
Numarul copiilor care au probleme cu greutatea corporala a crescut semnificativ in ultimii ani. Numai in S.U.A. exista intre 6 milioane de astfel de copii, cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani, iar numarul copiilor cu obezitate franca s-a dublat in ultimii 15 ani. In Romania, opinia publica este mult mai informata cu privire la pericolul si cauzele subnutritiei si malnutritiei copiilor decat in legatura cu obezitatea infantila, desi aceasta nu este deloc o raritate.
Cum se explica aceasta situatie in conditiile in care, in ultimii ani, interesul pentru problemele de sanatate a crescut simtitor?
Acest lucru s-a petrecut in randul adultilor, nu al copiilor. Adultii sunt cei care ies in numar tot mai mare sa alerge sau sa mearga pe jos, se inscriu la tot felul de cluburi de ameliorare a conditiei fizice si de gimnastica aerobica. Iar cei care se ingramadesc la prelegerile pe teme de mentinere a sanatatii si acorda o atentie deosebita aiimentatiei nu sunt copiii, ci persoanele trecute, in general, de prima tinerete.
Bine, dar ce fac scolile? Nu sunt suficiente orele de instruire in probleme de sanatate, de educatie fizica si activitatile sportive? Din pacate, nu. Este laudabila constiinciozitatea unor profesori care incearca sa-i faca pe copii sa adopte deprinderi sanatoase, insa acesta nu este nici pe departe un fenomen general. Unii spun ca obezitatea infantila este o tulburare mostenita. Este adevarat? Sigur ca genele au un cuvant de spus in privinta greutatii corporale, insa faptul ca procentul persoanelor obeze - inclusiv al copiilor obezitatea a crescut simtitor in ultimul timp demonstreaza ca si factorii de mediu joaca un rol extrem de important. Or este evident ca bagajul nostru genetic nu se putea schimba asa de rapid... Traim intr-un mediu care favorizeaza obezitatea. Nu sunt prea departe timpurile cand copiii alergau de la scoala acasa, se schimbau,mancau ceva si apoi ieseau la joaca. Se urcau in copaci, se jucau tot felul de jocuri pline de activitate, conduceau bicicleta, patinau sau se dadeau cu sania etc. insa copiii de astazi petrec din ce in ce mai multe ore in fata televizorului, in fiecare zi.
Ce sanse are un copil obez sa devina un adult obez?
Aproximativ 80% dintre adolescentii supraponderali vor ramane astfel si in timpul vietii adulte. Asadar, cresterea incidentei obezitatii in randul adolescentilor si copiilor de azi va avea consecinte serioase pentru viitor.
In ce fel ameninta obezitatea sanatatea unui copil?
Obezitatea il predispune pe copil la aparitia bolilor de inima, a litiazei biliare, diabetului zaharat cu debut la maturitate, hipertensiunii, cancerului si obezitatii manifestate in timpul vietii adulte. Copiii obezi sufera mai des din cauza problemelor ortopedice si a afectiunilor cailor aeriene superioare. Si aceasta este numai o fateta a lucrurilor, pentru ca acesti copii se confrunta si cu probleme majore pe plan social si psihologic. Nu intamplator, cresterea incidentei episoadelor depresive serioase, a tulburarilor de alimentatie, abuzului de droguri si suicidului este alarmant de rapida in randul adolescentilor.
Ce se poate face pentru a stopa aceste tendinte?
Cauzele majore ale obezitatii infantile sunt aceleasi ca in cazul adultilor - sedentarismul, prea multele ore petrecute in fata televizorului, obiceiul de a servi gustari si bauturi racoritoare intre mese, precum si popularitatea si accesibilitatea alimentelor concentrate si procesate. In unele parti ale lumii, au luat deja fiinta centre medicale care ofera programe de control al greutatii corporale a copiilor, ce presupun si participarea familiilor acestora. Alimentatia si deprinderile legate de stilul de viata sunt probleme ce tin in primul rand familie, iar copilul are mare nevoie de sprijinul familiei sale. Chiar si in cazul in care nici unul dintre ceilalti membri ai familiei nu are probleme cu greutatea corporala, acestia au totusi numai de castigat: de pe urma insusirii unui mod mai sanatos de viata. Aparitia marii majoritati a cazurilor de obezitate infantila ar putea fi prevenita, daca copiii ar fi invatati urmatoarele deprinderi - altfel elementare - suficient de devreme, inainte sa capete acces liber la bucatarie si sa devina prizonierii televizorului:
Sa serveasca trei mese pe zi, la care sa consume din belsug cereale integrale, legume, zarzavaturi si fructe proaspete si sa nu guste nimic intre mese, in afara de apa. Sa bea suficienta apa. Sa se joace cel putin una-doua ore in fiecare zi, de preferinta in aer liber, jocuri active. Sa-si rezerve in fiecare zi un timp pentru citit si studiu. Ajutati-i sa petreaca acest timp in mod interesant si se vor simti mai putin atrasi de televizor. Sa nu neglijeze odihna. Multi copii sufera de oboseala cronica. Trimiteti-i la culcare suficient de devreme, pentru ca dimineata sa se trezeasca singuri in timp util pentru a servi impreuna cu restul familiei un mic dejun consistent, bazat pe cereale. Sa-si diversifice cat mai mult ariile de interes. Pentru aceasta, copilul trebuie invatat sa frecventeze o biblioteca, sa ia lectii de muzica, pictura etc.; de asemenea, el trebuie sa participe la excursiile si iesirile in aer liber ale familiei.
Biblia spune: invata pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze si, cand va imbatrani, nu se va abate de la ea.