Desi toti le stiam ca legume, deja sunt multe articole cu tema: rosiile sunt fructe sau legume. Acest aspect mi se pare mai putin important, dar ceea ce conteaza intr-adevar sunt efectele lor pentru organismul uman, aportul pe care acestea il aduc sanatatii noastre.
Aceasta minunata planta care face fructe cu acelasi nume, este alaturi de vanata, cartof, ardei printre cele mai consumate pe intregul mapamond.
Fie ca o folosim cruda sau o folosim in mancare gatita sau facem suc de rosii, va aduce cu siguranta beneficii organsimului nostru.
Rosia, ca si continut, este 90% alcatuita din apa, iar vitaminele prezente sunt de un real folos pentru corpul uman: Vitamina, A, vitamina B1, B2, B5, B6, Vitamina C si vitamina K, unde mai punem si cantitatile insemnate de calciu, seleniu, magneziu, fier si fosfor. Toate acestea au diverse roluri in organsim: sprijina sistemul endocrin, nervos sau cardiovascular, sistemul digestiv.
Cum ar fi indicat sa fie consumate rosiile? Cu siguranta crude, in salate sau ca suc de rosii natural, neprocesat, pentru a-si pastra calitatile nutritive.
Ideal ar fi o data cu aparitia celor de gradina, sa se consume zilnic un minim de 200 de grame de rosii, iar pentru persoanele ce vor sa faca o cura, este necesar un minim de 500 de grame.
Sunt peste douazeci de afectiuni la a caror prevenire ajuta rosia, (cosumata in special cruda si provenind din mediu natural, nestimulat chimic):
• Acnee
• Sange vascos
• Nefrita
• Constipatie
• Gastrita
• Infectii renale
• Boli vasculare
• Reumatism
• Afectiuni vasculare
• Tromboflebita
• Afectiuni ale sistemului osos
Cu cat mancati mai des rosii, cu atat preveniti mai multe zeci de afectiuni.
Articol realizat de Geo Pana
www.binepentrutine.ro