
INTOXICATIA CU ALCALOIZI, ATROPINA
Alcaloizii sunt substante organice, extrase, in general, din plante, cu actiune bazica. Alcaloizii care prezinta interes deosebit pentru noi sunt alcaloizii tropici (tropalcaloizii, alcaloizii midriatici), care se gasesc in plante din familia solaneelor: matraguna (Atropa belladona), maselarita (Hyosciamus niger), laurul (ciumafaia) (Datura stramonium). Principalii tropalcaloizi sunt: atropina, hiosciamina, scopolamina. Proprietati fizice: substante cristaline, albe, fara miros, greu solubile in apa. Sarurile lor sunt solubile in apa. Identificare: prin reactii de precipitare, prin instilarea pe ochi de pisica. Fiziopatologie: actioneaza mai ales asupra sistemului nervos central si periferic (paralizand mai ales terminatiile nervoase ale parasimpaticului - parasimpaticolitice).
Simtomatologie: a) Intoxicatia atropinica: uscaciunea gurii, raguseala, midriaza moderata, ameteli, tahicardie, mers ebrios, piele uscata, roseata scarlatiniforma, varsatun, retentie de urina. Se instaleaza delirul beladonic, cu logoree, tipete, rasete, cefalee, halucinatii vizuale (in general, placute, mai ales erotice), ataxie, convulsii. Febra este prezenta si ea. In faza urmatoare apar somnolenta, stupoarea, coma profunda cu bradipnee. b) Intoxicatia cu hiosciamina: delirul este furios, halucinatii inspaimantatoare, miscari coreiforme.
Tahicardia este moderata. Uscaciunea gurii poate fi inlocuita prin sialoree (salivatie intensa). c) Intoxicatia cu scopolamina: efectul asupra sistemului nervos central este narcotic. Lipseste roseata pielii. Intoxicatul prezinta oboseala, somnolenta, pierderea cunostintei, insuficienta respiratorie, edem pulmonar acut. Tratament: nu exista antidot specific. Pilocarpina este un antidot fiziologic si actioneaza provocand excitatie vagala. Se administreaza 5-10 mg subcutanat. Se administreaza vomitive (3 lingurite de sare la un pahar cu apa calda. Apomorfina 10 g mg subcutanat), purgative saline. Se combate hiperpirexia prin impachetari umede reci. Se face hidratare orala. Se suprima convulsiile prin anestezie cu eter. In caz de retentie de urina se face sondaj vezical.
INTOXICATIA CU ALCOOL ETILIC
Sinonime: etanol, alcool, spirt. Proprietati fizice: lichid incolor, volatil, inflamabil, miscibil cu apa. Identificare: prin reactii colorimetrice din corpul delict, sange. Fiziopatologie: actioneaza depresiv asupra sistemului nrvos central (chiar faza initiala de excitatie se datoreaza tot actiunii depresive asupra centrilor nervosi superiori, cu rol de control si inhibitie). Simptomatologie: perioada de excitatie: intoxicatul este logoreic, incearca sa dovedeasca agilitate, poate provoca scandaluri, acte violente, furturi etc. Perioada de incoordonare: vorbire incoerenta, ideatie saraca, este dezorientat, confuz. Mersul este titubant, sensibilitatea diminuata, unii au diplopie, apare somnolenta. Coma alcoolica: reflexele osteotendinoase sunt abolite, pupilele dilatate; pierderi de urina si fecale. Faciesul este hiperemic; bolnavul are o halena alcoolica. Respiratia este superficiala, stertoroasa. Tendinta de colaps. Tratament: nu exista antidot specific. Vitamina B6 intravenos, pana la 500 mg, ajuta metabolizarea alcoolului. Se administreaza la nevoie stimulenti ai centrului respirator (Karion 0,25 g i.m. sau i.v.). Perfuzii cu glucoza 20%. Diureza osmotica in come grave. Antibioterapie pentru profilaxia si combaterea infectiilor bronho-pulmonare. Se sustin functiile vitale (circulatia, respiratia). Nu se administreaza deprimante ale sistemului nervos central.
INTOXICATIA CU ALCOOL METILIC
Sinonime: metanol, spirt de lemn. Proprietati fizice: lichid incolor, volatil, cu miros asemanator alcoolului etilic. Identificare: prin reactii colorimetrice din corp delict, continutul gastric, sange, urina, lichidul cefalorahidian. Fiziopatologie: este toxic prin anoxia tisulara provocata de blocarea oxidazelor celulare. Simptomatologie: aceasta intoxicatie se caracterizeaza prin fenomene grave, rapid mortale, cu sau fara fenomene oculare. Fenomenele de intoxicatie apar dupa o perioada de latenta de la 1 la 36 de ore. Apar starea ebrioasa, alterarea starii generale, ameteli, senzatia de slabiciune, cefalee puternica, somnolenta, varsaturi, diaree, dureri abdominale, facies cianotic, transpiratii profuze, tahicardie, dispnee, hipotensiune arteriala. Intoxicatul acuza senzatie de constrictie toracica. Se instaleaza coma, insotita de hipotermie si uneori edem pulmonar acut. Apar destul de precoce tulburari de vedere (vad ca prin ceata), si, uneori, alterari ale perceperii culorii. Apar fenomene nervoase Coma este agitata, insotita de crize de contracturi tetaniforme sau/si convulsii. Se instaleaza acidoza, care trebuie eficient corectata, si este un important element prognostic. Bolnavul trebuie supravegheat minimum 5 zile (timpul de eliminare a metanolului din organism). Tratament: antidot este alcoolul etilic, care blocheaza metabolismul alcoolului metilic si favorizeaza eliminarea acestuia din organism. Se administreaza o solutie de alcool etilic 50% din 4 in 4 ore, cate 0,5 ml/kilocorp. Se face spalarura gastrica cu suspensie de carbune activat in solutie de bicarbonat de sodiu 5%. Se provoaca varsatura. Se corecteaza acidoza. Se hidrateaza intens bolnavul (4 1/24 de ore). Se administreaza Mialgin (50 - 100 mg s.c. sau i.m.), in caz de dureri abdominale foarte puternice. Se administreaza oxigen. Se aplica pansament ocluziv pe globii oculari. Se evita utilizarea lactatului de sodiu pentru alcalinizare si a sulfatului de magneziu pentru combaterea edemului cerebral.