Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


sindroame clinice in alergiile alimentara si digestiva

 

medicI. R. Bell (3) crede ca progresele in alergia alimentara au fost stinjenite de lipsa unor teorii (argumentata cu date clinice si de laborator) asupra mecanismului sensibilizarii alimentare nereaginice; exista astazi unele dovezi ca sistemul kinina kalikreina — coagulare intrinseca — fibrinoliza — complement ar fi initiatorul reactiilor adverse la alimente exogene si chimicale. Multa vreme sensibilizarea alimentara a fost con­siderata a fi nevrotica, sau chiar psihica, dar excesul de kinina duce, la om, la urmatoarele simptome: tlushing, palpitatie, tahicardie, senzatie de greata, cefalee pulsatila, transpiratie, fotofobie, oboseala, iritabilitate sau somnolenta si chiar dispnee. Bradikinina, plasmapeptid alcalin din clasa kininelor, formata prin actiunea enzimei kalikreina din kininogen, daca este injectata intravenos la normali (si mai ales la astmatici) duce la flushing, palpitatii, greata, cefalee pulsatila si dispnee. A fost descris (Bell — 3) un sindrom de hiperbradikinism caracterizat prin: fotofobie, dureri musculare, transpiratie, greata, cefalee frontala episodica, obo­seala si iritabilitate, sindrom care este mai accentuat dupa mese si ras­punde bine la tratamentul cu glucocorticoizi. Sindromul este in fond mai complex, intrucat hiperbradikinismul creste continutul in acetilcolina al creierului si depletia de norepinefrina; bradikinina stimuleaza si secretia de adrenalina din medulo-suprarenala, ceea ce duce la anxietate si apoi la stare de tensiune.

S-a speculat, intrucat unii autori (Dohan — 11) au obtinut rezultate bune in schizofrenie prin utilizarea dietei fara cereale si lapte, ca unele produse derivate din alimente ar mobiliza kalikreina endogena din creier.

Deocamdata se crede ca bradikinina pare a fi mediatorul major in simptomatologia functionala din alergia alimentara si reactiile la chimi­cale; sistemul kinina poate fi actionat prin: complexe antigen-anticorp, peptone, acetona, fenoli, exercitii, stres, carrageenina etc., deci si imu­nologic si mai ales neimunologic.

S-a acumulat o literatura de specialitate imensa in ceea ce priveste participarea fenomenului imun in unele sindroame digestive. Argumente pro si contra, mai mult sau mai putin interesante, au fost prezentate in: sprue netropicala, rectocolita ulceroasa si enteropatia carentelor imunitare si boala lanturilor alfa. Deoarece nu au fost aduse inca argumente decisive clinice, experimentale, imunologice sau terapeutice, ne vom li­mita la prezentarea conceptiilor actuale.

Sprue netropicala (boala celiaea, sprue celiaca, sprue idiopatica, steatoaree idiopatica, malabsorbtie primara, enteropatie prin gluten etc.).

Clinic, boala este caracterizata prin diaree cu scaune abundente (vo­luminoase), greu mirositoare, steatoree (grasimile eliminate prin scaun depasesc 6 g in 24 de ore) si pierdere in greutate. Anatomopatologic se intilneste: atrofia vilozitatilor intestinale, inflamatia cronica in lamina pro­pria, modificari ale celulelor epiteliale (acestea devenind cuboidale), membrana bazala epiteliala este rupta si microvilii sunt distorsionati. Toate tulburarile sunt exacerbate prin ingestie de alimente care contin gluten.

Pentru patogenia imuna pledeaza urmatoarele argumente: disfunctia limforeticulara, asocierea bolii cu diverse colagenoze in circa 35% din cazuri si asocierea cu procese maligne.

IgA, desi crescuta in ser, este sensibil scazuta (fractiunea secretorie) in sucul enteric si chiar in saliva. IgG poate fi scazuta; IgE este sca­zuta sau absenta in sucul enteric, iar IgD poate fi absenta in ser, la ju­matate din bolnavi netratati si la cei cu hipotrofie splenica, hipoplazie limfoida periferica etc.

Hipersensibilitatea de tip imediat este modificata numai in sensul ca in socul gliadinic (ingestia de gluten) sunt pusi in evidenta, in sucul enteric, anticorpi antigliadina si o evidenta crestere a plasmocitelor se­creteare de IgM; anticorpii antigluten din ser nu pot fi corelati cu gravi­tatea bolii si, dealtfel, pot fi gasiti si la alti bolnavi digestivi. Este pus in discutie rolul lizozomului vacuolar, care dupa unii autori izoleaza de enterocit, la omul normal, orice polipeptid virtual antigenic.

Ar putea fi boala celiaca un fenomen Arthus produs printr-un antigen (compus al glutenului), anticorpi antigliadina si fixare de comple­ment? Raspunsul este greu de dat, mai ales ca la acesti bolnavi se intilnesc modificari ale hipersensibilitatii de tip tardiv, in sensul ca transfor­marea blastica a limfocitelor (sange, ganglioni periferici si/sau mezenterici) la gluten este mai mare decat la normali.

Cercetarile de pana acum, referitoare la disfunctia limforeticulara, n-au adus inca o concluzie ferma, dar este posibil ca ele sa constituie inceputul gasirii unei chei pentru dezlegarea misterului imun al bolii celiace (Doe — 10).

Asocierea bolii celiace cu sindroame maligne si colagenoze, mai frec­vent decat in populatia normala, este o realitate dar tine oare aceasta de leziunea mucoasei intestinale si de posibilitatea patrunderii unor sub­stante carcinogene (pentru prima asociere), sau de descresterea unei crioglobuline circulante de tip mixt sau de un complex antigen-anticorp, ce se depune in vasele mici? Deocamdata sunt numai ipoteze.

Patogeneza bolii celiace este dominata de teorii imunologice si teo­rii care pun accentul pe existenta unor defecte congenitale sau eredi­tare. Cel mai des a fost incriminata ingestia de gluten, care este o mix­tura de proteine din: faina de grau, ovaz, orz, secara; in fapt, patogenica este gliadina, fractiunea solubila in alcool 70%. Gliadina este, electro- foretic si prin cromatografie pe coloane, o alfa 1—2, beta 1—4, gama- afla si gliadina, cu greutate moleculara 50 000.

Experimental, prin introducerea de gliadina in ileon, a fost repro­dusa boala celiaca. Teoria defectului congenital sau deficientei ereditare la gluten sustine ca o fractiune a acestuia este toxica numai pentru bol­navii respectivi. Ultrafiltratul unui digerat de gliadina prin enzime pancreatice crude, peptice si triptice, eluat in apa, produce 2 grupe de poli- peptide; unul, cu 22 de polipeptide acide, este dominat de constituentul in acid glutamic si glutamina, iar altul, cu 17 polipeptide, contine acid glutamic, glutamina si prolina. Goldstein, Heiner (22) cred ca glutamina, acidul glutamic si prolina ar fi elementele toxice.

Teoria imunologica este sustinuta de prezenta de infiltrate cu eozino- file, limfocite si macrofage in lamina propria a bolnavilor, de socul glia­dinic acut, dupa ingestia de gluten sau gliadina, raspunsul bun la corti- coterapie si de disfunctie limforeticulara.

Rectocolita ulceroasa este caracterizata prin ulceratii in mucoasa colonului si rectului, diaree si dureri abdominale, febra, pierdere in greu­tate. Sunt descrise: abcese in criptele intestinale, pseudopolipoza. Se aso­ciaza uneori: artrite, uveite, ciroza postnecrotica, transformare maligna.

Dintre numeroasele teorii asupra patogeniei bolii (infectii, tulburari ale enzimelor mucolitice, rolul factorilor psihosomatici, predispozitii ge­netice), nu ne vom opri decat asupra celor ce se refera la hipersensibilizare si la autoimunitate.

In literatura de specialitate sunt comunicate cazuri de colita ulce­roasa asociata cu astm bronsic, rinita aperiodica si urticarie etc., mai frec­vent decat in restul populatiei. Autorii care prezinta asemenea bolnavi adauga drept dovezi ale unei probabile patogenii imunoalergice urma­toarele argumente: eozinofilie in mucoasa colica si rectala si liberarea de histamina crescuta pe aceeasi mucoasa. Consideram ca acestea nu sunt suficiente decat pentru intelegerea unui numar mic de cazuri. IgA a fost gasita rareori mult scazuta in colita ulceroasa, dar intr-oproportie mult mai mica decat in boala celiaca; IgM serice au fost gasite crescute in co­lita ulceroasa, dupa rezectia colonului ulceros (nu si dupa anastomoze simple) (Gelernt — 16). Este acesta un argument in sprijinul ipotezei ca boala ar fi un transplant, iar rezectia un fel de transplant distrus de gazda? Ideea ni se pare interesanta si va mai preocupa cu siguranta pe cercetatori.

Studiile cele mai numeroase, pentru a explica boala, se incadreaza insa in problemele de autoimunitate si alergie bacteriana, fiecare luate in parte sau asociate. in serul celor mai multi bolnavi se gasesc anticorpi antimucoasa de colon, pretinsi a avea specificitate; dar se gasesc anti­corpi si fata de alte organe: ficat, rinichi etc., si de altfel ei nu coreleaza cu simptomele clinice.

Au fost decelati anticorpi anticolon si Escherichia coli (extract mu­coasa de colon plus Escherichia coli 0,4%); ei se pot gasi si in serurile normale, persista si dupa colectomie si nu au efect citotoxic fata de celu­lele colice in vitro (citat de Golbert Wright — 20).

Ramane inca valabila obiectia cercetatorilor oare arata ca un titru semnificativ in ser nu intilnim decat pe cel fata de Escherichia coli 014, care da reactie incrucisata in epiteliul de colon.

Barrick si Farr (2) au gasit in ser un factor citotoxic, care migreaza cu alfa-2-globulina.

Au fost aduse unele argumente in sprijinul rolului hipersensibilita­tii tardive, in patogenia colitei ulceroase, in sensul ca limfocitele de la bolnavii cu colita ulceroasa au un efect citotoxic asupra celulelor epiteliale colice, in culturi de tesuturi, fenomen care dispare dupa colectomie. Dar citotoxicitatea fata de celulele epiteliale colice alogenice poate fi in­dusa limfocitelor subiectilor normali, daca se face, preliminar, incubatie cu extractele polizaharidice de E. coli 0 119 si B14 (Golbert — 20).

Experimental, la cobai, in colon, a fost indusa o hipersensibilizare de tip tardiv, la dinitroclorbenzen; leziunile se aseamana cu cele din colita ulceroasa.

In concluzie, se poate afirma ca boala celiaca si colita ulceroasa ofera unele argumente, ce sugereaza o patogenie imuna; totusi etiologia aces­tor boli ramane inca nedeterminata. Suntem de parere insa, ca si Sam- ter, ca bolnavii cu asemenea diagnostice pot fi bine ingrijiti de un aler- golog in asociere cu un gastroenterolog, mai ales daca tinem seama si de indicarea unei diete alimentare fara lapte, intrucat sunt observate recu­rente (la ingerare de lapte) si au fost gasiti anticorpi antilapte.

Celelalte doua sindroame, mentionate la inceputul capitolului, sunt desigur interesante, dar ni se pare ca nu se incadreaza in alergia diges­tiva, chiar daca prezinta simptome digestive; dealtfel au fost prezentati bolnavi cu boala lanturilor alfa, cu localizare predominant respiratorie (deci oarecare caracter sistemic).

In ultimii ani se discuta despre tulburari prin dezordini de imuno-deficienta; astfel deficienta de celule B, cu deficienta selectiva de IgA, frecvent asociata cu sindromul de malabsorbtie se poate manifesta cli­nic prin diaree si steatoree, raspunzind la o dieta fara gluten. Deficienta de celule T este rara in tulburarile gastrointestinale, dar asocierea defi­cientei de celule B si celule T se intalneste in sindromul Wiskott-Aldrich (eczema, trombocitopenie, episoade repetate de infectie si diaree).


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Angioedemul ereditar
Angioedemul ereditar Angioedemul ereditar Angioedemul ereditar se contureaza ca o entitate aparte, de aseme­nea cu etiologie necunoscuta. Prognosticul este in general bun in urticaria acuta, relativ benign in urticaria cronica (cu evolutie capricioasa, dar este posibila si vinde­carea spontana), rezervat pr
 
• Alergia acuta digestiva
Alergia acuta digestiva Alergia acuta digestiva Alergia acuta digestiva pune probleme medico-chirurgicale, cele mai frecvente cazuri fiind prezentate de chirurgi si experimentatori: apendi­cite acute, colecistite acute, peritonita alergica (Schwartz-Young), infarcte colice (fenomen tip Schwartzman-Sanarelli sau si
 
• Angeitele pulmonare alergice
Angeitele pulmonare alergice Angeitele pulmonare alergice Sindromul Goodpasture - este manifestarea pulmonara a unei reactii alergice de tip II citotoxica, in care anticorpii circulanti sunt fixati pe membrana bazala alveolara. Ei reactioneaza si cu antigenii membranei bazale glomerulare, determinind o afectare concomitent
 
• Diagnosticarea si tratamentul pneumoniei prin hipersensibilizare
Diagnosticarea si tratamentul pneumoniei prin hipersensibilizare Diagnosticarea si tratamentul pneumoniei prin hipersensibilizare Diagnosticul intregului grup de afectiuni se stabileste pe baza anamnezei, datelor clinice, radiologice, functionale, serologice si bioptice. Diagnosticul formei acute este usor daca medicul se gindeste la ea fiind mult mai difici
 
• Formele pneumoniei prin hipersenibilizare
Formele pneumoniei prin hipersenibilizare Formele pneumoniei prin hipersenibilizare Clinic se cunosc: 1. forma acuta (vezi descrierea de la pneumonia fermierului si crescatorului de pasari) care se vindeca spontan dupa scoa­terea bolnavului din mediu; 2. forma subacuta (stare subfebrila, dispnee moderata, tuse fara expectoratie, in
 
Vezi toate stirile din categoria Bolile alergice

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara