Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


 

Hipertensiunea arteriala

Un bolnav este declarat hipertensiv atunci cand aparatul de tensiune indica cifre mai mari de 15 (150 mm Hg) pentru maxima si peste 9 (90 mm Hg) pentru minima. Mentinerea tensiunii arteriale in valori normale este realizata de actiunea complexa a numerosi factori:  nervosi, vasculari, renali, glandulari, care actioneaza prin mecanisme complicate. Este suficient ca unul dintre ei sa se deregleze pentru ca tensiunea sa creasca si sa se  instaleze boala hipertensiva. Boala poate apare la orice varsta, dar frecventa maxima de manifestare este intre 30 - 40 ani. Initial, boala are o comportare labila cand ridicarile de tensiune se manifesta pe un fond normo-tensiv, apoi urmeaza un stadiu oscilant care dureaza cativa ani, iar cand valorile teminale sunt in permanenta ridicate, greu de influentat terapeutic si cand sunt si modificari vasculo-viscerale, vorbim de hipertensiune fixa, care tradeaza si instalarea aterosclerozei care o insoteste ca o umbra. La inceput, bolnavul acuza tulburari discrete ca: irascibilitate, oboseala intelectuala, insomnii, transpiratii nocturne, vajaituri in urechi, ameteli,
dureri de cap, senzatie de ,.deget mort". Atata vreme cat nu se visceralizeaza este in stadiu benign, apoi trece in stadiu malign, daca nu se trateaza la timp si perseverent.

Tratament profilactic
1) Evitarea solicitarilor nervoase, viata trepidanta, noptile pierdute, munca excesiva si incordata;
2) evitarea abuzului de alcool si tutun;
3) organizarea timpulut liber in mod placut si odihnitor, in raport cu firea si preocuparile fiecaruia;
4) concediile trebuie respectate si facute in afara de localitatea unde desfasoara activitatea;
5) sa se practice sporturi;
6) sa se faca plimbari de cinci km zilnic si gimnastica medicala;
7) sa se combata obezitatea, prin cumpatare fata de mancare, cu ratie calorica   nomiala,   conform   varstei,    sexului  si   activitatii profesionale;    
8) sa fie evitat consumul excesiv de sare;
9) controlul periodic al tensiunii si greutatii.
Indicatii terapeutice in afara de medicamente chimioterapeutice: regim dietetic, sucuri, ceaiuri, apiterapie, bai, electro si balneoterapie.

Regim dietetic
Alimente interzise: bauturile alcoolice distilate (tuica, drojdie, lichior etc.) si orice bautura, in cantitate mare si in timp scurt; painea calda si painea cu sare; toate supele preparate cu zeama de carne. Maruntaie (ficat, creier, momite, rinichi); carne grasa de porc, gasca, rata, carne de vanal. peste gras §i sarat, mezeluri, conserve de pes.te sj de carne, afumaturile, branzeturile sarate sau prea grase ca branza Dorna, Trapist, cascaval, grasimi sarate, unt sarat, margarina sarata, untura de porc, seul, slanina, cantitati mari de galbenus de ou, sub forma de ochiuri, jumari de oua. Zarzavaturile ce contin cantitati mari de sare ca spanac, varza, muraturi. Sosurile obtinute cu grasimi prajite, preparate cu zeama de carne, cu mustar, sosul de maioneza. Prajituri cu bicarbonat de sodiu, prajituri cu drojdie de bere (calde, proaspete), creme cu mult galbenus de ou, condimentele la prepararea mancarii ca sarea de bucatarie, piperul, boiaua, mustarul in cantitati mari.
Alimente permise: bauturile sub forma de apa, lapte, la care se adauga cafea (de orz), lapte indoit cu ceai, lapte batut; sucuri de fructe sau zarzavat; paine neagra la cei grasi si alba la cei slabi, fara sare si nu proaspata. Se permite o jumatate de farfurie cu supa de zarzavat, cu zarzavaturi taiate marunt si adaos de fainoase (gris, taitei), bors de zarzavat, de cartofi, ciorba de rosii, supa de fructe, toate fara sare. Mancaruri cu carne de trei ori pe saptamana, sub forma de rasol de vaca, vitel, gaina, pui, slabe; rasol impanat cu morcovi, patrunjel si cartofi; snitel fiert si apoi prajit in ulei; carne sub forma de perisoare sau chiftele fierte in aburi sau apa fara sare. Peste slab (lin, salau, stiuca, biban) rasol sau fiert si apoi prajit in ulei, preparat fara sare (in ziua in care se mananca peste nu se consuma carne); branza de vaci, cas slab nesarat, urda dulce. Grasimile sunt limitate la 60-70 g pe zi sub forma de grasimi crude. De la oua sa nu se consume galbenusul. Zarzavaturi si legume sub forma de salate (morcovi, dovlecei, mazare frageda, fasole verde, sfecla rosie, salata verde, rosii, vinete si ardei gras, varza cruda); verdeturi crude, fierte, ca zarzavaturi gratinate, piureuri, chiftele de zarzavaturi, cartofi copti in coaja la cuptor. Sunt permise orice fel de fructe (cirese, coacaze, fragi, mere, visine, lamai, struguri), fainoase, mamaliga fara sare, sosuri dietetice fara grasime prajita, cu faina rumenita uscat, cu zeama de zarzavat, sos de rosii, caramel. Prajituri fara bicarbonat, preparate din aluat uscat, cu umplutura din branza de vaci, fructe sau marmelada; gelatina cu lapte, spuma de gris cu zeama de fructe, mere coapte, salata de fructe cu frisca. Miere de albine, dulceata, serbet, peltea. Se permit 5 g sare, care se vor consuma in timpul meselor, atunci cand mancarea este preparata fara sare.
Cura de must (importanta pentru efectul diuretic, depurativ si antisclerotic). Se incepe cu 0,5 litri zilnic, in trei reprize, cu o ora inainte de mese, apoi creste progresiv pana se ajunge, dupa cca. doua ptamani, la doi litri zilnic, cantitate care se mentine astfel 2-3 zile, fara sa se mai consume si altceva. Dupa acest nivel maxim se revine la cantitatea initiala de care se profita cat mai tin strugurii.
Sucul de usturoi. Se iau de trei ori pe zi cate 15 picaturi de suc, intr-un paharel cu apa sau in mancare.
 Infuzia de usturoi cu alte plante. 30 g bulbili de usturoi curatati, 10 g flori de arnica, 30 g frunze de coada calului, 30 g fructe de paducel, 30 g frunze de vasc, 40 g inflorescente de coada soricelului.
Toate plantele se maruntesc, apoi se amesteca bine. Intr-un vas lat se pune o lingura din amestecul de plante si un pahar de apa clocotita. Vasul se acopera, se lasa in liniste timp de 15 minute, apoi se strecoara lichidul.
 Se bea cate 1/ 4 pahar pe zi.  Cura se face la recomandarea medicului.
Tinctura de usturoi cu infuzie de menta. 40 g bulbi de usturoi, 100 ml spirt rafinat, infuzie de menta dupa gust.
Se curata si se piseaza usturoiul si impreuna cu spirtul se introduc intr-o sticla care se astupa si se lasa timp de sapte zile intr-un loc cald. Se  prepara infuzia de menta (o lingura frunze de menta la un pahar de apa). Lichidul se strecoara si se adauga infuzie de menta dupa gust. Se iau 10-15 picaturi, de 2-3 ori pe zi, la o jumatale de ora dupa masa, mai ales cand tensiunea se manifesta cu ameteli si slabiciune.
 Bautura din sfecla rosie cu miere: 1 pahar suc de sfecla, 1/3 pahar miere,  un pahar apa. Se prepara sucul de sfecla si apoi se introduce intr-o sticla impreuna cu mierea si apa fiarta si racita. Sticla se astupa, apoi se agita bine. Se bea zilnic cate o jumatate de pahar, dupa masa de  dimineata si cea de seara. Cura dureaza o luna.

Ceaiuri
- Folium Visci (frunze de vasc). Se foloseste macerat la rece, din doua lingurite de frunze intr-o jumatate de litru de apa. Se lasa peste noapte, cca. opt ore, sa macereze, apoi se strecoara, se indulceste cu miere si se bea in cursul unei zile. Se face o cura de 10 zile controlandu-se permanent tensiunea. In caz ca apar aritmii se intrerupe. Se poate folosi si ca pulbere, 1-2 varfuri de cutit pe zi.
- Flores, folium et fructus Crataegi (flori, frunze si fructe de
paducel). Infuzie cu o lingurita la o cana, care se bea in cursul unei zile, sau tinctura, din 20 g planta macerata, timp de 10 zile, in 100 ml 70°, din care se iau 10-15 picaturi, de trei ori pe zi, inainte de mese.
- Herba Meliloti (sulfina). Se beau doua cani pe zi dintr-o infuzie cu o lingura la o cana, indulcita cu miere de albine.
- Vinca minor L. (saschiu). Folosit, mai ales, in hipertensiunea aterosclerotica. Se beau doua cani pe zi din decoct cu doua lingurite frunze la cana, indulcite cu miere de albine.
- Herba Hyssopi (isop). Se beau doua cani pe zi, indulcite cu miere de albine, dintr-o infuzie cu 1-2 lingurite planta la o cana.
- Leonurus cardiaca L. (talpa gastii). Infuzie din trei linguri planta la 200 ml apa, din care se iau trei linguri pe zi. Tinctura din 20 g planta macerata, timp de 7-8 zile, in 100 ml alcool de 70°, din care se iau 20-40 picaturi, de 2-3 ori pe zi.
Efectul hipotensor se obtine facand un preparat din plantele de ma jos:
Rp. Flores Crataegi (flori de paducel)    l0g
Folium Visci (frunze de vasc) l0g
Bulbus Allii (bulbi de usturoi pisat) l0g .•
Se foloseste ca macerat, la rece, din o lingurita de acest amestec la o cana cu apa. Se lasa sa stea timp de o noapte. Se beau doua cani pe zi.    ,
Infuzie de usturoi. Se piseaza 80 g de usturoi, care se amesteca cu un sfert de litru de apa in clocot. Se tine un minut pe foc, in vas emailat, acoperit. Se lasa sa se raceasca si se consuma intr-o zi. Se repeta timp de 30 zile.
Sucul de pastarnac contine mult potasiu. Se beau 2-3 pahare pe zi.
Suc. Se amesteca, cu o lingura de lemn, intr-un vas emailat, un pahar cu 150 g miere, un pahar de suc de morcovi, un pahar de suc rosii,  un pahar de  suc de hrean,  plus sucul unei  lamai.  Dupa omogenizare, amestecul se pune intr-un borcan care se inchide bine se pastreaza la rece. Se ia cate o lingurita, de trei ori pe zi, cu o ora inainte de mese sau la trei ore dupa masa, timp de doua luni.

Apiterapie
Otet de mere cu miere (Apicola). Se folosesc doua lingurite otet la un pahar de apa, de 100 ml, care se bea cu o ora inaintea meselor.  
Laptisor de matca, drajeuri. Se tin sub limba cate 2-3 drajeuri pe zi, timp de 20 zile.
Polenovital (polen cu laptisor de matca).   Se iau  cate 3 - 6 comprimate pe zi, timp de o luna
Tinctura de propolis 30%, care se prepara din 30 g propolis litat in 100 ml alcool de 96°. Se lasa la macerat timp de 5-7 zile. Se iau cate 30 picaturi, de 2-3 ori pe zi, inainte cu o ora de mese, pana la ormalizarea tensiunii.

Hidroterapie
Bai ascendente de maini (Hauffe). Se foloseste un vas in care sa  aiba loc mainile, pana mai sus de coate, in care se pune apa la temperatura de 35°.   La interval de  1-2 minute se urca, treptat, temperatura cu un grad, prin turnare de apa fierbinte, incat dupa 5-6 minute sa se ajunga la 40-44°. Dupa ce s-a ajuns aici se recomanda sa se mai stea in aceasta situatie 15-20 minute.
 Bai cu frunze de menta. Se face infuzie din 300-500 g foi de menta cinci litri de apa, dupa care se strecoara si se pune in apa de baie, la temperatura de 36°. Durata unei bai este de 15-20 minute. Se face cate o baie zilnic, timp de 20-30 zile.

Perieri uscate
 Se executa cu o perie de par, de jos in sus, la membrele inferioare, cele superioare, apoi spatele, pornind de la ceafa la umeri si pe coloana vertebrala; toracele se perie lateral, de-a lungul coastelor, din spre fata. In regiunea feselor se fac perieri circulare. Se trece la perierea fetei anterioare a trunchiului, stand cu fata in sus. Intai se face, circular, regiunea mamelonara, apoi pe partile laterale ale lui,  spre stern.  La nivelul abdomenului  se executa miscari circulare, in sensul evacuarii intestinale. Sa se execute zilnic astfel de perieri.

Electro si balneoterapie
Bai galvanice patrucelulare, descendente, adica pozitiv la maini si negativ da picioare. Temperatura 36°, durata 10-20 minute, intensitatea 25mA.
 Bai de lumini partiale, inferioare, cu o durata de 10-20 minute fiecare, urmate de spalare la temperatura de 22°; zilnic cate o baie; 15-20 bai pe serie.
Magnetodiaflux, doze continue cu doua bobine cere, una cervical si alta lombar, 50 Hz = doua minute; 100 Hz = trei minute, zilnic o sedinta. Total pe serie 15 sedinte. Se pot repeta de mai multe ori pe an, cu o pauza de 4-6 saptamani intre serii.

Tratament balneoclimateric
Bai cu ape carbogazoase, in stadiul I si II al hipertensiunii. caci in stadiul visceralizat sunt contraindicate. In acest scop se recomanda statiunile balneare: Borsec, Buzias, Covasna, Lipova, Tusnad, Vatra Dornei si localitatile balneoclimaterice Balvanyos, Malnas, Bizusa-Bai, Remetea, Sugas, Valcele. Se recomanda baile iodurate-bromurate din Govora, cand hipertensiunea este asociata cu ateroscleroza.
 


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Arterita cu celule gigante
Arterita cu celule gigante ARTERITA TEMPORALA SAU ARTERITA HORTON Apare la bolnavii varstnici, dupa 50 de ani si obisnuit dupa 60 de ani. Se localizeaza la bifurcarea carotidei, la nivelul arterelor extracraniene (artera faciala sau temporala). Debutul este insidios prin cefalee, oboseala, anorexie, scadere in greutate, p
 
• Hipertensiunea arteriala
Hipertensiunea arteriala O ancheta epidemiological din U.S.A. (1974), arata ca majoritatea femeilor si barbatilor varstnici, au presiunea sistolica superioara valorii de 160 mm Hg, si cea diasolica inferioara valorii de 100 mm Hg. De aici s-a impus termenul de tensiunea arteriala sistolica. Hipertensiunea la varstnici
 
• Ce se intelege prin hipotensiunea arteriala
Hipotensiunea arteriala Prin Hipotensiune arteriala se intelege scaderea presiunii sistolice cu mai mult de 20 mm Hg, in trecerea de la decubit la ortostatism. Frecventa creste cu varsta. Nu este o boala, este un sindrom. Se insoteste de astenie psiho fizica, palpitatii, vertije, sincope, caderi, pierderi de cunostin
 
• Infarctul miocardul la varstnici
Infarctul miocardul la varstnici Infarctul miocardul la varstnici Inima unui varstnic, nu se mai poate adapta la efort. Apare frecvent dispneea la eforturi minime. De aceea la batrani simptomul principal nu este durerea precordiala ci dispneea. Se discuta chiar despre o insuficienta cardiaca latenta a batranului. Infarctul mioc
 
• Bolile cardiovasculare
Bolile cardiovasculare Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces la batrani. Ca frecventa ele sunt urmate de bolile neurovasculare si psihice. Arteoscleroza in primul rand, apoi celelalte boli metabolice, obezitatea, diabetul zaharat, guta, se asociaza frecvent tulburarilor cardiovasculare. Restra
 
Vezi toate stirile din categoria Boli cardiovasculare

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara