
In mod normal, evacuarea resturilor alimentare are loc la aproximativ 24 de ore dupa consumarea pranzului respectiv. Totusi, exista persoane care, fara a fi bolnave, au un scaun la doua zile, fara ca prin aceasta sa se poata spune ca ele sufera de constipatie. Constipatia inseamna asadar neevacuarea scaunului dupa mai mult de 48 de ore. Orice constipatie aparand mai mult sau mai putin brusc, mai ales la o persoana in varsta, trebuie semnalata medicului, singurul in masura sa decida diagnosticul si tratamentul.
Constipatia este de cele mai multe ori cronica, adica durabila si nedureroasa. Se face o distinctie intre constipatia dureroasa, care alterneaza cu perioade de diaree sau apare la persoane ce avusesera pana atunci scaun regulat, si constipatia obisnuita de care ne vom ocupa in cele ce urmeaza.
Constipatia se datoreste de cele mai multe ori intarzierii din diferite motive a prezentarii la toaleta cand apare nevoia de a avea scaun. Aceasta, senzatie specifica se explica prin faptul, ca sosirea materiilor fecale in ultima portiune a intestinului gros produce o destindere a acestuia. Daca se amana eliminarea scaunului din diferite motive, nevoia resimtita devine din ce in ce mai slaba si mai rara si astfel apare constipatia. Dar si o alimentatie nepotrivita poate da nastere constipatiei. In mod obisnuit, scaunul este format in buna parte din resturile alimentare neabsorbite in intestin. Aceste resturi stimuleaza peretele intestinal in executarea miscarilor de evacuare, servind totodata drept teren pentru dezvoltarea microbilor intestinali care produc gaze si acizi de fermentatie ce stimuleaza la randul lor miscarile intestinale. In schimb, o alimentatie formata din fainoase de calitate superioara, dulciuri, carne si branza, adica o alimentatie lipsita de leguma si fructe, deci saraca in resturi vegetale leneveste intestinul si intarzie evacuarea. Vara si toamna constipatia este mai rara, tocmai datorita alimentatiei mai bogate in fructe si legume. Constipatia mai poate fi datorita slabirii puterii de evacuare a materiilor fecale. Aceasta depinde de forta de contractie a muschilor abdominali, care marind presiunea in interiorul abdomenului, determina evacuarea scaunului, Exista boli in care se produce slabirea fortei de contractie a acestor muschi. Asa sa intampla in obezitate, sarcini repetate, slabire mare si brusca. In cazurile de constipatie obisnuita, desigur, ca este indispensabila tratarea bolilor care slabesc puterea de contractie a muschilor abdominali, acolo unde ea exista. In marea majoritate a cazurilor insa, constipatia poate fi invinsa prin prezentarea regulata la scaun si printr-o dietetica potrivita, care sa furnizeze intestinului suficiente resturi alimentare si sa favorizeze astfel evacuarea regulata si usoara. Este un obicei gresit de a nu manca dimineata. Exista un reflex care face ca contractiile intestinului gros sa devina mai active imediat dupa masa. De aceea micul dejun este obligatoriu.
Regimul va trebui sa cuprinda: o cantitate mai mare de lichide reci care excita contractiile intestinale; alimente bogate in celuloza, care maresc bolul fecal si usureaza fermentatia; dulciuri concentrate (miere, dulceata, gem) care favorizeaza producerea fermentatiilor intestinale, cantitate crescuta de grasimi pentru a excita, secretia si excretia bilei si implicit contractiile intestinului, alimente bogate in vitamina B, ca drojdia de bere si painea neagra.
Reguli de alimentatie in constipatie:
- Dimineata se vor lua pe stomacul gol (daca bolnavul nu este obez) o lingurita de miere si un pahar de apa.
- Masa de dimineata se va lua cu regularitate.
- Se va manca incet si se va mesteca bine.
- Se vor lua sase mese pe zi; este obligatoriu cel putin la una sau doua din cele sase mese sa nu lipseasca legumele si fructele crude. Fructele se vor consuma si intre mese.
Alimente indicate in constipatie
Bauturi: reci si indulcite in special baute dimineata pe stomacul gol; suc de fructe, de zarzavat, citronade, oranjade, ceai de macese, sifon, lapte (daca este tolerat), lapte batut si iaurt cu zahar
Supe: supe cu lapte, borsuri de zarzavat, de carne, de peste cu legume taiate in bucati mari sau ciorbe acrite cu zeama de varza murata
Carne si mancaruri cu carne: carne de orice fel, grasa, gatita cu legume si sosuri, snitel
Paine: de tarate, paine neagra, cel putin 200 grame pe zi
Mezeluri: toba, salam, afumaturi
Peste: peste gras, peste sarat, prajit, uneori afumat
Oua: omleta, jumari cu ceapa, cu verdeata, ochiuri sau oua preparate
Branzeturi: fermentate, grase sau sarate
Grasimi de orice fel, untura, slanina, maioneza
Zarzavaturi si legume de orice fel in special ca salate de cruditati, rase pe razatoare (pentru cei ce n-au dinti), fierte in ciorbe, borsuri sau sub forma de legume asortate, legume pane sau in mancaruri cu sos bogat in grasimi; cartofi sub orice forma; legume uscate (linte, mazare, fasole), consumate ca garnitura langa carne
Fructe: crude, de orice fel, consumate cu coaja, dulci, bogate in zahar, rase pe razatoare (pentru cei ce n-au dinti), mai ales fructe cu sarnburi, cirese, corcoduse, caise, prune, piersici, zmeura, fragi (se vor consuma fara restrictii Ia mese si intre mese, pe stomacul gol)
Fructe uscate: prune muiate de cu seara in apa sau compot de fructe uscate, curmale, stafide, fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale, smochine)
Deserturi: inghetata, prajituri cu fructe, cu nuci, alune, foitaj, aluaturi dospite, aluaturi proaspete, clatite, gogosi, baclava, marmelada, dulceata,miere, compot din fructe fierte cu coaja.
Condimente: dupa gust, sare, mustar, hrean, otet, ceapa, muraturi, putin piper, ulei de parafina in salate; drojdio de bere dietetica in supe si ciorbe, in sosuri, in pireuri sau in diverse creme (pentru aport foarte important de vitamina B)
Alimente interzise in constipatie
Bauturi: bauturi calde, ciocolata cu apa, cacao cu apa, ceai veritabil, cafea de ghinda, ceai de menta, vin rosu, suc de afine, chisel, lapte, daca are efect constipant (se va adauga lactoza)
Supe: de fainoase, in mod special cea de orez, supa de morcovi sau carote, supa simpla de carne
Carne: slaba fripta sau fiarta in cantitati mari, piftie de carne slaba
Branzeturi: cas si urda nesarata, branza de vaci proaspata
Paine : alba, prajita
Fainoase: budinci de orez, de gris, de macaroane, preparate cu carne fiarta, cu telemea desarata si cu grasime putina
Legume: pireu de morcovi, sufleu de morcovi cu branza
Fructe: pireu de gutui, gutui coapte, sucuri de afine sau compot strecurat de afine
Deserturi: ciocolata, crema de cacao cu amidon, gelatina de gutui, de cacao, de ciocolata, vin rosu (contine tanin cu efect constipant), peltea de gutui; aluaturi uscate cu putina grasime, budinci dulci uscate, din orez sau alte fainoase.