Fructul pasiunii (Passiflora edulis) sau maracuja este originar din Brazilia. Planta care produce acest fruct numara peste 400 de soiuri, dar numai 30 produc fructe comestibile. Fructul pasiunii este numele dat de misionarii spanioli care au asemuit florile plantei cu un ciocan si coroana de spini a lui Hristos in timpul rastignirii. Este unul dintre cele mai gustoase fructe exotice si printre cele mai des folosite in medicina. Maracuja este cunoscut pentru proprietatile sale calmante. Mancat inainte de a merge la culcare, ofera pe timpul noptii un somn odihnitor. Constituie o sursa bogata de vitamina C, vitamina A, fier si potasiu. Pulpa sa este aromata si dulce. Sucul obtinut este un excelent stimulent digestiv si ajuta in tratarea bolilor gastrice. Semintele de maracuja au un continut mare de fibre, necesare organismului in curatirea colonului, imbunatatirea digestiei si prevenirea atacurilor vasculare cerebrale. Vitamina A elimina radicalii liberi care provoaca leziuni la nivelul pielii si amelioreaza vederea. Vitamina C intareste oasele si contribuie la repararea tesuturilor, prevenirea cancerului si a bolilor de inima. Un compus din fruct blocheaza histamina si reduce alergiile si simptomele astmului. Antioxidantii continuti din belsug in fructul pasiunii inhiba cresterea celulelor canceroase. Fructul este indicat si hipertensivilor, dar si femeilor care au diverse probleme menstruale. Fructul pasiunii are proprietati laxative, iar din samburi se extrage un ulei foarte apreciat in ingrijirea tenului si a parului.