
Macesul sau Rosa Canina reprezinta o specie din clasa Rosa, inrudita cu trandafirul. Macesele au in compozitie un surplus de vitamina C, vitamina B1, B2, K, PP. De asemeni, contin substante minerale si zaharuri. Din aceste macese, se face un ulei care este bogat in acizi grasi esentiali.
Cel mai eficient mod de recoltare a maceselor este atunci cand fructele sunt in parga, deoarece continutul de vitamina C este cel mai puternic. Recoltarea se face doar manual.
Macesul este eficient pentru intarirea sistemului imunitar, mareste capacitatea de aparare a organismului, permeabilitatea si elasticitatea capilarelor. De asemenea. este folosit cu succes pentru tratarea infectiilor la rinichi.
Infuzuzia de macese, are rolul de a fortifica organismul fiind esentiala in perioadele de convalescenta. Bun adjuvant in tratamentul unor afectiuni ale ficatului, cu rol in stimularea secretiei biliare. Trateaza eficace arterita, ateroscleroza sau hipertensiunea arteriala.
Infuzia de macese se face prin adaugarea unei lingurite de fructe peste apa clocotita (250 ml). Se acopera pe o perioada de 15 minute.
Cu ajutorul vitaminei C se intarzie imbatranirea, neutralizand radicalii liberi.
Decoctul de macese este eficient in prevenirea si tratarea calculilor renali. De asemeni, se utilizeaza si in curele de dezintoxicare ale alcoolicilor.
Siropul de macese reprezinta o adevarata sursa de vitamine si minerale. Are rezultate foarte puternice in vindecarea anemiilor la copii, in cresterea poftei de mancare sau ca adjuvant in bolile nervoase. Este necesar sa se efectueze cure de 60 de zile, cate 3-4 lingurite de sirop pe zi.
Maceratul de macese are efect tonic si vitaminizant. Maceratul de macese se prepara astfel: se pune la fiert 1l de apa si se adauga 400g de macese. Se lasa sa dea in cateva clocote dupa care se trece totul printr-o sita, separarandu-se astfel sucul cu pulpa de seminte. Peste sucul cu pulpa se adauga 500g miere, se amesteca si se lasa la macerat 3-4 zile. Se consuma pe perioada anotimpului rece. Este deosebit de eficient in prevenirea racelilor si in intarirea sistemului imunitar.