
Calculoza urinara este o boala care nu se limiteaza la aparatul urinar, ci se repercuteaza asupra intregului organism. Intrucat nu se cunosc toate amanuntele acestui tablou patologic complex, vom incepe cu etapa finala a bolii — calculul insusi.
Orice calcul esle constituit din doua componente de baza: cristalina organica sau anorganica si un schelet proteic sub forma de retea (matricea). Pornind de la aceste componente s-au emis doua teorii privind modul de formare a calculilor: teoria matricei si teoria cristalizarii. Conform teoriei matricei, rinichiul, din diferite motive (tulburari de irigare a rinichiului, inflamatii), elimina proteina in cantitate crescuta. Aceste proteine reprezinta scheletul pe care se depun, secundar, unele saruri din urina. Prin consolidarea retelei proteice apar calculii, initial foarte mici, apoi din ce in ce mai mari.
Autorii care sustin teoria cristalizarii subliniaza ca nu este, necesara prezenta substantelor proteice conform pentru producerea calculului. Calculul se poate obtine in eprubeta, in absenta oricarei substante proteice, conform legilor generale ale cristalizariii. Componentele proteice ar fi incluse intamplator in structura calculului. Producerea calculilor urinari este in realitate un proces complex ce nu poate fi redus la un singur mecanism. In cele ce urmeaza se vor enumera diferitii factori cauzali cunoscuti pana acum.
Factori geografici, climatici si de rasa
Exista o variatie in timp a frecventei cu care apare litiaza urinara, dar si o repartizare geografica diferita. Se cunoste de mult regiuni geografice in care calculoza renala se intalneste cu o frecventa foarte mare. Multa vreme s-a atribuit o oarecare importanta continutului in calcar al apei potabile, dar s-a constatat ca in regiuni cu structura geologica similara, frecventa calculozei poate fi diferita. Rolul factorilor climatici este incontestabil in aparitia calculilor urinari. Acest lucru este evident in couditiile de clima foarte calda, cu pierdere mare de lichide. In aceasta privinta rasa neagra constituie o exceptie. Desi apartinatorii acesteia traiesc de cele mai multe ori in regiuni cu clima foarte calda, ei sufera foarte rar de calculoza urinara. Acest fenomen s-a explicat prin faptul ca in urina lor este absenta componenta proteica (uromucoidul) ce intra in compozitia calculilor.
Factori alimentari
Se admite pe drept cuvant ca alimenlatia joaca un rol important in aparitia urolitiazei.
Compozitia urinarii
Exista o stransa legatura intre compozitia urinii si aparitia calculilor urinari. In urina sarurile minerale se gasesc dizolvate in cantitate mai mare decat ar fi posibil in apa. De aceea se vorbeste inca, in mod eronat, despre urina ca despre o solutie suprasaturata. Concentratia crescuta a urinii se explica in special prin influenta reciproca intre saruri si electroliti. Cand, din diferite motive, acest echilibru se strica, sarurile precipita si se aglomereaza sub forma de calculi. Un exemplu tipic pentru acest proces este hiperfunctia glandelor paratiroide, in cursul careia se elimina foarte mult, calciu pe cale renala (peste 500 mg/zi) si, ca urmare, apar calculi urinari.
In cursul osteoporozei de cauze diferite se inregistreaza de asemenea producerea de calculi urinari, tot ca urmare a hipercalciuriei. Acest lucru se va avea in vedere la bolnavii obligati sa stea in repaus la pat pentru mult timp (fracturi complicate, paralizii, accidente vasculare cerebrale etc.). Bolnavii respective trebuie sa consume lichide in cantitati crescule (3 litri pe zi), deoarece pe langa eliminarea urinara sporita de calciu in conditii de repaus la pat scade si fluxul urinar. In diferitele boli metabolice urina este bogata in substante litogene; de exemplu, in guta exista o eliminare crescuta de acid uric in oxaloza urina contine acid oxalic excesiv, iar in cistinuria congenital creste cisteina urinara. Cauzele formarii calculilor in cazul modificarii compozitiei urinii pot fi determinate numai in urma unui examen atent al urinii. Concentratia urinii fiind supusa la variatii mari in cursul unuei zile, examenul de laborator se practica la urina, colectata in decurs de 24 de ore. Aceasta presupune ca bolnavul sa stranga urina cu atentie.
Reguli pentru colectarea urinii
Prima urina de dimineata se arunca. Apoi se colecteaza intreaga cantitate de urina din 24 de ore intr-un vas curat, acoperit inclusive prima urina din dimineata urmatoare. Cantitatea adunata reprezentand diureza, se masoara cu ajutorul unui cilindru gradat, se amesteca bine si se ia o proba de circa 100 ml intr-o sticluta curata, prevazuta cu dop etans. Pe bonul care insoteste sticluta trebuie sa fie notat numele bolnavului, data recoltarii produsului, numarul fisei si cantitatea totala de urina din 24 de ore.
12.03.1974 F.M.
Nr. 638/70 1650 ml
Determinarea componentelor analizate din urina se exprima in grame sau miligrame pe 24 de ore sau la litru. Un factor important pentru producerea calculilor urinari este cantitatea de calciu din urina. Fiind direct influentata de aportul alimentar, se recomanda ca perioada in care se colecteaza urina sa fie precedata de o dieta saraca in calciu, timp de trei zile excluzandu-se din alimentatie laptele si branzeturile.