In ziua de azi, din cauza factorilor nocivi din mediu, este important sa avem grija de sanatatea parului si a scalpului. De aceea, trebuie sa administram uleiuri vegetale care sa hraneasca glandele sebacee, lubrifiind pielea capului si parul. Uleiul de ricin reprezinta o solutie de culoare galbena, care este extrasa din semintele de ricin. Detine importante proprietati antiinflamatorii si este antioxidant. Uleiul de ricin a fost utilizat de secole in scopuri terapeutice.
Uleiul de ricin detine un gust puternic si destul de neplacut. Acest ulei se afla in compozitia tratamentelor cosmetice, a sapunurilor, medicamentelor, uleiurilor de masaj si a altor preparate de uz frecvent. Cu ajutorul aplicarii uleiului de ricin asupra scalpului si a podoabei capilare, parul va creste mai sanatos si va fi mai puternic. Se recomanda masarea pielii capului cu ulei de ricin pe o perioada de 3 zile pe saptamana, inainte de culcare. Tratamentul cu ulei de ricin este esential in calvitia provocata dobandita printr-o mostenire genetica, a dietei, stresului, factorilor de mediu si a stilului de viata.
Uleiul de ricin detine importante proprietati asupra sanatatii parului si a scalpului. Printre cele mai importante proprietati, enumeram:
-
cresterea parului;
-
ingrosarea firului de par care incepe sa se subtieze;
-
prevenirea deteriorarii parului;
-
tratarea parului uscat;
-
stralucirea si hidratarea parului si scalpului;
-
prevenirea despicarii varfurilor si cresterea parului.
Mod de utilizare Ulei de ricin:
- Cu varful degetelor se va aplica ulei de ricin la radacina firelor de par si pe scalp.
- Se va distribui uleiul uniform printr-un masaj usor al scalpului.
- Nu se va folosi ulei in exces pentru ca acesta va fi mai greu de indepartat si spalat de pe scalp.
- Dupa aplicarea uleiului, parul se acopera cu o boneta si se va inveli intr-un prosop.
- Uleiul se va lasa sa actioneze aproximativ 15-20 de minute asupra parului sau chiar intreaga noapte.
- Se va spala parul cu un sampon pana cand se elimina complet uleiul de ricin.
- Se va repeta procedura o data pe saptamana timp de 6-8 saptamani pentu ca rezultatele sa fie vizibile.
- In functie de preferinte, uleiul de ricin poate fi amestecat cu alte tipuri de uleiuri (de struguri) pentru a-l face mai putin consistent, iar mirosul mai placut.
Pentru un tratament mai complex se recomanda administrarea uleiul de ricin impreuna cu 2 lingurite de miere de albine si 10 picaturi de vitamina A uleioasa. Toate aceste ingrediente trebuiesc puse intr-un recipient. Compozitia se aplica pe radacina parului.
Se fac 2 masti pe saptamana timp de 2-3 luni. In apa de clatire mai e recomandat a se adauga cateva linguri de zeama de lamaie ptr obtinerea unui efect antiseboreic.