Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


urechea, auzul si echilibrul

 
urechea, auzul si echilibrul

Urechea este formata din trei segmente: urechea externa, urechea medie si urechea interna. Urechea externa este alcatuita din pavilionul auricular si conductul auditiv extern. Urechea medie este formata dintr-o cavitate numita casa timpanului, limitata spre exterior de membrana timpanului si care comunica inapoi cu sistemul de cavitati aeriene mastoidiene (celulele mastoidiene), iar inainte cu rinofaringele prin intermediul trompei Eustachio. Urechea medie contine lantul oscioarelor auditive (ciocanul, nicovala si scarita) articulate intre ele. Urechea interna (labirintul) este formata dintr-o serie de cavitati sapate in stanca osului temporal (labirintul osos) ce contine in interior labirintul membranos plin cu un lichid denumit endolimfa. Partea anterioara a labirintului este formata din melc, iar cea posterioara din trei canale semicirculare. Pe peretele extern al labirintului osos se gasesc fereastra ovala, acoperita de talpa scaritei si fereastra rotunda, acoperita de o membrana rezistenta, ambele cu rol important in functia auditiva.

Functia auzului permite perceperea vibratiilor sonore. Vibratia sonora determina vibratia timpanului ce se transmite prin lantul oscioarelor auditive, determinand vibratia simultana a lichidului endolimfatic, datorita infundarii ritmice a scaritei in fereastra ovala careia ii corespunde o miscare in afara (o bombare) a ferestrei rotunde. La nivelul melcului se gasesc celulele senzoriale auditive care transforma energia sonora in impulsuri nervoase ce sunt conduse pe caile nervoase auditive la scoarta cerebrala (lobul temporal), unde are loc formarea senzatiei auditive. Labirintul posterios participa la mentinerea echilibrului.

Corpii straini auriculari. Cei animati (insecte) produc simptome uneori alarmante: dureri violente, ameteli, zgomote (datorite deplasarii insectei pe suprafata timpanului) si uneori tulburari reflexe grave (convulsii sau chiar sincope). Dopul de ceara este format din acumularea secretiei in exces a glandelor cerumeniene ale conductului auditiv extern. El se manifesta prin usoara scadere a auzului, senzatie de ureche infundata (bolnavul isi aude vocea in ureche), zgomote auriculare, simptome aparute de obicei dupa o baie. Apa patrunzand in ureche determina umflarea dopului care astupa conductul. Corpii straini neanimati sunt intalniti mai frecvent la copii care in joaca isi introduc in ureche diverse obiecte. Extragerea corpilor straini se face numai de medic, cu ajutorul spalaturii sau al altor metode care se aplica de la caz la caz. Dopul de ceara se inmoaie prin instilarea in ureche de cateva ori pe zi, timp de 1-2 zile, de apa oxigenata, glicerina boraxata sau solutia compusa din carbonat de sodiu 0,5 g, glicerina si apa cate 10 ml. Dupa inmuiere, dopul se scoate foarte usor prin spalatura cu apa la 37 de grade introdusa cu para de cauciuc. Insectele sunt intai omorate prin picurarea in ureche de ulei caldut.

Otitele externe sunt inflamatii ale pielii conductului auditiv extern provocate de obicei de scurgerile auriculare intalnite in otitele medii supurate cronice, de iritatiile produse prin scarpinatul in ureche cu diverse obiecte (bat de chibrit, scobitori, ace de cap, agrafe etc), de persistenta unor corpi straini auriculari sau de patrunderea de substante iritante in conduct. Se manifesta prin mancarime intensa in ureche, senzatii de caldura si tensiune locala urmate curand de dureri vii, accentuate de miscarile de mestecat. Deseori se inflameaza si ganglionii din jurul urechii care sunt durerosi si pot supura. Tratamentul consta Ia inceput in aplicarea locala de pansamente umede cu solutie Alibour 1%; mici bucati de tifon sau finet curate, calcate cu fierul incins, se inmoaie in solutie, se storc si se aplica de preferat de o alta persoana, spalata pe maini cu apa si sapun, sub controlul vederii. Compresele se lasa in conduct timp de 1-2 ore. Se mai aplica alifie cu oxid galben de mercur 10% sau alifii cu antibiotice; pe un bat de chibrit se infasoara putina vata curata, se inmoaie in alifie si se ung peretii conductului. Daca se scurge puroi se fac bai auriculare cu acid boric 4% (pacientul se culca cu urechea bolnava in sus , i se toarna solutia de medicament pana se umple conductul; dupa cateva minute se aplica o bucata de vata pe ureche, bolnavul culcandu-se pe ea; manevra se repeta de cateva ori pe zi. De asemenea se fac aplicatii de antibiotice, nitratari etc. si tratament general (antibiotice-eventual dupa antibiograma microbului din secretie), tonice, vitamine. Prevenirea otitelor externe se face pastrand o igiena riguroasa a urechii. Urechea se curata cu un tampon de vata muiat in alcool, montat pe un bat de chibrit si cu care se sterge cu blandete conductul pana la jumatatea sa. Se evita curatirea urechii cu diferite obiecte si se supravegheaza copiii pentru a nu-si introduce in ureche diverse obiecte ce pot produce o otita externa.

Otitele medii acute sunt inflamatii acute ale casei timpanului, determinate de obicei de infectii de vecinatate, de regula din nas si gat. Prezenta vegetatiilor adenoide, a deviatiei septului nazal, a unei corzi de cornet hipertrofiate favorizeaza producerea otitei. In otitele acute usoare, catarale, bolnavul se plange de scaderea auzului, senzatia de ureche infundata (isi aude vocea in ureche), zgomote auriculare sub forma de vajaituri, usoare dureri auriculare, fenomene aparute de obicei cu ocazia unui guturai, Boala evolueaza de obicei spre vindecare. Daca persista factorii cauzali si nu se instituie tratamentul adecvat, catarul se poate transforma intr-o otita supurata. Repetarea fenomenelor inflamatoare poate duce la surditatea cronica prin scleroza. Tratamentul acestei boli consta in combaterea infectiei din nas si din gat prin instalatii nazale de 3-4 ori pe zi cate 5-6 picaturi, cu substante antiseptice si vasoconstrictoare (Rinofug, ser fiziologic efedrinat 2% sau ser fiziologic cu sulfatiazol). In ureche se vor instila picaturi calde de Boramid. Bolnavul este culcat cu urechea bolnava in sus; i se picura in ureche 10-12 picaturi din solutia de medicament incalzita (fie ca se introduce flaconul in apa calda si se incearca temperatura picurand 1-2 picaturi pe dosul mainii, fie ca se incalzeste o lingurita in care se toarna medicamentul si din ea in ureche).

Cand se produce puroi (otita medie supurata), bolnavul se plange de dureri violente cu caracter pulsatil in urechea bolnava, cu iradieri in ceafa, crestetul capului si dinti, are temperatura mare pana la 39-40°, auzul scazut, vijaituri, ameteli, insomnie, stare generala proasta, lipsa poftei de mancare. Apasarea cu degetul inapoia urechii bolnave provoaca dureri. Dupa cateva zile (in formele cu evolutie rapida, dupa cateva ore) timpanul se perforeaza si puroiul adunat in casa timpanului se evacueaza murdarind perna bolnavului. In acest moment bolnavul simte o usurare, durerea scade, febra descreste. In caz de evolutie favorabila, dupa 2-3 saptamani, secretia diminueaza pana la disparitie, perforatia se inchide si auzul revine treptat la normal. Alteori, datorita neglijarii tratamentului, terenului slabit (batran sau sugar, bolnav de sifilis, tuberculoza, diabet, boli de ficat si rinichi etc.), virulentei deosebite a microbilor, boala se poate croniciza sau se poate complica. Complicatiile pot fi propagarea infectiei la mastoida (mastoidita acuta), la labirint (labirintita), la venele mari din craniu (complicatie insotita de septicemie), la meninge (meningita), la creierul mare si creierul mic. Nervul facial poate fi lezat, aparand paralizia faciala. Tratamentul general cuprinde repausul in casa si administrarea de antibiotice, sedative, tonice generale (vitamine, calciu etc). Tratamentul local, in prima faza (inainte de perforarea timpanului) consta in administrarea de medicamente pentru calmarea durerii si resorbtia secretiei din casa timpanului. Se instileaza in ureche de 3 ori pe zi cate 10 picaturi de Boramid. Contra durerii se aplica pe ureche comprese umede calde sau mai bine saculete cu malai, nisip sau sare calda. Cand este posibil se aplica razele ultrascurte, infrarosii, lampa solux sau razele X in doze antiinflamatoare. Se face dezinfectia nasului si gatului cu Rinofug, Fedrocaina, Mentorin, ser fiziologic cu sulfatiazol sau solutie de efedrina 2%. Daca suferinta bolnavului se accentueaza, se face de catre medicul specialist o incizie a timpanului, golindu-se puroiul din casuta. Dupa perforarea timpanului (spontan sau chirurgical) se fac bai auriculare cu ser fiziologic steril ori cu apa oxigenata sau se utilizeaza solutia borat de sodiu 2,5 g, ser fiziologic si apa oxigenata cate 15 ml, din care se picura cate 8-10 picaturi, de 4-5 ori pe zi, in urechea bolnava. Prevenirea otitelor acute se face prin inlaturarea tuturor cauzelor care impiedica o buna respiratie nazala (indepartarea vegetatiilor adenoide, extirparea cornetelor hipertrofiate, corectarea deviatiilor septului nazal), inlaturarea focarelor infectioase de vecinatate (amigdaliene, sinuzale), tratarea corecta a tuturor infectiilor acute ale nasului si gatului.

Otita medie supurata cronica, rezultata din cronicizarea unei otite medii acute, poate imbraca o forma simpla, usoara sau forma obisnuita cu o evolutie mai serioasa. Forma simpla a bolii se manifesta printr-o scurgere galbuie, nemirositoare, formand uneori coji in conduct si producand scaderea auzului. Cu ocazia unui guturai sau a unei bai la strand, bolnavul simte in plus usoare dureri in ureche si jumatatea respectiva de cap. Boala evolueaza timp indelungat, chiar toata viata, si nu da alte complicatii afara de infectii ale pielii conductului auditiv extern si scaderea auzului. Tratamentul consta in spalaturi zilnice (cand secretia este mai abundenta, de cateva ori pe zi) cu apa oxigenata, solutie Alibour sau rivanol 1 la mie. Cel mai utilizat medicament este alcoolul boricat 4%, din care se picura in ureche cate 8-10 picaturi, de 3 ori pe zi, bolnavul stand de fiecare data cu urechea in sus timp de 10 minute. Se mai folosesc pulverizarile cu pulbere de acid boric steril simplu sau iodat (1-2%) sau cu antibiotice (eventual dupa ce se stabileste sensibilitatea microbilor din secretie prin antibiograma). Pentru a se favoriza vindecarea se extirpa vegetatiile adenoide, amigdalele infectate, se indeparteaza toate cauzele care impiedica o buna respiratie nazala si se trateaza infectiile nazale si sinuzale care pot intretine otita. In caz de esec se recurge la anumite operatii care urmaresc lichidarea supuratiei cu pastrarea unui auz cat mai bun.

Forma obisnuita a otitei cronice se manifesta prin dureri in ureche ce apar in perioade de accese si o senzatie de greutate in jumatatea respectiva de cap, mai ales noaptea. Bolnavul are o scurgere din ureche si o scadere a auzului. Urechea este plina cu secretie purulenta uneori grunjoasa, amestecata cu sange, murdara, foarte urat mirositoare. De asemenea se constata prezenta colesteatomului. Acesta din urma este o formatiune tumorala situata in urechea medie. Colesteatomul are tendinta sa creasca cu timpul si distruge formatiunile cu care vine in contact, dand nastere la complicatii grave care ameninta viata bolnavului. Astfel, pot aparea: paralizia faciala, labirintita, tromboflebita sinusului venos lateral, meningita, abcesul cerebral si cerebelos, complicatii grave rezultate din propagarea infectiei pe drumul deschis de colesteatomul care roade osul. Radiografia arata de partea bolnava gradul distrugerii osoase provocata de colestoatom. Prognosticul bolii este rezervat datorita complicatiilor amintite, care survin mai des cu ocazia unui acces. Tratamentul consta in curatirea urechii de secretii prin spalaturi, facute de cateva ori pe zi cu solutie de acid boric 1%, apa oxigenata simpla sau amestecata in parti egale cu borat de sodiu 3%. Dupa uscarea urechii se pulverizeaza in ea praf de acid boric iodat 1% sau pulbere de antibiotice. Solutia de alcool horicat 4%, 8-10 picaturi instilate in ureche de 3 ori pe zi, este si ea foarte utila. Bolnavul este luat in evidenta medicului specialist si la cea mai mica banuiala de complicatie va fi operat. La bolnavii ce lucreaza in puncte departate de un centru medical dotat cu specialisti se recomanda operatia facuta de timpuriu, pentru prevenirea complicatiilor.


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Auzul si echilibrul
auzul si echilibrul  Labirintita este inflamatia labirintului provocata de obicei de infectiile cronice, mai rar acute, ale urechii medii si mastoidei. Cand infectia este brutala, labirintul este atacat in totalitate, producandu-se labirintita difuza manifestata prin ameteli de tip rotator (bolnavul are senz
 
• Ochiul si vederea
ochiul si vederea Ochiul si vederea Ochiul este un analizator. Cu ajutorul lui, organismul analizeaza mediul inconjurator. Analizatorul vizual este format din trei segmente: segmentul periferic, reprezentat de ochiul propriu-zis si anexele lui, segmentul intermediar, reprezentat de fibrele nervoase ce conduc ex
 
• manifestari alergice limitate la ochi sau la anexele sale
 Manifestari alergice limitate la ochi sau la anexele sale  MANIFESTARI ALERGICE LIMITATE LA OCHI SAU LA ANEXELE SALE Edemul alergic al pleoapelor de cauza locala, datorat medicamente­lor de uz oftalmic, cosmeticelor, ramei ochelarilor sau protezelor, inte­paturilor locale de insecte. In aceste cazuri mecanismul alergic este de tip I sau
 
• Boli oculare autoimune
boli oculare autoimune BOLI OCULARE AUTOIMUNE Din categoria bolilor oculare autoalergice fac parte oftalmia simpa­tica si endofalmita fakoanafilaetica. Bolile autoimune pot fi declansate de orice conflict (trauma sau in­fectie), fiind intretinute de procesul autoimun, care ar putea fi datorat unei anomalii de
 
• Manifestari oculare
manifestari oculare MANIFESTARI OCULARE IN CADRUL UNOR AFECTIUNI ALERGICE SISTEMICE Bolile incluse in aceasta categorie sunt de o mare diversitate, de la edemul palpebral din cadrul unei alergii generale, pana la corioretinite sau cataracte alergice. De obicei in raspunsul general al organismului la contactul c
 
Vezi toate stirile din categoria Boli de ochi si urechi

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara