
1. Bolnavii vor manca incet, mestecand bine, evitand discutiile si enervarile in timpul mesei.
2. Nu vor bea in timpul mesei; vor lua intre mese 1-2 ceaiuri calde de menta, de musetel, de sunatoare sau ceai hepatic.
3. Dupa mesele principale vor sta culcati cel putin o jumatate de ora.
Alimentele indicate pentru bolnavii de ficat si cai biliare sunt:
Bauturi: lapte dulce, lapte cu putina cafea de orz, lapte amestecat cu ceai, lapte batut (lapte acrit), iaurt, ceai de maces, de flori de tei, menta, sunatoare, ceai hepatic, siropuri de fructe, suc de fructe sau zarzavat.
Paine: paine alba si intermediara (painea trebuie sa fie veche, uscata sau prajita la cuptor).
Supe: supe de zarzavat cu adaos de fainoase, orez, gris, fulgi de ovaz, taitei, galuste de gris, supe-crema de dovlecei, conopida, cartofi, borsuri de zarzavat cu perisoare (perisoarele trebuie fierte aparte), ciorba de rosii, ciorba a Ia grec, ciorba de zarzavat cu iaurt, supa de fructe.
Mancaruri cu carne: rasol de vaca (slaba), de vitel, de gaina sau pui, rasol impanat cu morcovi si cartofi, snitel fiert, perisoare si chiftele fierte.
Peste: slab, ca: linul, salaul, stiuca, sub forma de rasol.
Branzeturi: branza de vaci, cas slab dulce, urda, telemea bine desarata.
Grasimi: unt proaspat si untdelemn neprajit (sunt grasimile cele mai indicate pentru bolnavii de ficat), adaugate la mancaruri in apa de fierbere, sau la inabusirea in apa, sau crude inainte de servire, in cantitate de cel mult 50-60 grame pe zi in total.
Oua: omleta la abur preparata din albus, sufleuri din albus, 1/2 ou sau albus de ou batut in budinci; in hepatitele cronice ca si in ciroze se permite un ou pe zi
Zarzavaturi si legume: fierte sub forma de sote sau trecute prin sita, in preparate sub forma de budinci sau sufleuri. Cartofi copti in coaja la cuptor, morcovi, dovlecei, mazare verde frageda, fasole verde tanara, sfecla rosie (sub forma de salata), patlagele rosii, ardei grasi, salata verde.
Fruete; fructe coapte, dulci, crude, curatate de coji si samburi sau sub forma de compot, sau coapte la cuptor (mere, gutui, pere), fara samburi si coji; strugurii se dau mai bine sub forma de suc(storsi printr-un tifon).
Fainoase: gris, orez, fulgi de ovaz, mamaliga pripita, paste fainoase de orice fel (macaroane, fidea, taitei etc).
Sosuri: preparate dietetic, fara grasime prajita, cu zeama de zarzavat sau lapte (sos alb, sos de rosii, sos cu verdeata, sos de zarzavat).
Dulciuri: prajituri preparate din aluat uscat, cu branza de vaci, cu fructe sau marmelada, tarte cu fructe sau cu branza de vaci, preparate tot din aluat uscat, sufleuri cu branza de vaci, cu fructe, spuma de gris cu zeama de fructe si spuma de fructe coapte cu albus de ou, miere de albine, dulceata, serbet, peltea, siropuri.
Condimente: sare in cantitate normala (in unele hepatite cronice si in ciroze sarea se va restrange dupa avizul medicului), verdeturi marunt tocate frunze de patrunjel, de telina, marar, asmatuc, tarhon, leustean),praf de vanilie, zeama si coji de lamaie.