
Inseamna ca nu merita sa riscam sa mai folosim medicamente?
Nu. Administrarea oricarui medicament presupune o cumpanire adecvata a necesitatii si a riscurilor. Astfel, o infectie bacteriana severa va fi mai putin riscanta pentru sanatatea unei persoane care ia antibiotice decat in cazul cuiva care nu foloseste deloc medicamente. Pentru un bolnav de diabet de tip I, insulina este esentiala pentru supravietuire, insa, in cazul cuiva care sufera de durere de cap, o plimbare in pas vioi sau un somn scurt sunt alternative mult mai bune decat tableta de aspirina.
Care ar fi cateva dintre principiile calauzitoare pentru o folosire inteligenta a medicamentelor?
Cei mai multi dintre noi vom avea nevoie de medicamente in anumite momente ale vietii, pentru o perioada limitata de timp. Foarte putine persoane au nevoie de medicamente pe tot parcursul vietii lor. Exista si o alta categorie - aceea a persoanelor care au foarte rar nevoie de medicamente. Cel mai sanatos om pe care-l cunoastem este un medic in varsta de 70 de ani, care afirma ca, in toti acesti ani, singurele medicamente pe care le-a luat au fost doua aspirine. Exista doua mari clase de medicamente: Unele medicamente combat cauza problemei de sanatate, prin vindecarea bolii infectioase (cazul antibioticelor) sau prin furnizarea unei substante pe care organismul nu mai poate s-o produca (de exemplu, cazul insulinei). Majoritatea medicamentelor insa atenueaza simptomele bolii, neinfluentand cauza ei. Ele sunt un fel de oblojire a ranilor, usurand pentru o vreme suferinta bolnavului. Exemple de astfel de medicamente sunt sedativele, tranchilizanta si antialergicele. O regula simpla si sigura este aceea de a pastra medicamentele pentru probleme specifice, identificabile, care nu pot fi rezecate cu mijloace mai simple (mai putin agresive). Atunci cand luati un medicament, asigurati-va ca ati inteles riscurile si efectele secundare legate de administrarea lui. Informati-va precis cu privire la modul si momentul in care va trebui sa-l luati si, de asemenea, la efectul pe care se presupune ca va produce in organismul dumneavoastra. Memorati semnele care apar in caz de supradozaj. Nu asociati mai multe medicamente fara sa cereti sfatul medicului. Pentru a evita riscul dependentei fizice si psihologice, nu luati nici un medicament mai mult timp decat v-a fost recomandat. Aveti grija ca medicul care se ocupa in mod curent de dumneavoastra sa aiba cunostinta de toate medicamentele pe care le luati. Nu uitati ca folosirea artileriei grele a medicamentelor pentru probleme minore sau care ar trebui rezolvate prin masuri ce tin de stilul de viata va poate expune oboselii, epuizarii si depresiei. Acordati medicamentelor respectul pe care-l merita. Obisnuiti-va sa le priviti ca masuri de ultima alegere. A sosit timpul sa incetam sa mai ucidem paianjeni cu barosul. O gura de aer proaspat. Plantele de interior aduc beneficii mult mai mari decat simpla infrumusetare a locuintelor si birourilor noastre. Ele imbogatesc aerul cu oxigen, absorb dioxidul de carbon, iar unele sunt chiar capabile sa indeparteze substantele toxice poluante din aerul pe care-l respiram.
Vreti sa spuneti ca acesti poluanti periculosi se pot acumula si in interiorul locuintelor?
Acest lucru devine din ce in ce mai adevarat in epoca noastra, cand multe locuinte si birouri sunt construite foarte etans, pentru a reduce cheltuielile pentru incalzire. Insa acest avantaj poate fi contracarat de ventilatia proasta si de posibilitatea acumularii poluantilor de interior. Desigur, cel mai periculos poluant este fumul de tigara, insa exista si altii. Anumite obiecte din lemn emana mici cantitati de formaldehida, iar din covoare, mocheta, tapiterie, produsele de curatare, aparatura electrocasnica si hainele recent curatate chimic se degaja in aerul din incaperea unde se afla acestea o serie de alti vapori chimici. Alte doua gaze otravitoare - monoxidul de carbon si dioxidul de azot - pot proveni din sobele si masinile de gatit cu gaz, petrol sau carbuni, precum si din aparatele de incalzire care functioneaza cu kerosen. Probleme asemanatoare produc si praful, acarienii de interior, mucegaiurile si ciupercile, ozonul, plumbul, azbestul, reziduurile de pesticide si, in anumite regiuni, vaporii de radon. in ce fel ne afecteaza acesti poluanti?
Simptomele variaza de la usturimi la nivelul ochilor, dureri in gat, tuse si mancarime, pana la dureri de cap, astenie, greata, ameteli, senzatie de epuizare si depresie. Aceasta asociere de simptome este uneori desemnata ca sindromul casei insalubre.
Ce putem face pentru a ne proteja?
Exista, in esenta, doua modalitati de a ne proteja - desigur, nu in proportie de 100%, dar in masura semnificativa. In primul rand, putem controla expunerea. Iata cateva exemple: Interziceti fumatul in interiorul camerelor. Chiar si fumul de mana a doua contine sute de substante chimice periculoase. Aveti in vedere ca toate incalzitoarele si aparatele care functioneaza cu gaze, petrol sau kerosen sa aiba dispozitive de eliminare a gazelor de ardere in aerul atmosferic. Acelasi lucru este valabil si pentru sobe, cuptoare, masini de gatit, indiferent de combustibilul folosit. Si nu uitati de curatatoarele chimice de haine. Daca aveti dispozitive de incalzire si conditionare a aerului, aveti grija sa le mentineti in stare optima. Curatati cu regularitate conductele si filtrele de aer. Mentineti hornurile deschise si in buna stare de functionare. Folositi cat mai rar naftalina, substante de improspatare a aerului etc... Evitati ambalarea motorului unui vehicul in interiorul garajului atasat locuintei sau in apropierea unei ferestre deschise. In al doilea rand, putem imbunatati ventilatia aerului. Solutia cea mai evidenta pentru problemele produse de poluarea de interior este deschiderea ferestrelor si realizarea unei ventilatii incrucisate. Aerul proaspat nu numai ca dilueaza vaporii blocati in interior, diminuandu-le potentialul toxic, dar are si avantajul ca imbogateste aerul statut. Arareori ne gandim ca, in incaperile inchise, acelasi aer este respirat din nou si din nou. Continutul de oxigen scade, iar cel de dioxid de carbon si alte reziduuri creste, ceea ce are ca urmare aparitia somnolentei, oboselii si durerilor de cap. Iata cateva sugestii: Reglati aparatele de aer conditionat si sistemele de incalzire a aerului in asa fel, incat sa introduca 20-25% (sau mai mult) aer proaspat. Desigur ca pretul energiei consumate va fi ceva mai mare, insa beneficiile in domeniul sanatatii le vor compensa cu prisosinta. Aerisiti-va locuinta cel putin o data pe zi. In zilele cu ceata, aerisiti locuinta seara sau dimineata devreme. In majoritatea regiunilor, numarul particulelor prezente in aer scade considerabil dupa apusul soarelui. Dormiti, pe cat posibil, cu o fereastra deschisa. De asemenea, in masura posibilului, realizati o ventilatie incrucisata in interiorul dormitorului. Dimineata va veti trezi improspatat.