
In fiecare zi ne confruntam cu pericolul contaminarii cu paraziti intestinali, pericol care se adreseaza in special copiilor care intra in vacanta mare si care isi schimba locul de odihna, mai frecvent intr-un mediu rural. Contaminarea cu acesti paraziti se face din cauza nerespectarii masurilor de igiena. Trebuie sa ne ferim de: contactul cu animalele bolnave, fructe si legume nespalate, maini murdare, apa infestata cu germeni patogeni, folosirea in comun a farfuriilor sau a canilor, a gumelor de mestecat, a lenjeriei intime. Cea mai mare frecventa a bolilor parazitare se intalneste in tarile calde. Din cauza emigrarii populatiei, a turismului international, a schimburilor comerciale, aceasta boala a devenit comuna in lume.
Prezenta parazitilor in intestine este caracterizata de simptome specifice. Diagnosticul se poate pune prin examenul coproparazitologic al materiilor fecale, unde se evidentiaza atat parazitii cat si ouale acestora. In ziua de azi, exista numerosi paraziti care pot infecta organismul.
Cele mai periculoase specii de paraziti sunt
-Protozoarele flagelate: Giardia intestinalis si Trichomonas hominis;
-Cestodele (viermi lati): Taenia (sagitata, solium, nana) si Botriocephalus latus.
-Nemotodele (viermi cilindrici): Ascaris lumbricoides (limbrici), Oxyuris vermicularis (oxiuri) si Trichinella spiralis
Afectiunile intestinale au deobicei denumirea parazitului.
Tratamente naturiste:
Tratamentele naturiste au rolul de a urmari cresterea rezistentei organismului fata de boala si utilizarea plantelor cu actiune antiseptica, vermifuga, antiinflamatoare, calmanta si antispasmodica.
Se administreaza pacientului un amestesc format din: cimbru de cultura (25 g), frunze de roinita (20 g), fructe de fenicul (20 g), frunze de menta (15 g), flori de galbenele (10 g) si flori de musetel (10 g). Din amestec se inghite cate o lingura la 200 ml apa clocotita care se infuzeaza, acoperit, 10 minute si se beau 2-3 cani pe zi intr-o cura de 10-15 zile pe luna.
Se pot face tincturi din ghintura, schinduf, arnica, pelin, lemn dulce, ceapa, anason, luate dimineata, in amestec cu putin magiun de prune.
Pentru indepartarea parazitilor din organism se recomanda consumarea unui amestec format din: seminte decojite de dovleac, seminte de anason si fructe de maces in miere de albine, frunze de leurda si macris iepuresc, bulbi de ceapa si usturoi, tocati si macerati pe o perioada de 12 ore, din care se bea extractul (cate 50 ml la intervale de 30 minute) timp de 3 zile consecutiv.