
Fortifiante
Sunt substante ce fortifica organismul.
1. Caisul Amienica vulgaris Lam
Mod de folosire: Se consuma ca atare proaspete, sau sub forma de compot, marmelada, uscate, dulceata, gem.
2. Coacazul negru Ribens migrum L.
Mod de folosire: Infuzie cu 2 lingurite de planta la o cana, timp de 10 minute. Se beau 3 cani pe zi, intre mese, sau suc cate un pahar inainte de masa.
3. Macrisul de balta, nasturelul Nasturtium offcinalie R. Br.
Mod de folosire: Salata, suc (cate 40-100 g pe zi).
4. Dracila Berberis vulgaris L.
Mod de folosire: Decoct cu 30-60 g fructe la un litru de apa. Se beau 3 cani pe zi, sau sub forma de sirop, dulceata.
5. Ghinda de stejar
Mod de folosire: Ghinda uscata cojita, pulverizata si uscata din nou, in strat subtire, se ia dimineata pe stomacul gol si seara la culcare cate 2 lingurite de pulbere pe zi. La copii se da in amestec cu cacao.
6. Napul de gradina, brozba Erassica napus L.
Mod de folosire: Sucul din intreaga planta, cate 100 g pe zi. Se consuma crud cate 100 g pe zi.
7. Ovazul Avena sativa L.
Mod de folosire: Arpacas de ovaz fiert cu lapte, sau supa deasa de fulgi de ovaz cu 100 de g.
8. Saschiu Vinca miner L.
Mod de folosire: Decoct cu 30-50 g plants la un litru de apa. Se beau 2- 3 cani pe zi.
9. Spanacul Spinacea oleracea L.
Mod de folosire: 200 g suc la 3/ 4 litri vin rosu. Se beau 2 pahare pe zi.