Alimentatia de toamna
Cu totii suntem mai mult sau mai putin bucurosi cand vine toamna, unii pentru ca au scapat de caldura verii, altii pentru ca se pot bucura de fructele si legumele specifice toamnei, iar mamele si bunicele noastre pentru ca a sosit momentul sa-si umple camarile cu bunatati.
Oricare ar fi situatiile in care va aflati, toamna face parte din viata noastra si daca stim sa profitam de ceea ce ne ofera referitor la alimentatie, putem spune ca este un anotimp in care organismul uman face trecerea de la vara la toamna si ca si alimentatia se schimba treptat vrem nu vrem, aparand noi fructe si legume cu caracteristici nutritionale specifice.
Am sa ma opresc asupra strugurilor si a prunelor- fructe de toamna- pentru ca aduc un aport excelent organsimului, mai ales daca sunt din culturi bio.
Strugurii sunt folositi de multa vreme in cure pentru „ curatarea” rinichilor cat si in cosmetice. Acest fruct este bine cunoscut pentru aportul de minerale si vitamine.
Ca substante nutritive contin glucide, proteine , lipide, fiind un fruct energogen. S-a constatat ca valoarea energetica a strugurilor difera in functie de soi, de prospetime si de mediul de unde provin. Continutul strugurilor in monozaharide este foarte mare, de aceea se recomanda din plin persoanelor care depun efort fizic, sportivilor.
Mineralele si vitaminele B, C, E si A continute de prune fac din acestea unul dintre fructele cele mai recomandate pentru cure in vederea detoxifierii. Sunt un remediu excelent in afectiunile ce tin de ficat, sau in reumatism, intoxicatii sau diabet.
Sunt renumite pentru efectul laxativ si antianemic, cat si pentru aportul important de fier in organism.
Efectul cancerigen al radicalilor liberi este diminuat cu ajutorul prunelor care sunt considerate un puternic antioxidant.
Atat prunele cat si strugurii aduc organismului un aport maxim de nutrienti daca sunt consumati in stare naturala, fara a fi procesate in vreun fel.
Acestea sunt doar o parte din efectele benefice pe care le aduce consumul de struguri si prune. Sa nu uitam de vin care a fost considerat din cele mai vechi timpuri medicament, atata timp cat nu este folosit in exces. Vinul curat de tara este apreciat in zilele noastre ca fiind un foarte puternic antioxidant pentru organism, cu atat mai mult daca este un vin rosu provenit din zone nepoluate.
Alimentatia de toamna aduce un plus de gust papilelor noastre gustative si un aport semnificativ de sanatate daca stim sa profitam de ea.
Articol realizat de Geo Pana
www.binepentrutine.ro