
Vara, in mod special, trebuie sa va mentineti hidratata. Cu toate ca pare usor, iar cei doi litri de apa reprezinta regula de aur, lucrurile devin tot mai complicate de la un organism la altul.
Desi apa reprezinta prima solutie atunci cand vreti sa va hidratati, excesul de fluide nu are mereu acest rezultat. Organismul nu poate sa absoarba dintr-o data o cantitate prea mare de lichide, si in loc sa va hidratati puteti sa va cauzati stari de balonarea.
Nutritionistii ne invata ca apa hidrateaza intr-o proportie de 80%, pe cand restul de 20% se completeaza din ce mancam. Si tot ei ne explica ca alimentele sunt mult mai eficiente in lupta cu deshidratarea. Motivul? Lichidele din alimente sunt absorbite de corp mai bine si intr-un mod complex.
Ce alimente contin apa?
• Fructele (mere, pepene, citrice) si legumele (castravete, rosie, salata, ardeii grasi rosii, morcovi) contin cele mai ridicate cantitati de lichid.
• Puiul si pestele contin in jur de 65% apa.
Se recomanda ca alimentele sa se consume cat mai aproape de starea naturala, de aceea se prefera smoothie-urile si supele. Deasemenea, este indicat sa beti cat mai multe ceaiuri – in special ceaiul verde – la temperatura camerei.
In cazul in care nu puteti sa consumati indeajuns de multe lichide, incearcati sa manancati ceva sarat, insa in cantitati mici. Mare grija totusi, sarea provoaca retentia lichidelor si acest lucru nu este recomandat.