Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


tipurile de hiperalergie: reactiile hiperergice citotoxice

 
tipurile de hiperalergie: reactiile hiperergice citotoxice

Acest tip de reactie este caracterizat prin prezenta in sangele subiectului respectiv a unei mase de molecule proteice de felul IgG sau IgM. Acestea au o afinitate specifica (se comporta ca anticorpi) pentru anumite antigene, care fac parte fie din structura membranei celulelor libere circulante in sangele sau/si umorile organismului (hematii, trombocite, leucocite) sau a unor celule fixe apartinand diverselor organe sau tesuturi, fie ca fac parte din structura membranelor bazale vasculare. in unele cazuri anticorpii au afinitate specifica pentru structuri antigenice complexe, care numai in parte sunt proprii celulelor amintite sau membranelor bazale si care se fixeaza specific pe astfel de structuri. Este vorba de diverse substante introduse in organism de multe ori cu scop terapeutic. Astfel de substante se comporta in organism, la anume indivizi, ca haptene, in sensul ca se cupleaza cu o structura proteica, ce face parte din textura membranei celulare sau bazale, formand cu aceasta un complex cu proprietati antigenice care induc formarea de anticorpi specifici. In unele cazuri rolul de haptena il joaca diverse ma- cromolecule polizaharidice, rezultate cel mai adesea din distrugerea de germeni gramnegativi, de obicei in cadrul unor infectii fortuite.
Prezenta de anticorpi si antigene specifice creeaza in organismul respectiv o situatie critica; aceasta este caracterizata imunologic printr-o reactie antigen-anticorp in sensul ca anticorpul se fixeaza specific pe antigen, initiind o serie de tulburari in celula sau membrana bazala respectiva care tulbura, uneori grav, morfologia si functionalitatea acestora (de aici numele de reactie citotoxica), mergand pana la distrugerea structurii respective. Clinic aceste tulburari se caracterizeaza prin aparitia semnelor de boala care variaza, dupa structurile afectate (si dupa modul de aparitie a anticorpilor).
Citotoxicitatea sau afectarea membranei bazale indusa de complexele antigen-anticorp formate poate sa se produca prin diverse mecanisme:
a) Uneori complexele antigen-anticorp pot induce activarea secventiala (clasica) a componentelor complementului (C) seric, Ct> 4,2 apoi C3 care ramane fixat ferm pe celula (C3b) si induce activarea C5,6,7 care activeaza C8,9 complex care fixat pe membrana celulei are o actiune distructiva locala. Daca celula este fara nucleu (hematie, trombocit) posibilitatile ei de a repara o astfel de leziune sunt minime si celula sufera procesul de liza imuna, care duce in final la distrugerea ei. Este suficient un singur locul de activare a C pe suprafata hematiei pentru a o distruge. Daca celula care sufera agresiunea este nucleata, posibilitatile de reparatie cresc, asa ca sunt necesare, dupa tipul de celula, locusuri multiple de activare a C pentru a duce in final la liza imuna a celulei.
In cazurile in care complexul antigen-anticorp are in structura sa polizaharide, acesta poate activa C seric pe o alta cale (alterna); activand C3 care activeaza secvential C5,6,  si in final C.s> 9 cu rolul aratat.
Iata deci cum un complex specific antigen-anticorp poate produce distrugeri grave celulare (sau de membrane bazale) printr-un mecanism nespecific de activare a complementului (C). Activarea C nu este totusi des intilnita in hiperergiile de tip II.
b) Fixarea C3b pe suprafata structurii agresionate induce si un alt mecanism — nespecific — de distrugere a structurii respective. Este fenomenul denumit imunoaderenta. Fagocitele au receptori pentru C3b, asa ca ele migreaza fixandu-se pe locusul cu C3b, fenomen care favorizeaza fagocitoza celulei respective.
c) Afluxul de fagocite si initierea fagocitozei sunt induse si de prezenta anticorpului pe structura celulei sau a membranei bazale agresionate. Anticorpul este o imunoglobulina G sau M care are in compozitia ei o parte denumita Fc; fagocitele au locusuri complementare acestei structuri cu care complexeaza, in felul acesta se initiaza afluxul de fagocite si procesul fagocitozei (fenomen denumit aderenta opsonica).
Factorul destructiv pentru celula agresionata nu consta numai in fagocitoza, ci si in faptul ca fagocitele acumulate local elibereaza enzime lizozomale puternic proteolitice; acest fenomen se produce cu intensitate mai mare in cazurile in care interactiunea antigen-anticorp are loc cu activarea clasica a complementului; activarea C3 duce la scindarea moleculei in doua parti: C3b de care s-a amintit si C3a denumita si anafila- toxina, cu actiune puternica vasodilatatoare si chemotactica (de atragere a leucocitelor). Activarea C5 duce la formarea a doua molecule: C5b si C-a. Aceasta din urma are si ea proprietati chemotactice si vaso- dilatatorii, inducand un influx crescut de leucocite in zona in care ea este prezenta.
d)Un alt mecanism de atac citotoxic este cel initiat de o populatie de celule care nu au proprietati fagocitante, denumite celulele K. Ele au un caracter morfologic limforeticular, uneori mieloid. Aceste celule nu sunt sensibilizate pentru complexele imune; ele au insa locusuri in membrana lor de reactie cu portiunea Fc a imunoglobulinei G, asa ca sunt atrase de astfel de structuri. Este cunoscut ca anticorpii specifici se fixeaza pe aceste structuri cu portiunea variabila, lasand libera portiunea denumita Fc. De aceasta se fixeaza celulele K si induc distrugerea celulei respective. Atunci cand celulele K se combina cu structuri antigen-anticorp din membrana bazala sau din endoteliul vascular, induc si un fenomen de aderenta plachetara cu agregarea trombocitelor si tromboza vasculara cu consecinta ei, ischemia si detractarea structurilor irigate de vasul respectiv. Populatiile de celule K sunt inca incomplet definite, ca origine, proprietati morfofunctionale sau ca modalitate de atac, care se banuieste ca este extracelulara si nefagocitica. Acest atac se intampla in special in cazuri de hipersensibilizare la paraziti mari sau tumori, sau in cazurile de transplant de organ.
e) In unele cazuri celulele K fixeaza pe suprafata lor complexe antigen-anticorp eliberate in sange din celulele agresionate si distruse. In aceste complexe imune uneori valentele anticorpului sunt insuficient saturate de antigen, ramanand in parte libere. Prin aceste valente libere de anticorp celula K este atrasa de o celula de distrus (celula tinta),
Mecanismul celulei Kcare are fixata pe suprafata ei complexe antigen-anticorp, avand insa uneori si structuri antigenice pe care nu s-au fixat anticorpi specifici (fig. 2-1). Unindu-se prin legatura valentei libere, anticorpul de pe ce¬lula K, cu antigenul liber de pe celula tinta, celula K o distruge, cum s-a aratat in paragraful anterior. Este vorba de o distrugere de asta data specifica a celulei tinta, de catre o celula K inarmata cu complexe imune antigen-anticorp. Acest fenomen se intampla in unele forme de hipersensibilizare la transplante de organe sau in tumori.
Efectele distructive induse de acest tip de hipersensibilizare vor fi in special severe atunci cand celula agresionata (celula tinta) este libera (hematii, trombocite sau leucocite) sau este vorba de un endoteliu vascular (de obicei renal sau pulmonar); efectele vor avea o pondere mult mai mica clinica atunci cand celula tinta face parte dintr-un parenchim compact.


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Angioedemul ereditar
Angioedemul ereditar Angioedemul ereditar Angioedemul ereditar se contureaza ca o entitate aparte, de aseme­nea cu etiologie necunoscuta. Prognosticul este in general bun in urticaria acuta, relativ benign in urticaria cronica (cu evolutie capricioasa, dar este posibila si vinde­carea spontana), rezervat pr
 
• Alergia acuta digestiva
Alergia acuta digestiva Alergia acuta digestiva Alergia acuta digestiva pune probleme medico-chirurgicale, cele mai frecvente cazuri fiind prezentate de chirurgi si experimentatori: apendi­cite acute, colecistite acute, peritonita alergica (Schwartz-Young), infarcte colice (fenomen tip Schwartzman-Sanarelli sau si
 
• Angeitele pulmonare alergice
Angeitele pulmonare alergice Angeitele pulmonare alergice Sindromul Goodpasture - este manifestarea pulmonara a unei reactii alergice de tip II citotoxica, in care anticorpii circulanti sunt fixati pe membrana bazala alveolara. Ei reactioneaza si cu antigenii membranei bazale glomerulare, determinind o afectare concomitent
 
• Diagnosticarea si tratamentul pneumoniei prin hipersensibilizare
Diagnosticarea si tratamentul pneumoniei prin hipersensibilizare Diagnosticarea si tratamentul pneumoniei prin hipersensibilizare Diagnosticul intregului grup de afectiuni se stabileste pe baza anamnezei, datelor clinice, radiologice, functionale, serologice si bioptice. Diagnosticul formei acute este usor daca medicul se gindeste la ea fiind mult mai difici
 
• Formele pneumoniei prin hipersenibilizare
Formele pneumoniei prin hipersenibilizare Formele pneumoniei prin hipersenibilizare Clinic se cunosc: 1. forma acuta (vezi descrierea de la pneumonia fermierului si crescatorului de pasari) care se vindeca spontan dupa scoa­terea bolnavului din mediu; 2. forma subacuta (stare subfebrila, dispnee moderata, tuse fara expectoratie, in
 
Vezi toate stirile din categoria Bolile alergice

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara