
In anotimpul iarna, se dezvolta cel mai des diverse afectiuni ale urechii. Ea reprezinta un organ de o complexitate si sensibilitate crescuta. Urechea umana este formata din 3 segmente: externa, medie si interna. Astfel incat:
1. Urechea externa este compusa din: pavilionul auricular si conductorul auditiv extern.
2. Urechea media este compusa din timpan si oscioarele auditive.
3. Urechea interna este compusa din labirintul osos, melcul din partea anterioara a labirintului, fereastra ovala si fereastra rotunda de pe peretele extern al labirintului osos.
Urechea prezinta functii fiziologice care o ajuta sa perceapa vibratii sonore. Poate provoaca vibrarea timpanului, cu trasmitere, prin lantul oscioarelor auditive, pana la lichidul endolimfatic si la scarita care are miscari ritmice in fereastra ovala. La nivelul melcului, se dezvolta celule senzoriale auditive, care au puterea de a transforma energia sonora in impulsuri nervoase. Ele sunt conduse pana la scoarta cerebrala, unde are loc formarea senzatiei auditive.
Bolile care se dezvolta la nivelul aparatului auditiv sunt:otita, labirintita, oreionul, sindromul Meniere, otoscleroza si surditatea.