
Substantele toxice se prezinta sub forma gazoasa, lichida si solida. Patrunderea lor in organism se poate face pe cale respiratorie, digestiva sau cutanata. Intoxicatiile sunt voluntare, involuntare si accidentale.
Cele accidentale, a caror cauza o constituie neglijenta in pastrarea si manipularea toxicelor, pot surveni in diferite sectoare de activitate: in industrie, agricultura, sectorul alimentar, in gospodarie.
In special substantele insecto-fungicide, folosite in agricultura pe scara larga, impun o atentie deosebita. Si unele medicamente, cand sunt luate in cantitati mari, isi pot manifesta actiunea lor toxica. Astfel, cantitati mari de luminal provoaca o intoxicatie grava, care poate fi chiar mortala. In functie de felul si cantitatea substantei toxice, accidentatul poate prezenta tulburari de gravitate variabila, mergand pana la coma (stare in care organismul nu reactioneaza la excitatii externe) sau pana la modificari grave ale functiilor respiratorii si circulatorii.
Primul ajutor in intoxicatiile acute trebuie sa urmareasca indepartarea si neutralizarea toxicului si sustinerea functiilor vitale.
Indepartarea toxicului
Aceasta se realizeaza:
-in intoxicatiile cu substante gazoase, prin scoaterea accidentatului din mediul toxic;
-in intoxicatiile in care toxicul a patruns pe cale digestiva, prin golirea rapida a stomacului; golirea stomacului se obtine fie prin provocarea de varsaturi, fie prin spalatura gastrica.
Varsaturile pot fi provocate prin: apasarea, cu coada unei linguri, a peretelui posterior al faringelui (fundul gatului), starnind astfel reflexul de varsatura; prin administrarea unui pahar cu apa calda si sarata sau cu apa calda in care s-a pus o lingurita de praf de mustar.
Spalatura gastrica, consta in introducerea in stomac a unui tub de cauciuc prin care se toarna o cantitate de apa calduta, de obicei amestecata cu pulbere de carbune medicinal. Apa se elimina prin sifonaj. Turnand mereu cate 400-500 mililitri apa si mobilizand tubul realizam clatirea stomacului. La sfarsit se vor introduse in stomac 30-40 grame carbune si 30 grame sulfat de magneziu. Spalatura gastrica trebuie sa fie facuta numai de personal medical calificat. Spalatura gastrica nu se va face daca acidentatul este inconstient; de asemenea, in intoxicatiile cu baze sau acizi (soda caustica sau acid clorhidric etc), deoarece arsura chimica creeaza pericolul perforatiei gastrice.
Neutralizarea toxicului
Consta in administrarea de substante care se combina cu substanta toxica si o face inofensiva. In cadrul primului ajutor se recomanda a fi folosite urmatoarele substante:
-albumina, sub forma de albus de ou care se combina cu toxicul, impiedicand absorbtia sa intestinala; se folosesc 4 albusuri la 1 litru apa: se administreaza cate 100 ml;
-magnezia calcinata, in special in intoxicatiile cu acizi; se da o suspensie de 30-40 g la 1 litru de apa, 1/2 pahar;
-antidotul universal care contine: oxid de magneziu si acid tanic cate o parte si carbune doua parti; se dau 15 g amestecate cu apa, sub forma unei paste subtiri.
Sustinerea functiilor vitale
In caz de tulburari respiratorii se va institui rapid respiratia artificiala. Tulburarile circulatorii se combat prin asezarea bolnavului cu paul mai jos decat trunchiul, facandu-se totodata incalzirea extremitatilor.
Primul ajutor in cateva intoxicatii
Intoxicatia cu soda caustica provoaca rani ale buzelor, gurii, esofagului si stomacului. Ranirea esofagului are o gravitate deosebita, deoarece prin cicatrizare de formeaza stricturi (ingustari) ale acestuia, care pot duce pana la imposibilitatea alimentarii. Nu se face spalatura gastrica si nu se provoaca varsaturi. Accidentatului i se da sa bea otet diluat. In lipsa acestuia i se da lapte amestecat cu 3-4 oua crude. Va fi transportat la spital de urgenta.
Intoxicatia cu alcool apare mai ales la copii. Ingerarea unei cantitati mari de bauturi alcoolice poate duce la intoxicatie acuta. Intoxicatia prezinta tulburari care pot merge pana la coma alcoolica. Intrucat alcoolul se resoarbe repede si bolnavul este inconstient nu se face spalatura gastrica. In caz de tulburari respiratorii se face respiratie artificiala. Accidentatul trebuie transportata urgent la spital.
Intoxicatia cu ciuperci. Ciupercile otravitoare contin diferite substante toxice care nu sunt distruse prin prepararea culinara. Semnele intoxicatiei cu ciuperci sunt: dureri abdominale, greturi,varsaturi,scaune diureice, uneori cu sange, tulburari nervoase si psihice(agitatie, somnolenta,coma), tulburari circulatorii. Se vor provoca varsaturi. Se vor lua masuri cunoscute in caz de alterari ale functiilor de respiratie si circulatie.
Intoxicatia cu oxid de carbon. Oxidul de carbon este un gax produs prin arderi incomplete. El patrunde in sange prin respiratie si se combina cu hemoglobina globulelor rosii,impiedicand transportul oxigenului.
Accidentatul acuza dureri de cap, ameteli, greturi, apoi varsaturi, incepe sa respire greu, devine agitat si la final ajunge la starea de coma. Prima grija este scoaterea accidentatului din mediul toxic. In caz de tulburari respiratorii se face respiratie artificiala, accidentatul fiind transportat neintarziat la spital.
Intoxicatia cu insectofungicide.Aceste substante se mai numesc pesticide si sunt utilizate contra daunatorilor din agricultura. Cele mai periculoase dintre acestea sunt derivatii organo-fosforici, in special parationul, substanta larg intrebuintata si cunoscuta sub numele gresit de verde de Paris. Verdele de Paris este tot un pesticid, si anume acetoarseniatul de cupru.
Parationul este un toxic foarte puternic, care poate patrunde in organism pe toate cele trei cai: digestiva, respiratorie si cutanata. Semnele intoxicatiei apar dupa o perioada de latenta, de la cateva minute la 2-3 ore. Accidentatul acuza dureri de cap, tulburari de mers, tulburari oculare (pupila devine mica, fenomen numit mioza), greturi, varsaturi, dureri abdominale; se produc paralizii ale musculaturii respiratorii. In caz de intoxicatii pe cale cutanata sau prin inhalare, intoxicatul se dezbraca rapid si se spala pe tot corpul cu apa si sapun; sapunul, prin alcalinitatea sa, distruge toxicul. In intoxicatiile pe cale digestiva se provoaca varsaturi sau se face spalatura gastrica. Se sustin functiile vitale. Ca antidot se foloseste atropina in injectii. Intoxicatul se transporta cu maximum de urgenta la spital.
Acetoarseniatul de cupru (verdele de Paris) are ca element toxic arsenicul. Intoxicatia cu aceasta substanta se manifesta prin dureri abdominale, varsaturi, diaree, dureri de cap. Ca prim ajutor se provoaca varsaturi si se administreaza carbune sau magnezie calcinata.
Intoxicatia cu luminal si somnifere. Fenomenele toxice apar la ingestia unor cantitati mari de substanta, moartea putand surveni la cantitati de 10 ori mai mari decat doza terapeutica. Dupa o perioada de latenta apar tulburari de comportament, halucinatii, uneori agitatie, apoi se instaleaza coma. Daca bolnavul este constient si nu a trecut mult timp de la ingestia toxicului, se poate face evacuarea stomacului. Se sustin functiile vitale, accidentatul fiind transportat la spital.
Muscatura de sarpe
La noi in tara, vipera este singurul sarpe veninos si se gaseste mai frecvent in regiunile Banat si Oltenia. Acesta este un sarpe lung de 40-50 cm, care are pe spate un desen in zigzag. Actiunea veninului sau se manifesta prin fenomene locale si generale. Cele locale constau in durere intensa, umflarea regiunii si a ganglionilor limfatici din teritoriul respectiv (in axila pentru membrul superior si in regiunea inghinala pentru membrul inferior). Tulburarile generale apar dupa o perioada de cateva ore si constau in dureri mari de cap, temperatura ridicata, varsaturi, diaree, tulburari la inghitit si tulburari de respiratie. Primul ajutor incepe prin indepartarea veninului si impiedicarea absorbtiei sale. Se recomanda sugerea locului muscaturii de catre o persoana care nu are rani pe buze si in gura. Nu se recomanda arderea ranii cu fierul inrosit, deoarece prin coaja care se formeaza se impiedica eliminarea veninului si a secretiilor ranii. Pentru impiedicarea absorbtiei veninului se va aplica deasupra ranii o legatura stransa care se va mentine timp de 1 ora-1 ora si jumatate. Accidentatul trebuie transportat de urgenta la spital, unde i se face ser antiviperin.