Reimprospatarea - Echilibrarea functiilor organismului
Dupa detoxifiere, urmatorul pas este folosirea alimentatiei pentru reglarea functiilor organismului. Asa cum un echipament de calitate are nevoie de intretinere pentru o buna functionare si o durata de viata prelungita, la fel si corpul uman are nevoie de o alimentatie adecvata pentru mentinerea sanatatii, intarzierea imbatranirii si prevenirea starii de sub-sanatate sau a bolii.
Atat medicina chineza, cat si cea occidentala subliniaza importanta echilibrului in organism. Medicina Traditionala Chineza sustine ca, atunci cand in corp se regasesc cele 5 elemente ale cosmosului, acesta isi mentine echilibrul si sanatatea. Cand apare un dezechilibru, functionarea unui organ important va fi afectata. Nesupravegheat, dezechilibrul va conduce la disfunctionalitati ale altor organe si la crearea unui cerc vicios.
Din perspectiva medicinei moderne, organismul este un sistem subtil, strans conectat cu natura. Sistemul digestiv, circulator, respirator, urinar si endocrin sunt in permanenta interactiune, pentru un organism echilibrat, in perfecta armonie. Un singur organ nu poate indeplini toate functiile organismului. Organele interne trebuie sa functioneze in perfecta sinergie. Cand un organ nu functioneaza, si celelalte vor fi afectate direct sau indirect: daca unul este afectat, toate celelalte sunt afectate.
De exemplu ficatul. Ca uzina a corpului, el sprijina metabolismul, ajuta la detoxifiere, formeaza lichidul biliar, proteinele cu rol in culoarea sangelui si imunitate, genereaza energie si este implicat in procese de electroliza. Aportul excesiv de grasimi si alimentatia nesanatoasa duce la disfunctii si boli hepatice. Ficatul este cel rnai mare organ intern, aflanduse in stransa legatura cu sistemul imunitar. In timpul proceselor de fagocitoza (actiune defensive limpotriva microorganismelor si substantelor maligne) si carantina Ia nivelul ficatului, sistemul imunitar raspunde adecvat. Este, deci, important sa mentinem organele interne in echilibru. Natura ofera resurse extraordinare in acest scop. In medicina chineza exista 3 tonice binecunoscute, deosebit de puternice: cordycepsul, ginsengul si pudra de corn de cerb. Bland cu organismul, cordycepsul poate fi luat pe tot parcursul anului de tineri sau batrani, bolnavi sau sanatosi. Pe de alta parte spirulina , o planta acvatica, a fost desemnata de cercetatorii OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) drept alimentul ideal pentru sanatate si cea mai buna sursa de proteine. Spirulina stimuleaza imunitatea si creste rezistenta organismului la radiatii. Ginsengul, orzul verde, catina alba si multe alte plante contribuie, de asemenea, la reglarea activitati organelor interne.
Cordyceps, Chitosan, Spirulina, Praf de furnica, Catina alba
Cordyceps
Dong Chong Xia Cao, mai cunoscut sub numele de cordyceps, sau Cordyceps sinensis este o vietate care, in conditii speciale, se transforma din ciuperca in omida. Cordyceps incepe sa se dezvolte in interiorul omizilor, in perioada iulie-august. Omizile infectate se ascund la 2-3 cm sub pamant si mor in lunile de toamna-iarna, transformandu-se, astfel, in Dong Chong sau viermele de iarna. In primavara urmatoare, dupa ce absoarbe in prealabil toti nutrientii din omida, ciuperca se inalta cu 2-5 cm deasupra pamantului, sub forma unor fire de iarba de culoare roscat-violeta, numita Xia Cao sau, mai simplu, planta de vara.
Botanistii chinezi considera cordyceps-ul benefic pentru rinichi si plamani. Avand o consistenta usoara, tonicul obtinut poate fl consumat tot anul de persoane de toate varstele, indiferent de starea lor de sanatate. Ingredientele sale unice cuprind cordycepin, acid cordycepic si poliiaharide, avand urmatoarele proprietati:
1. Cresterea imunitatii
2. Imbunatatirea vitalitatii
3. Efect antioxidant
4. Imbunatatirea functiilor renala si pulmonara
5. Reducerea nivelului de zahar si lipide din sange
Chitosan
Chitosanul, cunoscut, de asemenea, si sub denumirea de polizaharide din crustacee, este numele generic dat tuturor chitinazelor, oligozaharide derivate din cochilii de crustacee (creveti si crabi). A fost descoperit pentru prima data in 1811 de catre omul de stiinta francez Bullanoi. Pana in prezent, este singura substanta naturala cunoscuta ce contine fibre active cu sarcina pozitiv-aicalina, cu functii similare colagenului de provenienta animala si fibrelor vegetale de calitate superioara.
La sfarsitul anilor '80, Japonia a inceput sa promoveze chitosanul ca supliment alimentar. In cadrul conferintei despre chitinaze si oligozaharide, chitosanul a fost desemnat drept protectorul imunitatii, cea mai promitatoare hrana sanatoasa a secolului 21 si al 6-lea element esential pentru organism. Este aprobat de PDA si CE.
Chitosanul este un produs foarte popular si bine acceptat in intreaga lume. Cercetarile au demonstrat urmatoarele proprietati:
1. Controlul greutatii corporate
2. Reglarea imunitatii
3. Reducerea nivelului lipideior din sange
4. Imbunatatirea functiilor hepatice
5. Reducerea nivelului de zanar din sange
Spirulina
spirulina este o alga microscopica marina de culoare verde-a-bastruie. Este una dintre primele forme de viat;a de pe pamant, avand 3,5 miliarde de ani vechime. In anii '60, profesorul Kreman, responsabil pentru proiectul de producere de alimente din petrol din cadrul Institutului National de Cercetare Petroliera din Franta, a descoperit ca populatia din tribul Ganaimbu din Zair, Africa Centrala, si-a pastrat robustetea chiar si in timpul marii foamete. Cercetarile sale au demonstrat ca membrii tribului Ganaimbus mancau un fel de biscuiti facuti din spirulina. Astfel, in 1967, Prof. Kreman a prezentat spirulina in cadrul celui de-al 7-lea Congres International al Petrolului, prezentare ce a condus la popularizarea si acceptarea spirulinei de catre organizatii internationale precum FAO (Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura), QMS si UNICEF. Spirulina este foarte bogata in proteine. Continutul ei de aminoacizi corespunde in totalitate recomandarilor FAO. Contine, de asemenea, polizaharide, ficocianine si cianoficine, avand urmatoarele proprietati:
1. Intarirea imunitatii
2. Rezistenta la radiatii
3. Imbunatatirea starii generale de sanatate la persoanele subnutrite
4. Combaterea oboselii
5. Cresterea tolerantei la hipoxie
Praful de furnica
Furnicile sunt specia predominanta pe pamant. Avand peste 15.000 de subspecii, sunt, de asemenea si specia cu cea mai mare varietate. Fosilele de chihlimbar arata faptul ca ele exista de cel putin 45 de milioane de ani. Cercetarile dovedesc ca stramosii lor dateaza de peste 100 de milioane de ani. Schimbarile drastice ale mediului inconjurator au provocat disparitia dinozaurilor, dar furnicile, mult mai mici si mai adaptabile, au supravietuit. In prezent, furnicile sunt cea mai raspandita specie de pe pamant, surclasand astfel 1 milion de alte specii.
Inregistrari despre efectele benefice ale furnicilor asupra sanatatii exista de peste 3.000 de ani in toata lumea. In China exista peste 2.000 de specii de furnici, insa doar 195 sunt comestibile si doar 10 pot fi folosite in scopuri medicale. Dintre furnicile comestibile in scop medical in China mentionam: Polyrhachis vicina, ce se gaseste mai ales in sud, furnicile rosii si negre din muntii Changbai sj Polyrhachis cyphonota. Dintre acestea, doar Polyrhachis Vicina Roger a fost aprobata, in 1996, de Ministerul Sanatatii din China.
Conform Medicinei Traditionale Chineze, furnicile sunt benefice pentru ficat si rinichi, pentru echimoze, reumatism si artrita reumatoida. Sunt un mic depozit de comori nutritionale, ce furnizeaza toate microelementele esentiale, aminoacizi, vitamine. Cercetarile moderne demonstreaza urmatoarele proprietati:
1. Protejeaza ficatul
2. Elimina cloasma
3. Amelioreaza reumatismul si artrita reumatoida
4. Intarzie imbatranirea
5. Combat oboseala
Catina alba
Catina alba, nume generic Hippophae rhamnoides L, apartine genului Elaeagnus difficilis. FructuI sau uscat este foarte folositor. Se gaseste in principal in Europa si Asia, China avand cele mai multe tipuri de arbusti de catina. Catina este una dintre cele mai vechi plante de pe pamant, cu o evolutie de peste 200 de milioane de ani, mai veche decat arborele gingko.
Hippophae este un cuvant grecesc ce inseamna copacul care face caii sa straluceasca. Acestui copac i-a fost atribuita o veche poveste: in Grecia antica, un trib a abandonat odata 60 de cai pe moarte in pustietate; acestia s-au intors in sat dupa cateva luni sanatosi si stralucitori. Se pare ca descoperisera o padure de catina si s-au hranit cu frunzele si fructele acestei plante. Vechii greci au realizat imediat efectele terapeutice benefice ale catinei. De aici si denumirea sa latina. Catina alba a fost introdusa oficial in Enciclopedia Botanica Chineza in 1977. In anii '80, Ministerul Sanattii din China a catalogat catina alba drept unul dintre primele alimente terapeutice.
Chinezii cred ca planta are efecte expectorante si antitusive si este benefica pentru echimoze. FructuI contine diferite tipuri de vitamine, oligoelemente, aminoacizi, acizi organici, lecitina, flavone si alte substante fiziologic active, cu urmatoarele proprietati:
1. Protejeaza mucoasa gastrica
2. Protejeaza ficatul
3. Intareste imunitatea
4. Intarzie imbatranirea
5. Previne reducerea celulelor degenerative