
Oamenii de stiinta au remarcat, anumite beneficii pe care le ofera ceaiul verde pentru sanatate, atat la nivel fizic, cat si mental sau spiritual. Ceaiul verde are in compozitie antioxidanti, flavonoizi, uleiuri esentiale, vitamine si cofeina.
Imagineaza-ti o bucata de metal pur, neprotejat de alte substante, care incepe sa oxideze si sa rugineasca. Fara un anumit control, radicalii liberi au acelasi efect asupra corpului uman, creand un mediu prielnic pentru boli cronice si dereglari fizice, explica Dr. Douglas Balentine, Director al Institutului de Stiinte ale Nutritiei in America de Nord.
Antioxidantii reprezinta niste compusi naturali care se intalnesc in diverse alimente si bauturi. Sunt consumati de foarte mult timp, deoarece au un rol esential in protejarea organismului de efectele daunatoare ale radicalilor liberi in exces.
Moleculele instabile, care afecteaza fiecare celula a organismului uman se numesc radicali liberi. Pot provoca numeroase afectiuni cronice. Radicalii liveri provin din diverse surse: poluare, fumat, stres. Pentru a neutraliza radicalii liberi, organismul are nevoie de flavonoizi.
Flavonoizii sunt un tip de antioxidanti, care au efect benefic asupra sanatatii. Ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui. Flavonoizii se pot procura din frunzele arbustului de ceai verde, dar si in vinul rosu sau in cacaoa din ciocolata neagra.
L-teanina are rolul de a stimula activitatea undelor alfa din creier, asociate cu introspectia, cu o capacitate mai buna de concentrare si cu o stare de spirit extraordinara. Teanina nu prezinta efecte adverse. L-teanina este fabricata in sistemul de radacina al plantei de ceai cu scopul de a intari productia de flavonoizi in frunzele acesteia.
Doctorul Douglas Balentine, Director al Institutului de Stiinte ale Nutritiei in America de Nord afirma ca: „Ceaiul verde este o sursa importanta de antioxidanti si flavonoizi in toata lumea. Dintr-o ceasca de ceai verde poti obtine nu mai putin de 125+mg de flavonoizi. Populatia cu o dieta mai bogata in flavonoizi s-a dovedit a fi mult mai putin expusa riscului de a dezvolta boli cardiace”.
Ceaiul verde mai are in compozitie pe langa potasiu, magneziu si vitaminele A, B1 si B2, uleiuri esentiale, cofeina si polifenoli.
Calitatile ceaiului verde:
Ceaiul verde reprezinta o alternativa sanatoasa la sucurile carbogazoase, reusind sa implice beneficiile apei pure cu placerea gustului. Are in compozitie doar lucruri necesare organismului, nu contine conservanti, coloranti. Contine un surplus de antioxidanti necesari corpului uman, pentru intarirea sistemului imunitar. S-a de monstrat faptul ca polifenolii ce ii contine sunt antioxidanti de 20 de ori mai puternici decat vitamina E.
Uleiurile esentiale confera ceaiului verde gustul si aroma specifica. Sunt cele mai eficiente pentru scaderea nivelului colesterolului din sange. Cofeina din ceaiul verde reprezinta un stimulent usor si, spre deosebire de cofeina din cafea, care isi face efectul imediat, se elibereaza mai incet in organism, dar tocmai acest efect mai lent constituie un avantaj intrucat starea de bine, de revitalizare pe care o induce in organism se va prelungi cu mult fata de cea data de cafea.
Cofeina ajuta la activarea metabolismului si a sistemului digestiv. Este considerata un bun detoxifiant. Stimuleaza circulatia si previne afectiunile cardio-vasculare.
Persoanele care sufera de cancer la plamani, colon, la sistemul digestiv, la piele, san sau prostata, administreaza cu succes acest ceai deoarece reduce dimensiunile si ocurenta unor astfel de tumori sau previn dezvoltarea lor. Oamenii de stiinta, au demonstrat ca polifenolii din ceaiul verde contribuie la reducerea absorbtiei grasimii in sange si prin urmare, la scaderea colesterolului, conducand astfel la reducerea greutatii corporale.
Prin continutul de L-teanina, ceaiul verde ajuta la imbunatatirea tonusului psihic, creand o stare generala de bine care se va reflecta in indeplinirea cu succes a provocarilor cotidiene.