Apiterapia este o metoda terapeutica de vindecare si prevenire a bolilor atat in cazul oamenilor cat si animalelor.
Desi cei mai multi oameni mananca miere si derivate din aceasta, putin sunt cei care stiu ca se pot vindeca sute de afectiuni prin apiterapie.
Pentru a aplica un tratament, este nevoie sa se cunoasca foarte exact care este diagnosticul si este necesar sa fie cunoscute foarte bine metodele pentru administrarea produselor apicole si dozarea lor cu mare exactitate.
Desigur ca exista specialisti care se ocupa cu studiul apiterapiei si cu aplicarea acesteia, de aceea cel mai indicat este sa apelam la un astfel de specialist pentru a avea rezultate tratamentul nostru si pentru a nu ne juca noi insine de-a doctorii, deoarece este mult mai usor pentru organism sa mergem pe drumul cel bun inca de la inceput, decat sa-l supunem unor suplicii inutile prin necunoastere.
Produsele stupului au proprietati famaceutice si fiecare produs prin calitatile sale exercita anumite efecte si influente asupra organelor corpului, aducandu-le intr-o stare de functionare foarte aproape de normalitate sau chiar perfecta.
Mierea este considerata atat aliment cat si medicament. De-a lungul timpului s-a ajuns la cunoasterea a foarte multe tipuri de miere, fiecare tip avand propriile proprietati ce sprijina organismul uman si cel animal sa se vindece.
Peste 2000 de flori contribuie la existenta mierii, de aceea fiecare tip de miere are propriile caracterisitici si poate fi intrebuintata in diverse scopuri terapeutice.
Printre caracteristicile terapeutice ale mierii se numara: efectul antibiotic si cel antibacterian, antiinflamator si curativ; energetic, imunostimulant, nutritiv, tonic cardiac, calmeaza sistemul nervos si sprijina regenerarea tesuturilor.
Ideal este sa va procurati mierea si derivatele din aceasta de la tarani sau producatori autorizati, fiind foarte important ca mierea folosita pentru tratament sa fie 100% naturala.
Este esential cum pastrati mierea. Sa o pastrati la frigider sau la temperaturi scazute, deoarece dupa 4 grade sufera modificari, motiv pentru care e foarte important sa nu stea in soare si sa fie pastrata in recipiente foarte bine inchise.
Este de preferat ca mierea sa se consume proaspata, cu fiecare zi care trece, ea isi pierde din calitate, de aceea, este cel mai bine sa o consumam pana la maximum doi ani dupa colectare.
Enzimele mierii sunt distruse prin incalzire sau fierbere, de aceea este indicat a nu se consuma in ceaiuri calde sau lapte incalzit.
Cand consumati miere, nu va grabiti sa o amestecati cu alte alimente, din contra, incercati sa o mancati in stare bruta, pentru a va aduce in organism un aport maxim de enzime ce patrund astfel mult mai usor in circuitul sanguin si va hranesc si energizeaza trupul, aducand un aport deosebit de important sanatatii.
Apiterapia este una dintre metodele de tratament usor de aplicat, posibilitatea de a procura miere de calitate fiind in zilele noastre la indemana oricui.
Articol realizat de Georgeta Pana