Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


limitele si utilitatea clinica a indecelui glezna-brat

 

4.6.    Limitele indicelui glezna-brat

IGB este o metoda foarte buna pentru diagnosticarea arteriopatiei periferice, cu o sensibilitate si specificitate in jur de 95%.

Rezultate fals negative pot sa apara in:
• leziuni izolate pe axele iliace sau pe arterele femurale profunde;
• la pacientii cu artere rigide, greu de comprimat, la care IGB este normal sau crescut, in pofida unor leziuni severe (atentie la diabetici, varstnici, pacienti cu insuficienta renala)10.


4.7.   Utilitatea clinica a indicelui glezna-brat
• In practica, IGB este util pentru confirmarea suspiciunii clinice de boala arteriala periferica, mai ales la pacientii cu dureri atipice sau care asociaza si o patologie articulara, musculara sau neurologica. De asemenea ajuta la excluderea bolii arteriale, la pacientii la care durerea aparuta la mers are alte cauze (vezi mai sus);
• Permite o apreciere semicantitativa a severitatii arteriopatiei, inclusiv a cazurilor clinic asimptomatice;
• Examinarile periodice permit urmarirea progresiei bolii si tratament medical;
• Este o metoda comoda pentru a urmari evolutia pacientilor dupa revascularizare chirurgicala sau interventionala.
• Este o metoda extrem de utila in screeening-ul pentru arteriopal periferica la pacientii asimptomatici, dar cu factori de risc prezenti.
 Determinarea IGB este recomandata pentru orice pacient care a urmatorii factori de risc:
- varsta peste 65ani
- fumat
- diabet zaharat
- hipertensiune arteriala
- obezitate
- sedentarism
- dislipidemie
- antecedente familiale de infarct miocardic sau AVC.
Atentie deosebita trebuie acordata pacientilor diabetici la care riscul mortalitatii prin IMA sau AVC este mai mare decat in caz celorlalti factori de risc mentionati.
Pentru pacientii cu diabet zaharat screening-ul trebuie facut de varsta de 50 ani.
• Furnizeaza indicatii asupra riscului cardiovascular global. Studii pe grupuri mari de pacienti au demonstrat ca IGB este un marker aterosclerozei globale12, avand o corelatie semnificativa cu riscul de boala coronariana si AVC1314. Indicele glezna-brat s-a dovedit un foarte bun element de prognostic pe termen lung al riscului de deces prin infarct miocardic acut sau AVC15.


EXAMINAREA DUPLEX

        Pacientul la care pe baza examenului clinic, confirmat la nevoie de indicele glezna-brat, s-a stabilit diagnosticul de boala arteriala periferic necesita o evaluare mai detaliata pentru a stabili sediul si severitatea leziunilor.
Pentru aceasta, examinarea ultrasonografica duplex este metoda ideala prin accesibilitate, repetabilitate si acuratete diagnostica.
 

  Ce este examinarea duplex? Este explorarea ecografica bidimensionala (2D), care furnizeaza date anatomice, combinata cu examinarea Doppler, care furnizeaza date hemodinamice. Superioritatea ultrasonografiei asupra altor metode neinvazive, ca si asupra arteriografiei, este tocmai posibilitatea de a preciza nu numai cat de severa este o leziune, ci si care este rasunetul ei hemodinamic si in ce masura s-au dezvoltat caile de compensare. Examenul Doppler color si Doppler energie (angio Doppler) completeaza informatiile obtinute in examinarea duplex.
         Este util ca aceasta sa fie precedata de o baleiere cu sonda Doppler continuu a segmentului aorto-iliac si a arterelor infra-inghinale. In felul acesta se poate delimita regiunea de interes asupra careia sa se insiste ulterior. Examinarea Doppler continuu prezinta avantajul rapiditatii, dar are dezavantajul lipsei de discriminare spatiala. De fapt ce inseamna Doppler continuu? Sonda cu care efectuam acest tip de examinare are doua cristale -unul care emite permanent semnal, altul care receptioneaza permanent semnalul reflectat, indiferent de profunzimea la care sunt situate vasele examinate si fara sa avem alte criterii pentru identificarea lor decat caracteristicile curbei Doppler. Identificarea vaselor este relativ usoara atunci cand sunt normale. Dar in cazuri patologice, curbele Doppler se modifica si identificarea arterelor pe aceste criterii devine dificila. Ca atare in Doppler continuu, examinare fara imagine anatomica, nu stim totdeauna ce vas examinam. Asa ca, de exemplu, la bifurcatia arterei femurale comune putem sa luam o artera femurala profunda permeabila drept o artera femurala superficiala care de fapt este ocluzionata si nu are semnal. Sau, la nivel gambier, sa luam un ram colateral bine dezvoltat drept o artera tibiala sau peroniera.
       De aceea examinarea Doppler continuu este doar orientativa si trebuie urmata de o examinare duplex. Sonda pentru duplex inglobeaza de fapt doua sonde. Este o sonda liniara cu mai multe cristale dispuse paralel care emit fascicole de ultrasunete perpendiculare pe tesuturi realizand imaginea bidimensionala. In aceasta sonda este inglobata si cea pentru Doppler pulsat. Spre deosebire de sonda pentru Doppler continuu care are doua cristale cu functii separate, pentru examenul Doppler pulsat se foloseste un singur cristal care este alternativ emitator si receptor. Caracteristic este ca emisia fascicolelor de ultrasunete este intermitenta. In intervalul dintre doua emisii, numite interval de auscultare, semnalul Doppler trebuie sa parcurg dus-intors distanta pana la vasul examinat. Cand intervalul (pe care il putei modifica dupa nevoile examinarii) este mic, inregistram vase superficiale; cu cat intervalul creste, examinam vase mai profunde. Deci putem sa stabilim sa examinam vasul care ne intereseaza si pe care il reperam pe imagine bidimensionala.


     Examenul Doppler inregistreaza variatiile de viteza ale sangelui in timpul ciclului cardiac si depisteaza modificarile produse de leziunile arteriale obstructive. Pe o artera periferica normala semnalul Doppler spectral are un aspect tipic trifazic caracterizat printr-o accelerare sistolica cu panta de ascensiune rapida urmata de decelerare cu coborare sub linia de zero in protodiastola si apoi o noua accelerare anterograda de mica amplitudine (fig. 4.5. A). Atunci cand exista o stenoza apar modificari ale semnalului atat in leziune -semnele directe de stenoza cat si in amonte si in aval - semnele indirecte.
Semnul direct cel mai important este cresterea vitezei intrastenotic. O accelerare intrastenotica ce depaseste de peste 2,5 ori viteza prestenotica este diagnostica pentru o stenoza semnificativa.
Semnele indirecte sunt similare pre si post stenotic si constau in (fig. 4.B C):
- cresterea timpului de ascensiune sistolica;
- scaderea vitezei sistolice;
- disparitia componentelor diastolice.
Semnalul Doppler capata aspectul de dom sau capita. In plus, distal de leziunile foarte severe si insuficient compensate poate sa apara o vasodilatatie ischemica importanta, care se traduce printr-o componenta diastolica anterograda permanenta cu atat mai ampla cu cat ischemia este mai severa. Este asa numita unda monofazica hiperemica .


Investigatia poate fi completata cu examinarea Doppler color sau Doppler energie (angio Doppler) care:

- ajuta la delimitarea lumenului circulat si la cuantificai stenozelor in cazul placilor anecogene;
- ajuta la identificarea lumenului in cazul stenoze excentrice sau foarte stranse;
- ajuta la evaluarea circulatiei colaterale.

 


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Rolul medicului in monitorizarea pacientului dupa revascularizare
 Rolul medicului  de  familie  in  monitorizarea pacientului dupa revascularizare Obiectivele asistentei medicale la nivel primar a pacientul cu revascularizare periferica sunt: controlul factorilor de risc si al bolilor asociate; oprirea fumatului; regim a
 
• Ischemia periferica acuta - Tratament de revascularizare
 Tratament de revascularizare Tratament interventional (angioplastia percutana) Tratamentul interventional incepe sa dobandeasca un loc din ce in mai important in tratamentul arteriopatiei periferice. Rezultatele si evolutia ulterioara pe termen scurt si lung,  depind de anatomia lez
 
• Tratamentul ischemiei periferice cronice
TRATAMENTUL ISCHEMIEI  PERIFERICE CRONICE Dr. Costel Matei, Dr. Dana Buica Belciu  Tratamentul ischemiei cronice periferice  consta intr-o suita de masuri generale care, impreuna cu masurile farmacologice si de corectare a factorilor de risc, au drept scop imbunatatirea calitatii
 
• Determinarea igb - metodologia examinarii
4.3.   Determinarea IGB - Metodologia examinarii      -    pacientul este relaxat, in conditii de temperatura confortabila a mediului ambiant, pentra a evita modificarea rezultatelor prin vasoconstrictie sau vasodilatatie periferica; - examinarea
 
• Efectul doppler
efectul doppler Efectul Doppler Folosirea ultrasonografiei in explorarile medicale, ca si in celelalte domenii, se bazeaza pe proprietatea ultrasunetelor de a fi reflectate la interfetele dintre structuri cu densitati diferite. Pentru structurile imobile frecventa fascicolului reflectat este egala cu frecventa de
 
Vezi toate stirile din categoria Bolile aparatului locomotor

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara