
Cunoasterea plantelor medicinale reprezinta veacuri de experienta. Folosite in mod rational, ele sunt medicamente foarte utile.
Infuzia sau ceaiul se obtine oparind cu apa clocotita o anumita cantitate de planta si lasandu-se sa se extraga esentele active timp de 15 minute; se strecoara si se indulceste sau nu, dupa caz.
Decoctul sau fiertura se obtine fierband in apa anumite parti din planta. Planta se amesteca de la inceput in apa rece si se lasa sa fiarba pana ce apa scade la jumatate. Decoctul se strecoara fiebinte si se bea cald.
Maceratia sau plamadeala se obtine lasandu-se partile din planta sa stea 3-12 ore in apa la temperatura camerei, apoi se strecoara. In unele cazuri, maceratia se face folosind vinul in loc de apa, obtinandu-se un vin medicinal.
Ca si medicamentele, ceaiurile medicinale nu se folosesc oricand:
- se vor bea inainte de mese sau inainte de culcare ceaiurile care combat raceala, tusea, cele care produc transpiratie sau cele care se iau contra temperaturii;
- se vor bea cu circa o jumatate de ora inainte de mese ceaiurile care se iau pentru pofta de mancare, tonice sau amare. De asemenea, tot inainte de masa se administreaza vinurile tonice;
- dupa masa se beau ceaiurile digestive ;
- seara la culcare se vor bea ceaiurile laxative si purgative.
RECOLTAREA PLANTELOR MEDICINALE
Uneltele necesare culegatorului de plante medicinale sunt foarte simple. El va folosi in acest scop pentru taierea ierburilor si florilor foarfece de iarba, secera sau foarfece de tuns oile, iar pentru ramuri sau tulpini lemnoase subtiri, foarfecele de vie, cutitul etc.
Recoltarea plantei intregi fara radacina se va face inainte ca plantele sa infloreasca sau cand se ivesc primele flori. Timpul cel mai indicat pentru recoltarea plantelor este cel uscat. Stransul pe roua sau cand plantele sunt ude trebuie evitat.
Organele subterane ca radacini, bulbi, tuberculi, rizomi se recolteaza primavara, cand florile incep sa se dezvolte sau toamna tarziu, dupa caderea frunzelor si uscarea tulpinii ierboase. Organele subterane se scot cu ajutorul sapei, cazmalei etc.
Cozile se recolteaza inaintea infloririi plantei si numai de la plantele de varsta mijlocie.
Frunzele se recolteaza cand au ajuns la marimea lor normala. In acest scop se rupe cu mana frunza cu frunza de pe planta. Aceasta operatie are loc de preferinta in perioada deschiderii bobocilor florali si nu numai cand planta este in plina inflorire. Florile trebuie recoltate la cat mai scurt timp dupa deschiderea bobocului si numai dimineata. Fructele se recolteaza la diferite epoci.
Recolta se va pune in cosuri largi de rachita si se va transporta la locul de depozitare, unde se va aseza in straturi subtiri.
Semintele se recolteaza la maturitatea completa a fructelor in care se gasesc. Totusi, nu se va astepta uscarea fructelor, pentru a se evita pierderile de seminte in timpul recoltarii si transportului.
La recoltarea plantelor medicinale trebuie depusa multa atentie, pentru ca in materialul recoltat sa nu se amestece din greseala si plante straine, deoarece unele din acestea pot fi veninoase.
USCAREA PLANTELOR MEDICINALE
Pentru a se putea pastra mai multa vreme, plantele medicinale trebuie uscate, in scopul evitarii alterarii, ele se usuca la interval cat mai scurt de la culegere. De obicei, uscarea se face fie intr-o camera, fie in podul casei, hambar etc. incaperea in care se face uscarea trebuie sa fie curata. Uscarea se mai poate face in aer liber, la soare, la umbra sau intr-un spatiu adapostit. Aerul din incapere trebuie sa fie primenit. Uscarea nu se va face direct pe pamant sau pe podea, ci pe o masa acoperita cu hartie alba sau ziare, rogojini, impletituri de nuiele etc.
Dupa uscare, plantele se vor conserva in diferite ambalaje, astfel incat sa fie ferite de influenta directa a umezelii sau a luminii care poate strica in special culoarea plantelor uscate (crocus, trandafir etc.).