Pentru cultivare este nevoie de lumina solara, dioxid de carbon si elemente minerale, deci pretentiile fundamentale ale microalgelor corespund cu cele ale plantelor mai complexe, insa ele cresc de sute de ori mai rapid si manevrarea lor este mai simpla, intrucat nu au frunze, radacini sau tulpina. Culturile
cianobacteriilor Spirulina
provin din lacuri naturale sau locuri de colectare speciale. Se selecteaza indeosebi pe baza puritatii, a vitezei de dezvoltare, a compozitiei biochimice si a rezistentei la variatiile termice, alaturi de criteriul de a nu produce materii toxice. Se dezvolta in bazine captusite cu folie, conform prescrierilor exigente din industria alimentara, iar in cursul maturarii, masa lor se mixeaza cu ajutorul unor lopeti speciale. La apa cristalina se adauga carbonat de sodiu (soda), azot, fosfor, fier si oligoelemente. Se strecoara apoi cu grija apa din produsul ajuns la maturitate, dupa care masa se condenseaza cu ajutorul filtrelor vibratoare. Algele se pot colecta la intervale medii de cate o saptamana, iar productia lor pe timpul verii este mai abundenta.
Pentru uscarea rapida si atenta a masei cea mai eficienta metoda este cea a spray-ului rapid, adica uscarea prin pulverizare. Tehnica necesita numai 5 secunde si nu determina distrugerea elementelor nutritive, a enzimelor sau pigmentilor termosensibili. Dupa ambalarea in vid, pulberea uscata de alge isi incepe drumul parcurs catre consumatori. La selectia produselor pe baza de microalge conditiile de cultivare joaca un rol major. Aici nu conteaza indicele “bio”, intrucat la dezvoltarea algelor nimeni nu utilizeaza ingrasamant sintetic, insecticide sau pesticide. Cu atat mai importanta este insa verificarea calitativa regulata, controlul si asigurarea conditiilor de cultivare optime: raze solare, variatii termice reduse, apa curata, aerul pur si dozarea corespunzatoare a elementelor minerale. Accelerarea cresterii poate altera puritatea prin supradozarea elementelor anorganice, caci acestea constituie mediu favorabil si pentru alte microorganisme . In asemenea situatii se goleste, se curata si se reumple neaparat bazinul respectiv.
La cultivarea Chlorellei se va avea in vedere in mod neconditionat proprietatea sa de a absorbi, acumula cu usurinta substantele poluante din mediu si alte materii bacteriene toxice. In organism aceste substante pot constitui un avantaj, dar numai cele in stare pura. Consumul produselor originare din lacurile deschise sau din coloniile verificate necorespunzator este foarte riscant si poate avea consecinte grave. In afara de cultivarea lor sub cerul liber exista si metoda de laborator in sisteme de tevi speciale. Contrar teoriei, prin aceasta metoda nu s-a adeverit ca ar fi mai simpla protejarea microalgelor de impuritatile mediului sau de toxinele diferitelor microorganisme, ba mai mult, din punct de vedere calitativ si al continutului nu pot concura cu algele crescute la soare (contin mai putine proteine).
Normele si certificatele de calitate, ca ISO 9001—2000 sau standardul ce contine criteriile de cultivare, precum GMP, reprezinta o garantie a calitatii superioare pentru marele public. Asadar, cautati aceasta eticheta, inainte de cumpararea unui produs! Produsele din microalge sub forma de pulbere prezinta un avantaj in fata celor comercializate sub forma de tablete, intrucat caldura degajata de presarea tabletelor poate altera enzimele continute.
Cele 60-70 de miliarde de celule ale corpului nostru sunt toate opere minunate, supuse unei transformari permanente. Unele celule dispar, iar altele le inlocuiesc. Aflate in contact reciproc continuu, isi exercita functiile independent de constiinta noastra, pentru a asigura derularea corespunzatoare a proceselor metabolice. In cele 220 de tipuri celulare se desfasoara aproximativ 100.000 reactii chimice pe secunda, derulate conform unui plan perfect chibzuit. In pofida cifrelor uluitoare, celulele noastre sunt capabile sa isi indeplineasca datoria prescrisa cu o perfectiune inegalabila. Cum este posibil acest lucru?
Imaginea corpului uman s-a schimbat odata cu descoperirea conform careia dirigense (dirijorul) proceselor metabolice este lumina. Descoperirea Prof. Popp Fritz-Albert a rasturnat teoria conform careia reactiile biochimice ar defini desfasurarea proceselor metabolice. A demonstrat ca organismul nostru este un sistem complex, reglat de o multitudine de informatii energetice transmise prin vibratii ritmice, in timp ce celulele noastre comunica prin intermediul undelor luminoase. Particulele de lumina descoperite de Popp au fost numite biofotoni si se pare ca aceste particule dirijeaza procesele metabolice, mentinand in armonie milioane de reactii biochimice. Procesele metabolice celulare se desfasoara in functie de starea de sanatate a celulei, de capacitatea ei de a absorbi, acumula sau radia lumina, sau numarul mai mic sau mai mare al biofotonilor. Scaderea numarului de biofotoni duce la diminuarea rezistentei si a vitalitatii. Asadar, pe langa alimentele cu nivel caloric crescut, organismul nostru necesita si hrana luminoasa. Popp a studiat continutul de lumina al diferitelor alimente. A constatat ca fotosinteza si deci energia luminoasa a microalgelor este de 10 ori mai mare decat a tuturor plantelor de pe Pamant. Pigmentii, precum clorofila, beta-carotenul, ficocianina sunt specializate pentru cate o componenta a spectrului luminos, fiind astfel capabile sa stocheze unda luminoasa a tuturor culorilor curcubeului.
Aceasta caracteristica este importanta si pentru faptul ca, dupa cum stim cu totii, legumele si fructele ce strabat drumuri anevoioase pana la magazinele unde ajung sa fie cumparate de noi, nu beneficiaza intotdeauna de procesul de coacere indus de lumina naturala a soarelui.
Ceea ce caracterizeaza celulele noastre, in baza legilor holistice, este specific si intregului nostru organism. Undele de vibratie ale organismului sanatos de afla in armonie, in vreme ce boala dezechilibreaza aceasta stare. 
Potrivit teoriei lui Popp, reordonarea lor, adica vindecarea nu este altceva decat completarea cu vibratiile absente, impreuna cu restabilirea armoniei acestor unde, fie cu metode terapeutice, fie cu medicamente sau prin alimentatie.
Continand toate culorile curcubeului, microalgele sunt indeosebi utile in restabilirea armoniei vibratiilor organismului. Spirulina si Chlorella
detin diferite spectre luminoase. Spirulina restabileste vitalitatea organismului, iar Chlorella este maestrul detoxifierii. Intrucat in mentinerea sau redobandirea sanatatii ambele procese sunt importante, se recomanda consumul combinat al celor doua microalge. Practica atesta ca asociind Spirulina cu Chlorella efectul acestora se completeaza reciproc si sunt mai eficiente, decat ingerate separat.
Daca analizam compozitia chimica a celor doua tipuri de alge, nu putem vorbi de diferente majore, aspect pe care il vom detalia in cele ce urmeaza. In linii mari ambele alge contin aceiasi aminoacizi, acizi nucleici si acizi grasi, vitamine, elemente minerale si oligoelemente, existand – cu mici exceptii – doar diferente cantitative. Studiile bioenergetice dovedesc faptul ca si cele mai mici diferente compozitionale pot determina diferente mari in privinta vibratiilor si a efectelor terapeutice.
Cu ajutorul unei metode fotografice speciale (prin varianta dezvoltata a fotografiei Kirlian), adica prin intermediul electrofotografiei se pot observa cu usurinta diferentele dintre cele doua tipuri de alge. In Chlorella predomina culoarea rosie si galbena, iar in Spirulina turcoazul, galbenul verzui si nuantele violete.