrasaminte chimice.
In mediul urban, cele mai frecvente alergene intilnite sunt: smogul, reziduurile de toate tipurile, substantele chimice organice sau anorganice profesionale, lacurile, colorantii, cernelurile, masele plastice, detergentii etc.
De asemenea, un rol aparte in randul alergenilor cu determinari oculare il ocupa medicamentele. Droguri alergice sunt mai ales antibioticele si anestezicele locale (cocaina, procaina, xilina), mercurialele, atro- pina, dionina, nefazolina, efedrina, iodul, fluoresceina, rezorcina, balsamul de Peru, diazepamul si chiar (paradoxal) unele antihistaminice. De aceea se impune o atentie deosebita in manevrarea acestora si in mod special in cursul examenelor curente din investigarile ce presupun injectarea de substante de contrast (in orbitografie si angiografia fluores- ceinica).
Schematic, afectiunile oculare alergice pot fi impartite astfel:
-Manifestari alergice limitate la ochi sau la anexele sale.
-Manifestari oculare alergice din cadrul unei afectiuni alergice sistemice, sau coexistind cu alte afectiuni generale posibil alergice.
-Boli oculare autoalergice.
O schematizare a acestor afectiuni in functie de regiunea anatomica este mai putin exacta, interesindu-se mai frecvent doua sau chiar mai multe portiuni ale ochiului sau anexelor. Astfel sunt mai des gasite ble- faroconjunctivite, keratoconjunctivite, keratosclerite, keratoirite sau uveoretinite, decat manifestari cutanate palpebrale, conjunctivale, cheratice etc.