Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


tratamentul simptomatic

 

> Tratamentul antihistaminic

Prin proprietatile ei farmacologice, histamina este principalul media­tor chimic al reactiilor patologice alergice.

Numeroase cercetari au fost indreptate spre gasirea unor antagonisti ai efectelor farmacologice ale histaminei.

Terapia antihistaminica actuala presupune mijloace variate, care se adreseaza diferitelor etape din procesul complex al biosintezei, eliberarii si fixarii pe tesuturi sensibilizate a histaminei.

Efectele histaminei pot fi combatute prin:

Impiedicarea sintezei de histamina prin administrarea de inhibi­tori de histidindecarboxilaza.

Inactivarea histaminei prin preparate enzimatice cu activitate mono- si diaminooxidazica (Histaminaza).

Epuizarea histaminei tisulare prin administrare repetata de sub­stante histaminoeliberatoare.

Cresterea tolerantei la histamina prin administrare de doze repe­tate de histamina sau seruri protectoare.

-Inhibarea efectelor farmacologice ale histaminei prin adminis­trare de substante vasoconstrictoare, antispastice si antiinflamatoare.

Blocarea actiunii histaminei asupra receptorilor tisulari specifici, prin substante antihistaminice de sinteza.

In practica, aceste mijloace au o valoare inegala; de aici si cadrul de aplicare mai restrins al unora si interesul pur teoretic al acestora. in ge­neral se noteaza o diferenta mare intre rezultatele obtinute in vitro si in vivo si intre acelea obtinute la animale de experienta si la om.

Inhibarea sintezei de histamina. Lucrarile recente ale lui Levine au reactualizat problema inhibarii biosintezei, la om, prin inhibitori ai histi- dindecarboxilazei. S-au introdus in practica 4 brom-3-hidroxibenzilamina, Bocresina (N.S.A. IO'oS) si Hypostamina/Tritoqualina. Cu aceste substante la animale de experienta s-a obtinut o scadere importanta a continutului de histamina plasmatica si in organe. Administrate preventiv, ele prote­jeaza animalul de experienta impotriva socului anafilactic. La om, inhibi­torii de histidincarboxilaza sunt indicati in tratamentul simptomatic al manifestarilor alergice de tip I: rinite alergice, urticarie, edem Quincke, in unele forme ale alergiei medicamentoase si in prurit. Se remarca tole­ranta buna a acestor produse si lipsa efectelor secundare.

Administrarea Bocresinei si Hypostaminei se face per os. Doza la adult variaza pentru Bocresine intre 10 si 30 mg/kilocorp, ceea ce in­seamna o doza zilnica de 600—1 800 mg la adult. Hypostamina contine 100 mg per tableta, se administreaza 2—10 tablete in 24 de ore la adult (2—6 tablete la copil).

Administrarea inhibitorilor de histidindecarboxilaza nu contrain­dica asocierea altor tratamente, cum sunt corticoterapia, antihistaminicele de sinteza si hiposensibilizarea specifica. Rezultatele obtinute cu aceste substante in practica terapeutica sunt modeste. Efecte favorabile se ob­serva numai la un numar redus de cazuri si aceasta dupa o administrare indelungata, de minimum 2 saptamani. Spre deosebire de datele experi­mentale, la om, inhibitorii de histidindecarboxilaza nu modifica titrul his­taminei cutanate si histaminuria. Autori mai sceptici ca Hughes-Zaharios au comparat efectele Bocresinei cu ale unui placebo.

Din aceste motive, terapia eu inhibitori de histidindecarboxilaza nu s-a putut impune ca o metoda curenta.

Epuizarea stocurilor de histamina tisulara (substantele histaminoeli­beratoare). Administrarea terapeutica a substantelor histaminoeliberatoare in scopul obtinerii unei perioade refractare, prin epuizarea stocurilor de histamina, a fost incercata in urticarie. Rezultatele inconstante obtinute, precum si unele riscuri legate de administrarea acestor substante, limi­teaza folosirea lor in practica.

Hiposensibilizarea la histamina este o metoda terapeutica de crestere a tolerantei fata de histamina.

Tehnica ei este foarte simpla. Se injecteaza subcutanat, de 3 ori pe saptamana, doze crescande, 0,1, 0,2, 0,3 cm3 din solutia de histamina 1/1 000 000. Este o metoda terapeutica simpla, fara riscuri, eficace in urti- caria cronica si unele forme de prurit fara cauza precisa. Mecanismul de actiune nu este pe deplin cunoscut.

In ultimul timp s-au imaginat forme mai sofisticate de hiposensibilizare la histamina, cum sunt histaminoazoproteina, care este o histamina legata de o proteina printr-o legatura diazotata si Histaglobina, in care histamina este legata de o gamaglobulina. Din experienta noastra rezulta ca hiposensibilizarea cu aceste histamine nu da rezultate superioare fata de aceea cu histamina simpla.

Antagonistii efectelor farmacologice ale histaminei. Sunt substante cu actiune simptomatica prompta, in general de scurta durata, indreptata in special impotriva efectelor vasculare si a spasmului bronsic provocat de histamina. Din punct de vedere chimic, ele apartin grupei substantelor simpaticomimetice cu structura catecolaminica (adrenalina, efedrina), de­rivatilor de Xantina (teofilina, aminofilina) si hormonilor corticosuprare- nalieni cu structura sterolica. In practica se folosesc:

Adrenalina, care prin efectele ei vasoconstrictoare si de ridi­care a tensiunii arteriale ramane medicamentul principal in socul alergic grav. Ea poate fi utilizata si in alte forme de alergie, insotite de eliberare de histamina, cum este urticaria acuta. In acest caz, utilizarea ei se face sublingual.

Efedrina este utilizata mai rar, din cauza tulburarilor de ritm cardiac pe care le produce. Ea se asociaza cu antihistaminicele de sinteza (sirop Romergan, Xantedryl, Novohistin).

Derivatii din grupa Xantinei (teofilina si aminofilina) au o actiune in­hibitoare asupra eliberarii mediatorilor chimici; efectele lor sunt mai evi­dente asupra spasmului musculaturii netede.

Antihistaminice de sinteza (A.H.S.)

Blocarea actiunii histaminei asupra receptorilor tisulari, specifici Hj constituie baza terapiei antihistaminice moderne.

Bonet si Staub, in 1937, demonstreaza ca eterii fenolici pot bloca efectele histaminei, dar substanta avand o toxicitate mare nu a putut intra in practica terapeutica. In 1942, Halpern reuseste sinteza anterganului (2339 R.P. sau N. fenil, N. benzii, N. dimetildiamina) si apoi in 1944 a neoanterganului, marcand astfel inceputul erei antihistaminicelor de sin­teza.

De atunci sinteza acestor produsi a cunoscut un avint deosebit, azi, antihistaminicele de sinteza formand cea mai raspindita, dar si una din cele mai discutate medieatii.

In formula generala Rt si R2 sunt reprezentati prin cicluri sau hetero- cicluri. Radicalul terminal R este reprezentat prin CH3 care asigura o activitate optima. Modificarile operate la nivelul lantului dorsal, prin alun- girea acestuia, diminueaza activitatea. De asemenea este necesar un echi­libru spatial intre Rlt R2 si R terminal.

Este de remarcat faptul ca antihistaminicele de sinteza nu sunt anta- gonisti chimici ai histaminei, nu produc degradarea chimica a acesteia. De asemenea ele nu impiedica eliberarea histaminei din celule si nu pre­zinta un antagonism fiziologic fata de aceasta, cum este cazul la adre­nalina.

Antihistaminicele de sinteza nu inhiba toate actiunile histaminei. Ele reduc efectele histaminei asupra musculaturii netede si vaselor sanguine, efectele protectoare fiind mai evidente asupra musculaturii netede, in timp ce efectele vasodepresoare nu sunt blocate complet. Antihistamini­cele de sinteza nu influenteaza efectele histaminei asupra secretiei gas­trice. In socul anafilactic, actiunea antihistaminicelor este evidenta cand se administreaza profilactic.

Antihistaminicele de sinteza nu sunt simple substante de blocaj; ele sunt prevazute si cu actiuni farmacologice proprii, indreptate in special asupra sistemului nervos central si a sistemului nervos vegetativ. Ele pot avea actiune stimulatoare sau depresoare asupra S.N.C., sunt slab para- simpaticolitice. au efecte impotriva greturilor, raului de mare, de avion. Aplicate pe tegumente au o actiune anestezica locala. Pe langa efectul an- tihistaminic, unele preparate au efecte antiserotoninice, anticolinergice, antiinflamatorii (fenotiazinele). Administrarea lor repetata poate da sen­sibilizari de tip alergic, iar supradozarea, accidente grave. Administrate pe cale bucala, se resorb usor in 15—30'. Cu exceptia unor preparate spe­ciale tip retard, actiunea lor dureaza in medie 4 ore. Este important sa nu se confunde efectul antihistaminic cu cel sedativ, care poate fi prelungit. Degradarea lor metabolica are loc la nivelul ficatului.

Intre numeroasele tipuri de AHS se remarca deosebii i mai ales in privinta efectelor secundare asupra sistemului nervos si a aparatului di­gestiv. Pana azi nu s-a obtinut un produs ideal, majoritatea preparatelor moderne avand si unele actiuni secundare nedorite. S-a incercat asocierea antihistaminicelor de sinteza cu alte medicatii dotate cu actiune antialer- gica, de exemplu asocierea cu calciu gluconat (Sandosten Calcium si Me- thiaden Calcium) sau cu efedrina (Novahistin, Xantedryl).

In alegerea preparatului se va urmari utilizarea unui preparat mai adaptat cazului clinic respectiv. Astfel, la bolnavii tratati in conditii de ambulatoriu, in plina activitate profesionala, se vor administra preparate lipsite de efecte secundare, de exemplu, Theophorin, Tavegyl, Fenistil, Feniramin retard sau preparate combinate, antihistaminice + derivati de efedrina (Novahistin, Xantedryl, Sirop Romergan cu efedrina); pentru ca­zurile internate in spital, cu prurit accentuat si anxietate se vor prefera produsele din grupa derivatilor de fenotiazina (Romergan), asociate la ne­voie cu alte substante anxiolitice.

Tratamentul cu antihistaminice de sinteza este un tratament simpto­matic. Efectele sale variaza cu forma clinica de imbolnavire.

Indicatiile terapeutice sunt legate de manifestarile alergice conse­cutive eliberarii de histamina:

Socul anajilactic. Socul alergic grav, provocat de medicamente, inte­paturi de insecte si alti alergeni, constituie o indicatie principala a anti­histaminicelor de sinteza. Efectul lor este bun in special cand se adminis­treaza ca tratamente profilactice. Aceasta explica si aparitia unor prepa­rate in care medicamente cu risc, ca de exemplu Penicilina, sunt asociate cu antihistaminice de sinteza. In socul alergic grav declansat, simptoma­tologia grava si necesitatea unei interventii rapide asupra tulburarilor cardiovasculare si respiratorii din soc impun asocierea si a altor terapii cu maxima eficacitate asupra acestor tulburari (adrenalina si corticoizi).

Boala serului. AHS au efect asupra pruritului, eritemului si formarii papulelor urtieariene. Formele grave necesita totusi asocierea corticoterapiei.

Urticaria acuta si formele moderate de edem angioneurotic constituie principalele indicatii ale AHS in dermatozele alergice. Efectul lor este evident asupra pruritului; leziunile cutanate sunt modificate mai putin.

Urticaria la agenti fizici constituie de asemenea o indicatie obisnuita a terapiei cu AHS.

in urticaria cronica, rezultatele terapeutice sunt mediocre.

Dermatita atopica, insotita de prurit violent si stare de nervozitate, constituie o indicatie obisnuita pentru AHS.

Astmul bronsic nu beneficiaza in masura suficienta de tratamentul cu AHS, fapt explicabil prin complexitatea mecanismului, fiziopatologic si a complicatiilor aferente acestei afectiuni. Cu toate acestea, in anumite cazuri, AHS dau rezultate pozitive in special in astmul consecutiv sensi­bilizarii la pneumalergeni de natura proteica (pene, scuame, par de ani male). Dintre produse, derivatii de prometazina si in special Doxerganul s-au dovedit mai eficace.

Polinoza si rinita alergica beneficiaza in masura foarte mare de AHS. Rezultatele sunt mai evidente in polinoza, unde se obtine si o ameliorare evidenta a fenomenelor respiratorii si o reducere a hipersecretiei. Rinitele alergice legate de sensibilizari microbiene dau rezultate inconstante.

AHS se pot asocia tratamentelor de hiposensibilizare specifica. S-a preconizat tratamentul cu AHS al tulburarilor care apar in cursul trata­mentului de hiposensibilizare specifica, ca urmare a supradozarii alerge- nului.

Aplicarile locale de antihistaminice de sinteza sunt limitate din cauza sensibilizarilor locale pe care le pot provoca, totusi s-au semnalat rezul­tate bune in urma aplicarilor in prurit eczeme localizate, si prurit ano- scrotal.

Cu toate progresele realizate prin descoperirea antihistaminicelor de sinteza, nu se poate vorbi de o terapie antihistaminica perfecta, deoarece majoritatea medicamentelor antihistaminice au efecte inegale asupra efec­telor histaminei si dau fenomene secundare nedorite care limiteaza folo­sirea lor.

Tratamentul antihistaminic fiind simptomatic, este necesara asocie­rea cu o terapie etiopatogenica complexa.

Exista dificultati in aprecierea efectului clinic al medicatiei antihis­taminice. Datele experimentale de laborator nu se transpun exact la om, de asemenea, in aprecierea rezultatelor terapeutice se accepta uneori im­presii clinice favorabile, in locul unor dovezi obiective de eficacitate.

Intoxicatia acuta cu antihistaminice de sinteza. Supradozarea acci­dentala a AHS poate da intoxicatii acute a caror simptomatologie este dominata de fenomene nervoase, cardiovasculare si respiratorii grave care, in raport cu doza ingerata si toxicitatea produsului, pot avea un sfarsit letal.

In raport cu simptomele clinice ale intoxicatiei acute, Pasteur Vallery Radot imparte antihistaminicele de sinteta in doua grupe mari: convul­sionante si depresive.

Din prima grupa fac parte antihistaminice cu grad de toxicitate cres­cut (100—150 mg/kilocorp), cum sunt: Neoanterganul, Benadrylul Pola- ramina, Thephorinul, Piribenzamina si Sandostenul. Intoxicatia cu aceste produse este urmata de fenomene de excitatie cerebrala, agitatie, convul­sie, confuzie mintala, hipertermie. Uneori aceste fenomene pot alterna cu stari de depresiune, fapt care face dificila stabilirea unui diagnostic co­rect.

Din grupa urmatoare fac parte AHS cu un grad de toxicitate mai redus (600 mg/kilocorp) si cu actiuni predominant depresive: Phenergan, Romergan manifestate prin stare depresiva, somnolenta, hipertermie, delir.

Tratamentul intoxicatiei acute cu AHS este simptomatic. In convulsii se administreaza, cu prudenta, sedative din grupa barbituricelor, per os sau in supozitoare, evitindu-se sedativele care deprima centrul respirator. Analepticele sunt de asemenea contraindicate. Hipertermia se combate cu mijloace simple: impachetari, comprese. Pentru accidentele de tip depre­siv sunt indicate analepticele de tipul cofeinei si stricninei, asociate cu sti­mulatoare cerebrale (Amfetamina). In toate cazurile este indicata rehidra- tarea organismului.

Daca fiind gravitatea acestor accidente, se impune internarea bolna­vului intr-unserviciu de reanimare.

-Substante medicamentoase cu actiunea antihistaminica secundara

Este cunoscut faptul ca un numar de medicamente neuroleptice si anxiolitice sunt dotate si cu activitate antihistaminica. Din aceasta cate­gorie fac parte derivatii de fenotiazina (clorpromazina, levomepromazina, tioridazina), hidroxizina si derivatii de benzodiazepina. Cu toate ca efec­tul antihistaminie al acestor produse este demonstrat experimental, efi­cienta practica a acestor preparate este modesta, exceptie facand unii derivati de fenotiazina, cum este alimemazina (Theralen), tioridazina si hi­droxizina. Alimemazina imbina, in proportii aproape egale, efectul anti- histaminic cu cel neuroleptic, iar tioridazina si-a dovedit eficacitatea in profilaxia unor reactii urticariene la agenti fizici si in tratamentul unor ur ti carii cronice.

Unele analgezice, antipiretice si antiinflamatoare pot avea actiuni antihistaminice si antagoniste ale efectelor farmacologice ale histaminei. Astfel, acidul acetilsalicylic, amidopiruvic si fenilbutazona au o actiune antihistaminica slaba, pe langa actiunea lor analgezica si antiinflamatoare. Au fost utilizate in special in urticarie si astm bronsic. intrebuintarea lor este restrinsa din cauza accidentelor pe care le pot provoca dupa o intre­buintare mai lunga.

Cu toate acestea, in cazul cand se efectueaza teste alergologice, tre­buie sa se tina seama si de efectele antihistaminice ale acestor medica­mente. Astfel intr-unstudiu recent, Gallant S. P. si Bullock J., de la Universitatea din California, demonstreaza ca hidroxizina inhiba in 24 de ore formarea papulei urticariene provocate.

Inhibitori ai serotoninei

Intrucat anumite manifestari patologice din cadrul bolilor alergice au fost atribuite serotoninei, s-a incercat in aceste cazuri utilizarea terapeu­tica a unor antagonisti ai acestei amine biogene. Dintre antagonistii cu­noscuti ai serotoninei, in practica se utilizeaza alcaloizii de secara cornuta si mai ales derivatii acidului lisergic: metisergida (Deseryl). Indicatia prin­cipala a acestor produse ramane migrena, unde actioneaza asupra modifi­carilor circulatorii care provoaca simptomul dureros, caracteristic acestei imbolnaviri. Utilizarea lor a dat rezultate bune si in unele cazuri de urti­carie, rezistente la tratamentele cu antihistaminice.

Antihistaminice de sinteza cum sunt derivatii de fenotiazina (Romer­gan) si ciproheptadina (Periactin, Peritol) au si proprietati antiserotoninice, fapt care largeste cimpul de administrare al acestor preparate la acele boli alergice in care se presupune si participarea serotoninei ca mediator chimic.

Prin modul lor de actiune complex, aceste antihistaminice dotate si cu actiune antiserotoninica sunt de preferat inhibitorilor derivatilor aci­dului lisergic.


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Angioedemul ereditar
Angioedemul ereditar Angioedemul ereditar Angioedemul ereditar se contureaza ca o entitate aparte, de aseme­nea cu etiologie necunoscuta. Prognosticul este in general bun in urticaria acuta, relativ benign in urticaria cronica (cu evolutie capricioasa, dar este posibila si vinde­carea spontana), rezervat pr
 
• Alergia acuta digestiva
Alergia acuta digestiva Alergia acuta digestiva Alergia acuta digestiva pune probleme medico-chirurgicale, cele mai frecvente cazuri fiind prezentate de chirurgi si experimentatori: apendi­cite acute, colecistite acute, peritonita alergica (Schwartz-Young), infarcte colice (fenomen tip Schwartzman-Sanarelli sau si
 
• Angeitele pulmonare alergice
Angeitele pulmonare alergice Angeitele pulmonare alergice Sindromul Goodpasture - este manifestarea pulmonara a unei reactii alergice de tip II citotoxica, in care anticorpii circulanti sunt fixati pe membrana bazala alveolara. Ei reactioneaza si cu antigenii membranei bazale glomerulare, determinind o afectare concomitent
 
• Diagnosticarea si tratamentul pneumoniei prin hipersensibilizare
Diagnosticarea si tratamentul pneumoniei prin hipersensibilizare Diagnosticarea si tratamentul pneumoniei prin hipersensibilizare Diagnosticul intregului grup de afectiuni se stabileste pe baza anamnezei, datelor clinice, radiologice, functionale, serologice si bioptice. Diagnosticul formei acute este usor daca medicul se gindeste la ea fiind mult mai difici
 
• Formele pneumoniei prin hipersenibilizare
Formele pneumoniei prin hipersenibilizare Formele pneumoniei prin hipersenibilizare Clinic se cunosc: 1. forma acuta (vezi descrierea de la pneumonia fermierului si crescatorului de pasari) care se vindeca spontan dupa scoa­terea bolnavului din mediu; 2. forma subacuta (stare subfebrila, dispnee moderata, tuse fara expectoratie, in
 
Vezi toate stirile din categoria Bolile alergice

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara