
Alimente mai bogate in vitamina C decat portocalele
Iarna, sistemul imunitar este solicitat devenind vulnerabil si slabit, astfel ca puteti cadea victima bolilor sezoniere: raceala si gripa.
Dincolo de aceste afectiuni, in sezonul rece va puteti confrunta cu multe alte probleme: piele uscata, oboseala prelungita, par lipsit de stralucire si un ten cu aspect imbatranit.
Solutia tuturor acestor probleme sta in puterile magice ale vitaminei C.
Aceasta vitamina este esentiala sistemului imunitar in orice sezon, dar in special iarna. Vitamina C este o substanta antioxidanta fabuloasa. Pana acum cativa ani se credea ca aceasta vitamina drept ca nu trateaza doar raceala si gripa, ea poate contribui la prevenirea acestor afectiuni, deoarece are un rol imunostimulator. De asemenea, o cura cu vitamina C la inceputul sezonului va ajuta sa scapati mai repede de simptomele bolilor sezoniere.
Beneficiile vitaminei C nu se opresc aici, deoarece iarna frumusetea dumneavoastra are mult de suferit de pe urma frigului. Un consum regulat de vitamina C va ajuta parul sa isi recapete supletea si stralucirea, va protejeaza pielea de efectul nociv al radicalilor liberi, conferind pielii un aspect intinerit si catifelat (deoarece favorizeaza productia de colagen) si nu in ultimul rand, si va va scapa de starea de oboseala.
Cand va ganditi la alimentele care contin vitamina C, primele care va vin in minte sunt portocalele. O portocala medie are 69,7 mg vitamina C, dar ar trebui sa stii ca sunt si alte alimente care au un continut mare de vitamina C. De fapt, sunt o multime de alimente care intrec portocalele la acest capitol.
1. Fructele goji - daca vreti sa urmati o cura cu vitamina C in pragul iernii, consumati mai des fructe goji. Foarte populare de cativa ani incoace, fructele goji contin de 400 de ori mai multa vitamina C decat portocalele si sunt considerate un elixir al tineretii.
2. Ardeiul iute - jumatate de ceasca de ardei iute contine 107,8 mg de vitamina C si trebuie sa stiti ca daca includeti acest condiment picant in alimentatia dumneavoastra, ai sanse mari sa slabiti, deoarece ardeiul iute contine o substanta numita capsaicina, care accelereaza procesul de ardere a grasimilor.
3. Kale - funzele de kale au in compozitia lor 80,4 mg vitamina C, la care se adauga un aport consistent de vitamina A si de vitamina K.
4. Broccoli - chiar daca nu este o leguma gustoasa, broccoli pot concura oricand cu portocalele in ceea ce priveste continutul de vitamina C. Un buchetel de borccoli contine 132 mg vitamina C si foarte putine calorii, iata de ce este recomandat de nutritionisti in curele de slabire.
5. Ananasul - cu 78,9 mg vitamina C, ananasul se dovedeste a fi un fruct excelent in sezonul rece. Pe langa clasicele beneficii aduse de vitamina C, ananasul te ajuta sa iti imbunatatesti digestia si sa-ti refaci muschii dupa un efort fizic sustinut.
6. Mango - reprezinta unul dintre fructele dupa care tanjim iarna, deoarece este dulce si ne duce cu gandul la mare si la vara. Fructul de mango contine 122,3 mg vitamina C si joaca un rol important in mentinerea sanatatii ochilor.
7. Papaya - alt fructul exotic cu un efect mare asupra sistemului imunitar ce are si el o cantitate mai mare de vitamina C decat portocalele si este delicios in salatele de iarna.
Kiwi, varza de Bruxelles, conopida, capsunele, ardeiul verde si ardeiul rosu contin si ele mai multa vitamina C decat portocalele.