Ce alimente bogate in sodiu ar trebui evitate?
Evitati bicarbonatul de sodiu, praful de copt. produsele care contin glutamat monosodic (vegeta, delikat etc.), gustarile sarate si orice fel de muraturi. Evitati, de asemenea, alimentele prelucrate (budinca de ciocolata, de exemplu, contine mai mult sodiu decat cartofii pai), prigisele de origine animala si cerealele semipreparate. Sunt de evitat, in special, vegetalele consérvalo: o lingura de mazare conservata de exemplu, contine aceeasi cantitate de sodiu ca 2,5 kg de mazare proaspata.
Care ar fi cantitatea maxima de sare pe care o putem consuma?
Organismul uman are nevoie de numai o jumatate de gram de sare pe zi, ceea ce reprezinta a zecea parte dintr-o lingurita. Sodiul este prezent in mod natural in alimente in cantitati mai mult decat suficiente pentru acoperirea nevoilor zilnice, astfel incat nu ar trebui sa mai adaugam deloc sare alimentelor. Sa nu uitam insa ca aceasta ar fi o povara pe care cei mai mUsi dintre noi nu suntem pregatiti s-o purtam. De aceea, in locul celor 15-20 g de sare pe care obisnuiati sa le consumati pana acum, incercati sa va limitati la 5 g (o lingurita) pe zi. Pentru majoritatea oamenilor, aceasta cantitate poate fi folosita fara riscuri semnificative pentru sanatate. Va oferim in continuare cateva sugestii menite sa va ajute sa reduceti ingestia de sare. Consumati cat mai multe alimente nepreparate, proaspete - in special fructe si legume. Acestea au dublul avantaj ca, pe de o parte, pentru a fi gustoase nu trebuie sa li se adauge sare, iar pe de alta parte, maresc depozitele de potasiu ale organismului, ceea ce ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Daca aveti nevoie de gustari intre mese, alegeti-le pe cele nesarate. Lasati vegetalele putin nefierte, astfel incat sa ramana putin crocante; vor cere mai putina sare in acest fel. Prajiti painea si cerealele pentru a le da un gust mai placut. Obisnuiti-va sa dati gust mancarii cu suc de lamaie, ierburi 2 aromatice proaspete, patrunjel, tarhon, ceapa, usturoi, chiar si cu ghimbir si hrean, mai degraba decat cu sare. Faceti-va rost de o carte de bucate buna, care sa va invete cum sa gatiti fara sare.
Romanul obisnuit consuma cca 7 kg de sare pe an. Reducerea acestei cantitati sub 2 kg/an inseamna un pas important catre o sanatate mai buna. Megadoze de micronutrienti Mii de romani, incercand sa devina mai sanatosi, isi otravesc: organismul cu doze de suplimente vitaminice si minerale despre care nu stiu ca pot fi periculoase.
Cum putem sti daca am depasit dozele recomandate?
Aceasta este problema. Sunt ani buni de zile de cand s-au publicat dozele minime necesare si necesarul zilnic pentru majoritatea vitaminelor si pentru multe dintre elementele minerale, insa nu s-a stabilit inca nici o limita superioara pentru evitarea supradozajului. Aceasta stare de lucruri se explica prin faptul ca, cel putin pana in prezent, vitaminele si mineralele au fost incluse mai degraba in categoria alimentelor decat in cea a medicamentelor, nefiind astfel supuse scrutinului atent si testelor laborioase carora trebuie sa le faca fata toate medicamentele.
Ce tulburari pot aparea in urma supradozajului?
Un pericol este incetatenirea ideii ca suplimentele de acest fel pot fi folosite pentru a preveni o serie de boli serioase, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare si osteoporoza. Suplimentele for-mate dintr-un singur element nutritiv, administrat in cantitate foarte crescuta, nu au nimic de-a face cu prevenirea bolilor cronice, insa pot preveni absorbtia altor substante nutritive. Spre exemplu, dozele mari de fier impiedica absorbtia zincului, in timp ce aportul crescut de zinc stanjeneste absorbtia cuprului. Un numar de vitamine sunt solubile numai in grasime (sunt liposolubile). Aceasta inseamna ca ele nu pot fi eliminate din organism cand sunt prezente in exces, fiind depozitate in tesutul adipos. Dozele toxice de vitamina A (de 20 de ori doza normala) pot determina cefalee (durere de cap) pulsatila, uscarea pielii si craparea buzelor, dureri articulare si pierderea parului. Femeile insarcinate care folosesc doze crescute de vitamina A isi expun bebelusul unor mari pericole.
Alte vitamine liposolubile sunt D, E si K. in cantitati excesive (de 3-5 ori doza normala), vitamina D poate deveni si ea periculoasa, afectand invelisul intern al arterelor si incurajand probabil formarea placilor ateromatoase. Dozele excesive de vitamina E pot produce oboseala cronica. Vitaminele hidrosolubile (adica solubile in apa) - cele din complexul B si vitamina C - au fost mult timp considerate ca fiind lipsite de orice risc, indiferent de doza folosita, intrucat organismul poate elimina cantitatile excesive prin urina. insa prima exceptie de la aceasta regula a aparut in 1983, cand s-a dovedit ca dozele crescute de vitamina B6 produc tulburari la nivelul sistemului nervos (agitatie etc.). Excesul de vitamine hidrosolubile irita rinichiul si face ca organismul sa devina foarte risipitor cu aceste substante nutritive, in ceea ce priveste excesul de vitamina C, s-a constatat ca acesta poate determina, la unele persoane, formarea calculilor renali. Un alt motiv de ingrijorare este acela ca efectele pe termen lung ale acestor megadoze sunt necunoscute. Se pare ca riscam prea mult. Folosirea fara discernamant a acestor substante echivaleaza cu abuzul de medicamente eliberate fara reteta.
Atunci, care este calea cea mai sigura de a ne asigura necesarul de vitamine si elemente minerale?
Sursa cea mai buna pentru obtinerea acestor micronutrienti sunt Rúentele. Alimentele naturale sunt incarcate cu vitamine si minerale in cantitati si forme care permit organismului sa aleaga si sa ia exact ceea ce-i trebuie. insa in momentul in care separi substantele nutritive din alimente, in momentul in care intervii in lantul alimentar si concentrezi un element, iti asumi riscul de a dezechilibra toata aceasta balanta naturala.
Ce se poate spune despre cei care sunt obligati sa tina diversesi regimuri sau despre adolescenti ?
In astfel de situatii, suplimentele in doze rezonabile pot fi benefice, iar specialistii in nutritie nu-si fac probleme deosebite in legatura cu riscurile pentru sanatate pe care le ridica tableta zilnica de multi- vitamina (care contine dozele recomandate pentru cateva vitamine si minerale).
Dar nu-i asa ca suplimentele vitaminice ne ajuta sa facem mai bine fata situatiilor stresante si maresc disponibilul de energie?
Nu exista nici o dovada obiectiva in acest sens. Acesti micronutrienti nu functioneaza nicidecum intr-o maniera miraculoasa. Folosirea in exces a acestor substante nu va putea sa accelereze viteza de desfasurare a reactiilor biochimice cu nimic mai mult decat ar reusi excesul de combustibil din rezervorul unui autoturism sa determine cresterea vitezei de rulare a respectivului autoturism dincolo de limita impusa de capacitatea motorului acestuia. Energia provine din alimente combustibil - hidrocarbonatele din cereale, legume, cartofi etc., si nu din vitamine si minerale. Asadar, desi avem nevoie de acesti micronutrienti pentru a fi sanatosi, sa nu uitam ca dozele necesare sunt minuscule. Multi dintre noi ar ramane surprinsi sa afle ca ar putea introduce cu usurinta toate vitaminele de care au nevoie intr-o luna intr-un degetar.