Diareea se datoreste de cele mai multe ori, mai ales vara, unei toxiinfectii alimentare. Daca scaunele diareice sunt prea dese si abundente, este mai bine sa se renunte la purgativ, care in aceste cazuri agraveaza deshidratarea organismului provocata de varsaturi, diaree si transpiratii (febra).
Repausul la pat este obligatoriu. Se vor consuma in primele 24 de ore numai lichide calde, in cantitate de cel putin 1 - 1/2 litru si anume: ceai rusesc concentrat, ceai de menta, numai putin indulcite, supa de zarzavat strecurata, cu 2-3 grame sare la ceasca, zeama calda in care a fiert orez, de asemenea sarata, pentru a compensa pierderile de sare prin varsaturi sau diaree.
Aplicarea unei comprese alcoolizate pe abdomen sau a unei perne electrice usureaza durerile. Acelasi efect il au extractele de papaverina sau beladona, care vor fi luate insa cu avizul medicului.
Se va renunta la antibiotice, care nu scurteaza evolutia bolii. Se recomanda sulfamide cu mica capacitate de resorbtie din intestin, gen ftalilsulfatiazol CIF. In acest caz se vor evita purgativele saline (sulfat de sodiu sau magneziu). Clasica cura de mere este eficienta numai daca se respecta indicatiile ei: se exclude orice alt aliment, iar merele, curatate de coaja, se rad pe o razatoare de sticla pana iau aspectul unei mase spumoase, brune. Se iau cinci portii de circa 200 grame in decurs de 16-18 ore.
In urmatoarele zile alimentatia se largeste treptat, adaugand orez, branza de vaci proaspata, unt neprajit, paine alba rumenita pe plita, carne tocata si fiarta (perisoare legate cu albus de ou si orez), spaghete, gelatine de branza de vaci sau de suc de fructe, putin indulcite. Constipatia care apare in urma unui asemenea regim lipsit de reziduuri se combate cu samanta de in si prin adaosul treptat de pireuri de legume (morcovi, spanac, dovlecei) sau fructe coapte la cuptor (mere, gutui).