Boli infecto-contagioase
Bolile infecto – contagioase sunt boli date de agentii infectiosi, virali, bacterieni si fungici. Sunt contagioase deoarece se transmit de la animale la om si de la om la om.
A. Pentru bolile ce se transmit pe cale aeriana se recomanda profilactic:
Evitarea izvorului de infectii, esvitarea contactului cu bolnavii de aceste boli. Folosirea batistei la tusit, stranut. Evitarea folosirii in comun a unor obiecte ca: batiste, rufarie, pahare, tacamuri etc. Aerisirea frecventa a camerelor de locuit si incaperilor de munca si curatirea zilnica a lor. Evitarea aglomeratiilor in epidemii. Protejarea copiilor, a persoanelor varstnice, a persoanelor debile, suferinde.
B. Pentru bolile care se transmit pe cale digestive se recomanda profilactic:
Impiedicarea contaminarii apei cu microbi sau virusuri si evitarea consumului de apa contaminate. Evitarea contaminarii alimentelor cu microbe sau virusuri si evitarea consumului de alimente contaminate. Alimentele trebuie tinute la rece, in vase curate si acoperite, la adapost de muste si rozatoare. Consumarea laptelui numai fiert. Ouale de rata nu se consuma dupa 15 minute de fierbere. Nu se va manca si nu se va umbla cu alimentele avand mainile nespalate. Multe boli ca febra tifoida, dizenteria, diareea, hepatita epidemica, toxiinfectiile alimentare au fost numite si boli ale mainilor murdare.